Jak wiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je
Z Majeczką w kuchniWARSTWA: * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 100 ml * biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego jajka, równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy(...)miksera albo rózgą ) z cukrem, kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Ostra na Słodkosernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski
Mała CukierenkaTo ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, cała rodzina je uwielbiała i dlatego często gościło na naszym stole. Dzisiaj do niego wracam po bardzo długim
Słodka Kraina Wypiekówsernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski
Mała CukierenkaCiasto to wykonałam w formie o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Ku mojemu zdziwieniu szybko się związało i na prawdę bardzo łatwo i ładnie dało
PychotkaaaBardzo fajne ciasto. Można też powiedzieć delikatny deserek. Niezbyt słodkie z pyszną masą z kaszką manną. Polecam. Przepis na T hermomix na dole. Mleko z cukrem
Kuchnia PokoleńDokładnie 2 lata temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem. Od tamtego czasu systematycznie przybywało osób chętnych do odwiedzania, czytania i próbowania moich przepisów. Wtedy nie
Smakołyki Asimascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa(...)proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem. Smacznego
Różne smaki w kuchnichwilę zapomnienia! Przepis jest bardzo prosty, a smak naprawdę niepowtarzalny! :) Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową Składniki na spód: 120 g herbatników 60 g masła Herbatniki kruszymy na drobny piach. Dodajemy roztopione masło i całość mieszamy, ugniatamy, aż do otrzymania struktury mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy, równamy i mocno dociskamy. Dobrze jest schłodzić spód w lodówce(...)Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta. Chałwę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy bez termoobiegu w kąpieli wodnej (możecie o niej więcej poczytać tutaj ), w temp. 160 st. przez
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Jeśli macie ochotę na coś słodkiego a potem nie możecie się powstrzymac przed tego jedzeniem,bo tak kochacie słodycze to ciasto jest dla Was idealne.Ja zafascynowana
Z Majeczką w kuchniLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach
Walijskie PichcenieWiatr huczy, miota bezbronnymi gałęziami w przypływie gniewu, a liście szeleszczą na pomoc. Zaraz zacznie padać. Oglądam ten spektakl przez okno. Żeby nie kusić losu (ponoć
W kuchni Karmel-itkizagniatam sobie wieczorem i rano piekę ciastka. Schłodzone ciasto wykładam na blat oprószony mąką, rozwałkowuję cienko (pamiętajcie ciastka nie urosną), wycinam wybrane kształty, w tym przypadku to był kształt klasycznych herbatników, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę max. 15 minut. Zwykle jest to mniej niż(...)piecze inaczej, więc pilnujemy aby wyciągnąć ciastka rumiane, a nie brązowe :) Można skończyć na tym etapie, można pokombinować dalej. Ja rozpuściłam gorzką czekoladę, partiami wylewałam ją na silikonowe foremki, wstawiałam do lodówki na kilka minut i potem gotowe tafle przyklejałam na wystudzone ciastka smarując wierzch odrobiną czekolady. Ciastka z czekoladą na wierzchu zniknęły od razu, a te bez
Blondynka GotujeKokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na
Ostra na Słodko