Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy
Szalona Kuchnia EwelinyPierogi z pudrem z grzybów leśnych. Żeby zrobić taki puder potrzebujemy młynek do kawy. Polecam taki puder zrobić na zapas, przechowywać w słoiczku i dodawać go
wesoła kuchniaPierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy
Szalona Kuchnia EwelinyWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo
Za drzwiami kuchniZamiast klasycznych pasztecików na świąteczny stół polecam wytrawną tartę z grzybami. Można podać ją na ciepło i na zimno. Będzie pysznym dodatkiem do czerwonego barszczyku. składniki
Monia miesza i gotujegrzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące. Przepis odkryłam na Instagramie , jednak tam pierożki nie były pierożkami i pozbawione były nadzienia. Ponieważ wyglądały tak czy siak bardzo obiecująco, postanowiłam je zrobić. I tu kolejny plus, bo ciasto wyrabia się idealnie
Mieszam w GarnkuŚwiątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:) Dziś przygotowuję pierogi z kapustą
Zasmakuj Kuchnipiekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp
Codziennik KuchennyJuż nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd
Moje domowe kucharzenie32 rogale……. myślałam, że to dużo, ale…… były mniam i już nie mam L Moje rogale, żeby je zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to
Moniki SmakołykiSkładniki 1/2 kg mąki 1 margaryna rozpuszczona 2 łyżki octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany Wykonanie Wszystkie składniki połączyć ze
w mojej kuchniPamiętacie czekoladowe ciasteczka z melasą , jakie niedawno Wam pokazywałam? Właśnie ten przepis wykorzystałam do upieczenia czekoladowych muffinek z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Zmniejszyłam tylko ilość mąki
Codzienna kuchnia niecodziennaMuffiny, nutella, cynamon – połączenie smaków doskonałe, a do tego lekko świąteczne. Szybki, smaczny deser, bez większego nakładu pracy. Cudownie umili Wam czas podczas rodzinnych, świątecznych
Made By Mom And SonW tym roku również postanowiłam wypróbować nowy angielski przepis na coś słodkiego. Nadzienie wyszło rewelacyjnie. Dzięki temu, że leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie
Mama GotujeWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo
Za drzwiami kuchniZ roku na rok coraz więcej przyjemności sprawia mi przygotowywanie ozdób świątecznych. Szczególnie jadalnych ;) Tym razem mam dla Was propozycję na ozdobę świątecznego stołu. Pieczywo w
Pełny talerzDziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka.Składniki:3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania
Kuchnia domowa AniDzień dobry! W weekend pisałam Wam, że to już czas na upieczenie staropolskiego piernika dojrzewającego , aby móc go serwować swoim bliskim w czasie świąt. Jak pamiętacie
Pora coś zjeśćCytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia
Przepisy AleksandryW tym roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow , poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie. Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie
Przysmaki KarolkiPiękny wielkanocny czas to wyzwanie w kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu
Kuchnia PROzdrowotnapopisowe danie? Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/(...)Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie/http://chilloutkitchen.blogspot.ie/http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/http://malybezglutek.blogspot.ie/http://latosiowy-dom.blog.pl/http://cieszysiemicha.blogspot.ie/http://www.maniawypiekania.pl/http://www.biegacznadiecie.pl/http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/http://bitofcinnamon.blogspot.ie/http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/ I oczywiście pytania do nominowanych:Na słodko, czy wytrawnie?Łakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa sałatka.Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza
mojewypiekiinietylkoatmosfery. Zawsze tydzień przed Bożym Narodzeniem odbywa się u mnie wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków. Później te pierniczki zjadamy dzień po dniu. A jak jest u Was? Upiekliście już pierniczki? Jeśli nie to polecam Wam mój sprawdzony przepis. Po upieczeniu są chrupiące, ale miękną z każdym kolejnym dniem. Pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 kg mąki tortowej
Izabelawkuchniurodzin do Bożego Narodzenia. Kolejny plus (bo pierwszy za różnorodność przepisów), należy się za piękne zdjęcia. Są prześliczne i takie apetyczne, że mogłabym jeść wzrokiem! Teraz przed pieczeniem, mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty
CookYourselfprzepisu Święta Bożego Narodzenia są szczególne - spotykamy się z rodzinami, zasiadamy przy wspólnym stole, łamiemy się opłatkiem, wręczamy sobie prezenty, karp wszystkim smakuje, a zwierzęta przemawiają ludzkim głosem :) Słodkości na tę okazję również powinny być wyjątkowe. Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane
My Culinary Artskładniki: 300 g suszonych owoców Helio ok. 1500 ml gorącej wody ok. 60 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, goździki do smaku makaron lub
Domowy Smak Jedzenia*składniki na ok. 730 g gotowej masy: 250 g suchego maku 80 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 35 g orzechów włoskich 20 g migdałów 50
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 600 g fileta z dorsza lub mintaja 3 pomidory 1 duża cebula 1 puszka zielonego groszku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki
kgwjanczewoPasztet ten - zapewne wart zachodu ze względu na jego niepowtarzalny smak, wspaniały do chleba, z ćwikłą lub chrzanem śmiało można nazwać go królem wielkanocnego stołu lub
kgwjanczewoJeszcze jedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że
Cynamonowe szczęścieTe ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z
Kuchnia PokoleńTort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja
KuchniaWeDwoje.plWigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku
wesoła kuchniaPoniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli
Ugotowaćmojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie
moj przepis naOto i one :) Bardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco
Chocolate Muffin BlogKolejna "świąteczna" potrawa, która u nas ostatnio za moją sprawą nieco spowszedniała... Czuję się winna, ale jakże ich nie kochać? Jeszcze tak łatwo, szybko i przyjemnie
Kuchenna Kontrrewolucya