Każdy z nas ma marzenia- większe, mniejsze, ale marzenia, o których często nikomu nie mówimy. Od dłuższego czasu marzy mi się Paryż!! Chciałabym poznać francuską kulturę
Nastoletnie WypiekanieKochani nijak mi robota nie idzie :) Coś tam w kuchni się dzieje, ale w sumie więcej bałaganu niż jedzenia w tym wszystkim. Dom też nie ogarnięty
Kuchnia w czekoladzieProste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. Kruche piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka ciepłej herbaty czy na święta. Polecam przygotować je z maluchami – będą
Słodkie okruszkiNie wyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada
kolorowotorcikowoKruchutkie i delikatne ciasteczka, idealne do herbatki na nadchodzące jesienne wieczory. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Dzieci je uwielbiają, tym bardziej
cool and mintyKruche, maślane z wyraźnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Przywołują na myśl świąteczną atmosferę. Jeśli znudziły Wam się pierniczki, albo po prostu ich nie lubicie, te ciasteczka
Pyry na GazDelikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga
Pyry na GazGdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta
Nie tylko w kuchniŚwięta, święta i po świętach... i dobrze! Nie zaprzeczę, że jedzenie jest największą przyjemnością, a wspólne biesiadowanie służy każdemu, jednak z drugiej strony nasuwa się myśl
Sajkofanka smakuIdealny sernik na święta Bożego Narodzenia. Dwa lata temu upiekłam ten sernik. Zrobiłam jeszcze końcowe zdjęcie na paterze z piękną błyszczącą glazurą i chciałam wstawić do lodówki. Kiedy go wkładałam, sernik ześlizgnął się z patery i cała jego zawartość znalazła się dokładnie między otwartymi drzwiami lodówki a podłogą.... Nawet się nie zdenerwowałam. Byłam raczej zdziwiona. Może zszokowana(...)smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Kuchnia u Krysimiski z wodą - do moczenia rąk przez dwie osoby. Robienie klusek wymaga pracy zespołowej, żeby wszystkie w miarę jednocześnie się ugotowały. Posolić gotującą się wodę. Do ręki brać ciasto i formować z niej albo owalne kluski, albo okrągłe (wtedy polecam zrobić dziurkę w środku jak w kluskach śląskich - pyzy szybciej ugotują się w środku). Ważne żeby dogadać się z drugą(...)śliwkami Kontynuuję czytanie kryminałów Katarzyny Puzyńskiej . Przyszła kolej na część trzecią "Trzydziesta pierwsza" . Akcja znów rozgrywa się we wsi Lipowo. Tym razem Weronika Nowakowska wyjeżdża na okres świąt Bożego Narodzenia do mamy, a Daniel Podgórski zostaje ze swoją rodzicielką. Może i dobrze, bo w Lipowie sporo się dzieje i policjant pracuje pełną parą nawet w te święta. Na zastępstwo
Weekendy w domu i ogrodzieprawda? - Tak, one by się nadały. Miś ułożył więc na stole dziewiętnaście zwykłych słodziutkich, dużych rodzynek. - Teraz wyraźnie widać, że za dziewiętnaście dni i nocy będzie Boże Narodzenie. (...) - A gdyby leżały tylko dwie? - Wtedy do Świąt byłyby tylko dwa dni - To by zrozumiała chyba najgłupsza mucha - zapewnił Tygrysek. (...) Nazajutrz, ledwo zaczęło się rozjaśniać, Tygrysek zbudził(...)jednej, ani na stole, ani w pysznej pulli , jaką upiekłam. Nie dlatego, że jestem taka niecierpliwa, ale dlatego, że nie cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem
KUCHARNIASkładniki 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła 75 g cukru trzcinowego (najlepiej pudru lub bardzo drobnego) 100 g mąki pszennej razowej nieco więcej niż 1/2
OliveandThymePierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie. Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Można je wieszać na choince.
Takie tam pichcenieTak, tak - pierniczki z ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia
Domowa Cookierenka AgiKiedy znalazłam przepis na te pierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię
UgotujmyTo.plŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł(...)cukru szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 1 jajko 200 g zimnego masła około 20 kolorowych landrynek Przygotowanie: Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego
Smakowity Blog Kulinarny