Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko
Kuchnia Pani WiosnyKruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są
Kuchnia Pani WiosnyLepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i
Monia miesza i gotujeDzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennaMagiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...wielki świąteczny czas zbliża się dużymi krokami. Zapewne wiele z Was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, są mega szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej(...)roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp
Życie zaczyna się w kuchniTradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka(...)Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier
Salonik smakówborówek są soczyste i zyskują nieco bardziej wyrazisty charakter; z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego smakują wybornie! Gdybym rankami miała więcej czasu, mogłabym je jeść codziennie aż do Bożego Narodzenia i jestem pewna, że by mi się nie znudziły. Placuszki z ricotty z jagodami/borówkami Składniki: (na 9 placuszków) 1 jajko 100 g serka ricotta 60 ml mleka(...)olej do smażenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko, ricottę, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Białko ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać jagody. Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawać ciepłe z syropem klonowym i świeżymi owocami. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekojarzy ze Świętami), ale nazwa zobowiązuje. Nie znam francuskiego, ale wujek Google podpowiada, że Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie. Same ciasteczka w smaku są bardzo dobre. Szczególnie smaczne za sprawą orzechów włoskich, które podczas pieczenia się podprażają i nadają cudowny aromat. Składniki (2 blaszki ciasteczek(...)mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać
Słodkie inspiracjeWszystkim sympatykom bloga życzymy magicznych Świąt Bożego Narodzenia, spokojnych, pełnych rodzinnego ciepła, miłości i blasku radosnych chwil. Moc trafionych i oczekiwanych prezentów pod choinką i miłego kolędowania życzą Gosia i Sławek. Nasza choinka jest mała i skromna, ale podzielimy się! Smacznego! Składniki: • 250 g sera mielonego • 250 g mąki pszennej • 2 żółtka(...)smażenia Dekoracje • cukier puder • kolorowe cukierki perełki Wykonanie: • Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać małe kółeczka. • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej ściereczce. • Przygotować styropianowy
To co kochamPierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy
Smakowite DaniaNiebawem tak wyczekiwane Boże Narodzenie. Z myślą o najpiękniejszych dniach w roku zapraszam na akcję na Durszlaku „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe”. Nie miejcie mi za złe, że nie opiewam polskich pierników, makowców czy kutii. Nie, że ich nie lubię; ba, są pyszne! Ale tym razem chciałabym zainspirować Was do przygotowania czegoś „międzynarodowego”. Sami przyznacie, że jest w czym(...)hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej Jólakaka, greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam. Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały z różnych stron światata oraz, że zbierzemy pokaźny spis wybornych ciasteczek
Mia Cucina SofietaMacie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota Ten
Mieszam w GarnkuW tym roku nie mam czasu na przygotowywanie świątecznych smakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚnieżny grudniowy wieczór, kocyk, herbatka z pomarańczą i goździkami, a do tego malutkie maślano-imbirowe ciasteczka, które wręcz rozpływają się w ustach. Idealne
Malinowo w kuchniProste danie wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg
To co kocham