Zanim rusze w droge to jeszcze jeden przepis w ramach " Kuchni swiatecznej i noworocznej ". Tym razem bedzie na slodko. Przepis na ten przepyszny makowiec dostalam od
Przysmaki KarolkiCześć! Jak tam Święta? Możecie się jeszcze ruszać czy "objadaliście się" smakołykami z umiarem? :D U nas całkiem dobrze :) Chciałam Wam zaprezentować domki jakie
Pora coś zjeśćsię przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia. Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe. Ciasteczka makowe(...)dekoracji cukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie: - mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto - ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami
Smakołyki BerenikiCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldCanestrelli to typowo włoskie ciasteczka, które podawane są w ramach codziennego podwieczorku Nie są to jednak zwykłe ciacha. To niezwykle kruche i rozpływające się w ustach
365 dni dookoła kuchniCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do
Pink EnvelopeMiękkie i słodkie pierniczki ozdobione lukrem królewskim. Są szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w
cool and mintyTe paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was. Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem
Polska ZupaLubię dostawać prezenty, kto nie lubi ;) Ale jeszcze bardziej lubię je robić. A jak są zrobione własnoręcznie to jeszcze lepiej. Jednym z takich pomysłów na własnoręcznie
Gotowanie z pasjąTo mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeCześć Dzisiaj Mikołajki, do świąt pozostało 18 dni. W poniedziałek był przepis na kiszone buraczki , czyli inną formę przygotowania zakwasu na barszcz. Dzisiaj będzie ciąg dalszy
blog.moje-pasje.infoNa świątecznym stole będą u nas różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym
Smaczna Pyza(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym
Kulinarne PrzebojeObiecałam przepis na rybę dwa dni temu, ale jak to bywa przed świętami, roboty jest dużo i… zapomniałam. Pomysł na tak przygotowanego dorsza zna pewnie
wcinaj toSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna Kuchnia