Przepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem
babka w formieCassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym
maniapieczeniaTrochę się napracowałam z tymi pierniczkami. Ale w końcowym efekcie stwierdziłam, że było warto. W smaku bardzo przypominają " domino z marcepanem". Smak przełamany przyprawą do
Ala piecze i gotujeTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem(...)Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi
Tradycyjna kuchnia KasiSą to jedne z najszybszych muffinek, które z pewnością podbiją serce niejednego miłośnika keksów. Mieszanka keksowa nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz sprawia, że na jednym ciastku
Di gotujeszklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia Przygotowanie : Zacznij od namoczenia żurawiny w alkoholu. Zalej żurawinę whisky lub rumem i zostaw do napęcznienia w czasie przygotowywania ciasta. Nastaw piekarnik na 160 st. Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz. Masło rozpuść w rondelku. Do benedera(...)wyjmij sernik z piekarnika, i odstaw go go ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki najlepiej na 12-24h. Najlepiej więc sernik upiec dnia poprzedniego. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów
nietylkopasta.plChciałabym, żeby okres Bożego Narodzenia był dla wszystkich zupełnie zwykłym dniem. Takim, w którym czujemy się szczęśliwi, potrzebni i spełnieni. I żeby to było codzienne samopoczucie każdego człowieka. Nie odświętne, okazjonalne poczucie sztucznej szczęśliwości i przymusowego uśmiechu. Marzę o świecie, w którym radość będzie codziennością. Wiem, że to naiwne i mało prawdopodobne, szczególnie dziś. Świat jawi się jako miejsce(...)dalekie od takiego błogiego raju. Dlatego tym częściej musimy obdarzać się uśmiechem i dobrem. Niech szczęście narodzi się w nas, będzie prezentem wyciągniętym spod zielonego drzewka i oby nie było tak kruche, jak kruche pierścioneczki, które niedawno zawijałam z moimi dziećmi. Ale niech będzie stałe, jak te niepozorne drobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie
I tu będę miała takie teCudownie niespieszny weekend, w kuchni pachnie od korzennych przypraw, dzieciaki zadowolone, bo w mące maja ręce i nosy :), brakuje mi tylko śniegu za oknem, ale może
Apetyczna babeczkaZa oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury
Rozpustne gotowaniePrzepis znalazłam na blogu Słodkiej Pasji . Mi niestety nie wyszły takie ładne, ale będę jeszcze próbować. Może muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak
Pasja SmakuCiasteczkowe przedświąteczne szaleństwo powoli, ale zdecydowanie wkracza w zacisze naszego domu. Wonią miodu i cynamonu muska i zniewala wrażliwe zmysły. Oczom trudno oprzeć się pokusie słodyczy
Smakowity Blog KulinarnyWigilijne menu kojarzy się gł ó wnie ze śledziami i karpiem. Nie poznałam osoby, która nie przepadałaby za śledziami. Natomiast karp ma swoich zagorzałych zwolenników, jak
La grande e la piccola cuocaWigilijne uszka Czerwony barszcz z uszkami, to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania. Choć jako
Słodkie okruszkiDzisiaj coś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To
Fitsweet.meW grudniu przez mój piekarnik przewinęła się ogromna ilość ciastek i ciasteczek. Okazją do tego były szkolne słodkie kiermasze, przedszkolne uroczystości oraz domowe i wyjazdowe "warsztaty
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj coś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To
Fitsweet.meChyba wszyscy znają i lubią kokosanki:) Znane są już od lat i chyba każdy z Was się nimi zajadał. Kilka lat temu
KuchniaWeDwoje.plNAJLEPSZE CIASTKA W CAŁEJ GALAKTYCE. (I nie jest to wyłącznie moje zdanie.) Zostały zjedzone co do jednego. Chyba po raz pierwszy w życiu było mi tak
wcinaj toMam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru! Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy
Kraina Miodem PłynącaW poszukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a
Smakowity Blog KulinarnyTe ciasteczka chodziły za mną od kilku dni, więc w końcu musiałam je upiec :) Są kruche, nie za słodkie - doskonałe! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki
My Culinary Art