Pierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co
Zasmakuj KuchniSkładniki: Naleśniki: 1 litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia. Farsz: 1 duża
Gospodyni MiejskaGigantyczne, piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka kakao, słodkawe, pachnące piernikiem i rzeczywiście całkiem spore - jedno ciastko zaspokaja na jakiś czas chęć na słodycze. Poza tym są
Słodkie inspiracjeOdkąd zaczęłam prowadzić bloga polubiłam testowanie rozmaitych przepisów i tak jest właśnie z piernikami. Lubię każdego roku na święta testować coraz to nowsze receptury. Ten dzisiejszy
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 300 g drobno startej marchwi 100 g ananasa 40 g migdałów w płatkach 70 g wiórków kokosowych 300 g mąki
Wielki apetytPrzepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne polskie pierniczki. Co prawda w oryginalnym przepisie znajduje się syrop daktylowy, ale można go zastąpić syropem z agawy, klonowym
Chocolate Muffin BlogWłaśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem
UgotujmyTo.plPyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli J Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu. Ciastka
Mania GotowaniaTrzask. "Cholera, mój ulubiony kubek!" Pod nogami rozprysnął się po całej kuchni niczym rzucona garść kamieni. Na klęczkach jakoś próbuję zebrać większość odłamków. Spoglądam w szybę
W kuchni Karmel-itkiŚledzie po włosku Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe matiasy 4 suszone pomidory
Blog z ApetytemPrzepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30
BullioOd kilku dni u Majanki jest już 9 Festiwal Pierniczków. Postanowiłam, że nie będę już szukać nowych pierniczkowych przepisów, a będę piekła z tych, które
Sto kolorów kuchniWielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany
Wielki apetytNieśmiertelny przepis naszych babć i mam na doskonałą, błyszczącą polewę. Przepis ten towarzyszy mi- dosyć często- od lat i nie wyobrażam sobie np. murzynka z inną
Kraina Miodem PłynącaJakiś czas temu otrzymałam od Verbeny słodką paczuszkę;)) Postanowiłam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek witraży, które od dawna bardzo mi się spodobały, choć co prawda większość
Z miłości do słodkościCo roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W
Przysmaki Karolkisię zrobić zdjęć już w czekoladzie, bo znikły...;)), wtedy nie zdążyłam podzielić się przepisem, więc robię to teraz ;) a to dlatego, że niektórzy już planują co przygotować na Święta Bożego Narodzenia i może właśnie Wam ten przepis się przyda - mam taką nadzieję :) Choć ja takie przemyślenia robię dopiero na około 2 tygodnie przed Świętami, to już wiem(...)Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli
Kolorowy PrzepisownikTradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka
Podróż w kulinariaŚwiąteczna przerwa dobiegła końca i czas wrócić do blogowej rzeczywistości. Tym wpisem witam się z wami w 2018 roku i mam nadzieję, że dla wszystkich będzie
Fitkotchyba pierwszy raz jestem zadowolona z przymusu mieszkania z kimś zupełnie obcym... Okazuje się, że takie niespodzianki mogą być zaskakująco pozytywne. Obie z Jose jesteśmy totalnie zakręcone na punkcie Bożego Narodzenia; po południu jedziemy kupić wieniec, który powiesimy na drzwiach pokoju, a po weekendowym pobycie w domu podejrzewam, że nasz pokój będzie przypominał hipermarket pięć minut przed pierwszą gwiazdką. Skarpety(...)cukier się rozpuści, dodać cynamon i goździki, słupki migdałowe i grubo posiekane pistacje. Wymieszać, odstawić do ostudzenia. Potaż rozpuścić w wodzie, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o grubości 3,5-4 cm. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto na plasterki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePachnące korzennymi przyprawami, tradycyjne pierniczki z masą cukrową. Zaproście do kuchni swoje dzieci bo wycinanie a potem dekorowanie masą cukrową sprawi im wielką frajdę :) Składniki na
Słodka StrefaŚledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ . Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne :) Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie
Walijskie Pichcenie