się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek ciastek, oczywiście ta ilość może być różna, zależy od grubości ciastek i wielkości foremek, jakich używamy. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką(...)poświęcić wieczór na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie są nasze ulubione pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki wydanej jeszcze w PRL-u "Potrawy z czterech stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Polecam. Książkę i pierniczki. #pierniczki #leckerli #zdziećmi #ciastka
I tu będę miała takie teciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na kształt koła o średnicy 24 cm. Koło dzielimy radełkiem na 6 równych części, każdy trójkąt nacinamy wzdłuż(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce. Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, na stronie Westwing znajdziecie piękne ozdoby świąteczne oraz zastawę stołową i piękne dodatki. Warto tam zajrzeć, żeby upolować coś wyjątkowego
Kulinarne przygody GatityMięciutkie i pyszne muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić
Wanilia i KardamonPrzygotowania do Świąt czas zacząć. W tym roku adwent jest wyjątkowo krotki, dlatego już teraz zaczynam planowanie wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych
Obiad gotowyTaką granolę wymyśliłam sobie trzy lata temu, jednak nie mogłam znaleźć odpowiednich foremek do mini pierniczków. W tym roku w końcu znalazłam to czego szukałam i
Pełny talerzAromatyczny, miękki i pełen bakalii keks, który długo zachowuje świeżość. Przechowywany pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zyskuje pełnię smaku, a po tygodniu będzie
cool and mintyPyszna rybka, przepis podpatrzony u Ilonki . filety rybne 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1 jajko
Moje domowe kucharzenieCzy jest ktoś kto nie lubi tradycyjnych pierogów? Myślę, że takich osób jest bardzo mało. Pierogi są jednym z tych dań, które zależnie od farszu jakiego
Kuchenne aromatyDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych
Gospodyni MiejskaMoja Mała Pomoc kuchenna dostała w tym roku od Mikołaja piękny fartuszek kuchenny. Do tej pory nie było okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to
Przysmaki KarolkiKrokiety. Punkt obowiązkowy w moim domu Z farszem pieczarkowo-cebulowym smakują wyśmienicie. Same lub z dodatkiem czerwonego barszczu. Na Święta Bożego Narodzenia to już w ogóle obowiązkowe. Co nam trzeba? na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka -200 ml 1 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól(...)miski wlewamy wodę i mleko. Mieszamy. Wbijam jajka i miksuję lub roztrzepuję trzepaczką. Dodaje szczyptę soli. Na koniec dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa. Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze. Jeśli nie mamy czasu, smażymy od razu. Smażymy na patelni do naleśników. Lekko pryskam olejem przed 1 naleśnikiem. Smażymy
LatosiowydomDo grudniowej piekarni Ania wybrała dla nas niezwykły chleb. Chleb świąteczny, bożonarodzeniowy, z kawą i migdałami. Czyż nie brzmi to niezwykle? Przepis pochodzi z 12
Stare GaryCześć Od kiedy po raz pierwszy przygotowałam uszka (przepis na uszka z grzybami znajdziecie tutaj ), bardzo je polubiłam. Ostatnio przygotowałam je w wersji mięsnej. Nie wiem
blog.moje-pasje.infoTen sernik jest najprostszy jak to tylko możliwe! Minimalna ilość składników przy zachowaniu maksimum smaku. Bez spodu, bez dodatków, jedynie z wanilią i sokiem z cytryny
Raj dla PodniebieniaWypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSerniki uwielbiam i stąd następna moja propozycja świąteczna tym razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak
Różne smaki w kuchniOstatnimi czasy wiele radości sprawia mi fotografowanie. Odkrywam zalety pięknego, dziennego światła i próbuję się trochę bawić. A że Święta zbliżają się wielkimi krokami - wypróbowuję
Słodkie inspiracjeKruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru
Kuchnia bezglutenowaPrzepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki. Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku). Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec
AZgotuj!Składniki: 125g masła/margaryny 170g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g cukru pudru jajko cukier wanilinowy 80 g płatków czekoladowych
Wielki apetytSmaczne,chrupiące i bardzo soczyste kęski z piersi kurczaka.Robię je praktycznie od zawsze, ale dopiero niedawno wpadłam na pomysł dodania przyprawy gyros i są jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogródCzas przygotowań świątecznych jeszcze nie jest do końca odczuwalny u nas w domu, powodem tego są różne szkolenia, spotkania i praca. Widzę ludzi przewijających się przez
dom-agi.plSkładniki 250g masła 100g cukru pudru 3-4 żółtka 340g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej szczypta soli 50g sezamu + do posypania wg. uznania pół czekolady chilli
w mojej kuchniNie miałam w planach domowej przyprawy do piernika, bo nigdy nie zawiodłam się na tych kupnych, gdzie ktoś wiedział ile czego dać, żeby otrzymać idealny efekt
bistro mamaZa kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy
Apetyczna babeczka