Niezwykle efektowny sposób podania makowca drożdżowego. Robi furorę wśród gości przy świątecznym stole. Może wydaje się trudna do zrobienia ale wcale taka nie jest. Przekonajcie się
Smakołyki AsiNiedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi
Kuchnia w czekoladzieSernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na
Słodkie inspiracjeGoście do drzwi pukają stuk puk, stuk puk… otwierajcie i za pieczenie muffinek od razu się zabierajcie. Szybko kilka składników przygotujcie robotem je zmiksujcie
Moniki SmakołykiDrożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami
Pyry na GazPropozycja dla tych, którzy cenią smak, a nie ilość świątecznych wypieków. Osobiście bardziej wolę mały kawałeczek wykwintnej tarty, przygotowanej z dbałością o każdy szczegół niż całą
Chocolate Muffin BlogPaszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to szybki i
Takie tam pichcenieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze …
My Blueberry CornerCo podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką
Karo in the KitchenRobicie uszka? Robię je jeden raz w roku. Na wigilię do barszczu. Jest z nimi trochę zabawy, ale to ze względu na rozmiar. ciasto pierogowe ( tu
Polska ZupaPyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na
Kto ugości moich gości?Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt
Anioły w kuchniZaczyna się grudzień, a wraz z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Robi się
Kulinarne przygody GatityPiernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z
Przepisy AleksandryZapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia
Przepisy AleksandryPowiem Wam w sekrecie, że ten sernik to uzależnienie, przez całe święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc (system wymiany świątecznej, pierwszy rok to Wielkanoc u mnie a Boże Narodzenie u M., w tym roku odwrotnie, działa!) odżywiałam się prawie wyłącznie tym sernikiem, mam wrażenie, że zjadłam ponad połowę blaszki, ale nikt mnie nie powstrzymywał, więc nie mam wyrzutów(...)órki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie
Przepysznik - BLW i nie tylkonadchodzące Święta Bożego Narodzenia mam dla Was przepis na czekoladową korzenną szarlotkę, która jest w 100% wegańska. Z pewnością sprawi ona radość wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole gościom. Do pieczenia wykorzystałam pierwszą na rynku 100% roślinną kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy. #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki
AZgotuj!kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki
Codzienna kuchnia niecodziennamogą nie wytrzymać do Bożego Narodzenia (tak jak stało się u nas w domu :p), ale i tak warto je upiec i już teraz rozkoszować się aromatem przypraw korzennych przy kubku ciepłego kakao ;) Składniki (ilość zależy od tego jaką grubość ciasteczek chcemy uzyskać, u mnie pierniczki były cieńsze, więc wyszło ok. 45 sztuk, jeśli ciasto będzie grubsze ich ilość
Simply Fooddzieciństwie. Zawsze na Boże Narodzenie robiła go nasza Ciocia, która jest prawdziwym mistrzem wypieków. Za przepis bardzo dziękujemy i zachęcamy każdego sernikowego laika do jego przyrządzenia, bo mimo że długi w opisie jest bardzo prosty do wykonania :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Blacha o rozmiarach 36cm x 28cm Składniki: Na ciasto: 2 ½ szklanki
Kolizje Smakówbardziej, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zacznę może od początku. Mój syn obchodził dziś swoje 5- te urodziny. Początkowo zapytany o tematykę imprezy padło stwierdzenie: Minionki, potem cyrk, star wars skończyło się na zupełnie czymś innym i jak dla mnie magicznym. W tym roku postawił na świąteczne klimaty. Powstał tort! Ciasto ucierane przekładane kremem waniliowym
Wielki apetytCiasto drożdżowe nie ma sobie równych. W moim prywatnym rankingu, oczywiście. Kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Z dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej
bistro mamanamaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło
Apetyczna babeczka