Ciasto szybko się przygotowuje, dłużej zaś w lodówce przechowuje, żeby lepiej się wałkowało i po upieczeniu na kruchości zyskało. Może nie są idealnie polukrowane, może perełki
Moniki SmakołykiW tym roku proponuję upieczenie piernika 14-dniowego. Nazwa tego piernika berze się stąd, że surowe ciasto leżakuje 14 dni w lodówce. Piernik jest pyszny, polecam
Mama GotujeSkładniki na ciasto: 2 białka 200g cukru pudru 240g włoskich orzechów mielonych starta skórka z cytryny do wykończenia ciasteczek: orzechy laskowe Sposób wykonania: Białka ubić na
Kuchnia Pani WiosnyNieco późno pojawia się tu ten przepis, ale sama dopiero w poniedziałek zdecydowałam się na zrobienie ciasta na piernik staropolski. W mojej rodzinie nie ma (niestety
chili & sugarCiasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Farsz 1 torebka kaszy gryczanej 15 dag tłustego sera białego masło 1 duża cebula
Kuchenne aromatySerniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony
UgotowaćŚwietne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMoje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle
Krakowskie smaki AniTradycyjne, świąteczne ciasto rodem z brytyjskich wysp, z całym mnóstwem bakalii, korzennych przypraw i... naprawdę sporą ilością bardzo aromatycznego alkoholu. Ciasto pachnie wręcz oszałamiająco i smakuje
maniapieczeniaCiasto drożdżowe świetnie smakuje z jabłkami, kandyzowanymi skórkami i pistacjami. Imbir z ciastem zmieszałam, kurkumy szczyptę dodałam, by po upieczeniu kolor był słoneczny
Moniki SmakołykiCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej
Świat Domowej KuchniZapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz
kolorowotorcikowoCiasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne. Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata. Ciasto masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą
CzarnawisienkaCiasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale
Moniki SmakołykiCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród
Czarnawisienka