Jak już wiadomo, biorę udział w kampanii Jogobella w serwisie trnd.pl. W kampanii biorą udział 3 rodzaje jogurtów w rożnych smakach. Każdy pyszny na swój
Życie zaczyna się w kuchnimusiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna(...)cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu
Kto ugości moich gości?racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu.Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkamiSkładniki(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników- na herbatnikach układać pokrojone w połówki truskawki- wylać masę serową, całe truskawki układać na wierzchu lekko zanurzając je w masie serowej- sernik schłodzić w lodówce
Smakołyki BerenikiWygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1
Z Majeczką w kuchniKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie
Ania i Marcin gotująKawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami
Wanilia i Kardamonrazu wylewamy na niego masę limonkową. Dokładnie rozprowadzamy masę i ponownie umieszczamy blachę w piekarniku. Pieczemy w 160 topniach przez ok. 12 min. Po tym czasie masa powinna być sprężysta po dotknięciu. 8. BEZA (3 min) Podczas pieczenia masy limonkowej przygotowujemy bezę. 2 białka jajek umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno mikserem. Następnie(...)dodajemy stopniowo cukier oraz kilka kropel soku limonkowego i ubijamy chwilę do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. 9. NAKŁADANIE + PIECZENIE BEZY (7 min) Po 10-minutowej wizycie w piekarniku wyciągamy tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej
Nerds KitchenKiedy po pracy nie ma obowiązków, to przychodzi taki moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe
Pan i Pani Smith w kuchniWitajcie po długiej przerwie. Niestety dopadło mnie choróbsko i nie mogłam normalnie funkcjonować, nie tylko w sferze blogowej ale i w rzeczywistej. Ale jest już lepiej
CookYourselfPamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych. Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około(...)Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka - szczypta soli - 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku - szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników Masło, cukier
kawawszklanceKOSTKA MIGDAŁOWA BEZ PIECZENIA Lubicie migdały? To te ciasto jest dla Was :) Jest delikatne, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu. Idealne na imprezy, święta i nie tylko. Robi furorę i jest pyszne, ale uprzedzam ! bo słodkie też jest :) ~~SKŁADNIKI~~ KREM: mleko 3 szklanki cukier 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie jajko 1 sztuka żółtka(...)zgęstnieje na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń., dalej miksując na niskich obrotach. Wstawić do lodówki. WARSTWA I: herbatniki około 18 sztuk podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa 1/2 puszki (230 g.) krem 1/2 masy Masę krówkową podgrzać na bardzo małym ogniu, aż będzie płynna i bez grudek
Kuchnia PaulettesW końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku
Z Majeczką w kuchniWitam Was serdecznie w Nowym Roku moi mili. Ja postanowiłam zacząć go od klasyki. Ptasie mleczko często robiła nam mama, wszyscy uwielbialiśmy jego delikatny piankowy smak
Cynamonowe szczęścieJeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi
Kuchnia w czekoladziePosiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko
Mania Wypiekania