Oryginalnie z melasą, w mojej wersji z miodem, dzięki któremu ciastka nabierają wyjątkowego smaku. Delikatnie korzenne, nie za suche. Obtaczane przed pieczeniem w cukrze, który
Słodkie inspiracjeNie sposób obok nich przejść obojętnie, korzenny zapach i misternie wykonane dekoracje z masy lukrowej, sprawiają, że sięgamy po nie znacznie częściej niż byśmy sobie tego
Słodki KompromisZbliżają się Święta, więc nic dziwnego, że w grudniowej piekarni Amber piekliśmy Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny zaproponowany przez Gucia, autora bloga Kuchnia Gucia . Przez pewien
Weekendy w domu i ogrodzieOdkąd mieszkam w Danii, miewam od czasu do czasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZawsze na jakieś okoliczności poszukuje ciekawych przepisów, które zaskoczyły by innych ale też mnie samą. Długo zajmuje mi szperanie w internecie żeby to było coś
Kubki smakuOstatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki . Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam
Mama GotujeDzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie
SMYKWKUCHNIMiałam już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam Was cieplutko :) Wkrótce Boże Narodzenie. Powoli już planuję świąteczne smakołyki. Chciałabym czymś wyjątkowym zaskoczyć rodzinę. Myślałam o torcie piernikowym i taki właśnie wykonałam na ,,próbę''. I nie ukrywam, że pyszny wyszedł, mocno piernikowo-cynamonowy z powidłem śliwkowym domowej roboty, uważam, że takie powidło jest najlepsze, pysznie smakuje i pięknie pachnie. Początkowo mój tort miał wyglądać inaczej, miałam(...)talerza AMBITION , ale w zielonym kolorze, położyłam na nim szyszki, orzechy i zielone gałązki. Talerze AMBITION nadają się do podania jedzenia jak i do dekoracji świątecznego stołu :) Potrzebujemy: Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa
IzabelawkuchniWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was ciasteczka imbirowe, które są bardzo proste do przygotowania. Są idealne na jesień i zimę, a z kubkiem herbaty z cytryną, to
Pełny talerzPyszne, puszyste pierniki idealne dla zapominalskich. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu. Przechowywane w metalowym pojemniku, spowodują, że pierniki będą miękkie przez cały czas. Do tego
CookYourselfJ eżeli kiedykolwiek zorganizowanoby konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu
Food SquareWigilia już za 3 dni więc czas najwyższy aby na blogu pojawił się w końcu przepis na jakieś pierogi. Generalnie uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale
PatiGotujeKolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą! Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Składniki
Spektrum SmakuUwielbiam cynamonowe smaki. Dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe ciasteczka cynamonowe. W moim domu remont, więc jeśli już chcę przygotować coś słodkiego musi, to być
Słodkie okruszkiBezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false false false
Kuchnia bezglutenowaDziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy
Zrób to smacznieprzyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g
w mojej kuchniNigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:50 g świeżych drożdży Babuni,¼ litra letniego mleka,70 g cukru białego,500 g maki typ 550,1 jajo, 2 żółtka,80 g miękkiego
Moniki Smakołyki