Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie
maniapieczeniaNo i mamy nowy, nowiuśki, nowiuteńki rok 2017! Niech będzie taki, jakim każdy go sobie wymarzy:) Zastanawiam się, od czego by zacząć. Może na słodko, żeby
Obiad gotowySpecjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą
KuchniaWeDwoje.plCoraz bliżej święta! Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie
Podróż w kulinariaPyszne i aromatyczne grzybowe pierogi z suszonych grzybów. Pachną lasem, lubczykiem, ziołami i .... Świętami! (rzecz jasna):) Przepis lekko zmodyfikowany z Poradnika Smakosza "Polskie smaki, pierogi
Zasmakuj KuchniNa wigilijnej kolacji u nas w domu zawsze są kluski z makiem. Jemy je na samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory
Posadzone i zjedzoneBardzo lubię robić uszka tym sposobem,robi się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule
Bajeczna KuchniaPierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4
Bajeczna KuchniaTe malutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu
Kuchnia Pani WiosnyPołączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę
Tradycyjna KuchniaDziś zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i
Kuchnia z widokiem na ogródMoja pierwsza poważna strucla z makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO
bistro mamaPierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco
RAROSSArzadko powtarzam przepisy, a ponieważ w moim rodzinnym domu, gdzie zawsze spędzam święta, to ja odpowiadam za wszelkie świąteczne słodkości, szukając pomysłuna przepis konkursowy, moje myśli krążyły głównie wokół ciast). Jak wiadomo proces myślowy pochłania dużo energii, a ja myślałam taaak intensywnie nad nowym przepisem konkursowym, że spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki(...)wiem bo mieliłam w tym roku wszystko dzielnie i samodzielnie, a robiliśmy z podwójnej porcji) pasztety robi się u mnie w domu tylko dwa razy do roku - na Boże Narodzenie i Wielkanoc (zazwyczaj przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam
W mojej kuchniCiasteczka zrobione przy pomocy stempelków z wzorkiem renifera, doskonale sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Korzenny smak doskonale wprawia w świąteczny nastrój, idealnie smakują ze szklanką mleka. SKŁADNIKI 125 g masła, 100 g cukru trzcinowego Diamant, 250 g mąki jaglanej, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki mleka Dodatkowo: mąka pszenna(...)podsypywania WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko a następnie pozostałe składniki. Ciasto owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką pszenną. Odciskamy stempelkiem wzór, wycinamy kółkiem ciastka, przekładamy na blachę. Pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
słodki bratek