Niezwykle proste w wykonaniu i pyszne. Myślę że spokojnie możecie je zrobić z waszymi pociechami. Ja już marzę żeby przed świętami zrobić ciasteczka razem z całą
Kuchnia PokoleńNajlepiej smakują z barszczem czerwonym... Składniki: na naleśniki: 2 szklaki mąki, 2 szklanki mleka, jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko
Lena GotujePiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej
Słodko-Słony Świat IlonyCzy są tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak
UgotowaćKruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do
Wanilia i KardamonZakręcone ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko
Smakołyki BerenikiKruche ciasteczka przekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:) Składniki: Na ok 40 ciasteczek: 3,5
Kuchnia w czekoladzieNa taki domek można pobrać gotowy szablon lub zaprojektować go samemu. Ja to robię sama (co pewnie widać:)), ale każdy następny wychodzi mi coraz ładniejszy :) Taki
Kolorowy PrzepisownikZwiązku z tym, że święta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu
UgotowaćCiasteczka są MEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne
CzarnawisienkaPrzestępuję z nogi na nogę, chucham w skostniałe dłonie. Obserwuję, jak wypuszczana z usta para, kłębi się i kotłuje na mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest
W kuchni Karmel-itkiSmaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówiły na nie pączki z ziemniakami. Idealne na Święta Bożego Narodzenia do barszczu czerwonego. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, pomoże Wam w tym Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. Atmosfera(...)czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. * Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek Ciasto: 1 kg mąki pszennej 5 dkg margaryny 5 łyżek oleju 1 jajko 5 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 szklanki mleka Farsz: 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy
Kuchnia u BietkiJeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszeć Po upieczeniu raczej twarde. Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ? Składniki : 1 kg mąki 350 g cukru 3 jajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki przypraw(...)łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp. 170 *C Po wystudzeniu polukrować wg własnego uznania. Ozdobione pierniczki mogą zawisnąć na choince. przepis
Proste PotrawyPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej(...)paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody - jajko - sól (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto
Kuchnia co dniaŚwiąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo
wesoła kuchniaPyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !Uwielbiam te ciasteczka! Pamiętam je z dzieciństwa, moja mama miała formę ale niestety gdzieś się zapodziała :( Na szczęście sąsiadka pożyczyła mi swoją starą wysłużoną formę do
Smakołyki AsiKruchy spód, kremowa góra i kropeczki czekoladowe, to zapewne połączenie wyjątkowe. Chałwy smak tu dominuje, a kakao mu wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody
magiczna kuchnia KasiDziś pokarzę Wam dlaczego warto zrobić puder pomarańczowy . Otóż jak Wam niedawno wspominałam puder ten ma cudowny zapach i słoneczną barwę, a
Rozpustne gotowanieTrochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu
Bon Appetit MałgorzatyMy nadal pierniczymy:) Składniki; 3 szklanki maki, 1/2 szklanki miodu, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, 1/2 kostki masła, Po przyprawy zapraszam
Anioły w kuchniNie dość, że to moje pierwsze brownie to jeszcze do tego sernikobrownie. Moje obawy związane z "zakalcowatym" brownie były zupełnie nieuzasadnione. Na pierwszy raz postanowiłam wypróbować
coolinarnastrefa.blogspot.comKolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na
Z miłości do słodkości