dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy. Ucierane ciasto z borowkami skladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek(...)mnie troche mniej) wykonanie: Maslo ucieramy na pulchna mase z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko. Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut
Przysmaki Karolkiłyżeczki proszku do pieczenia v 5 łyżek mleka v skórka otarta z jednej cytryny Składniki na krem budyniowy- pasticcera: v 6 żółtek v 120 gr cukru v 1 cukier wanilinowy v 50 gr mąki pszennej v 1/2 l mleka(...)zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną. Wstawić
Mia Cucina Sofietapiec.A że łatwe wcale nie znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię. Składniki: 1 kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna 1 szk mleko 5 szt jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 kg rabarbar 5 łyżek cukier(...)min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem i rozkruszyć drobno odłożoną
Ala piecze i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.plMale ciasteczka w formie orzechów wypełnione pysznym kremem z mleka w proszku. Łupinki orzechów pieczemy w specjalnej formie (wyglądem
Marta Gotujeproszku do pieczenia 1/2 kg śliwek lub innych owoców sezonowych 1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia. 2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas pieczenia 50-60 minut w tem 180 stopni
Apetyczna babeczkawaniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy 6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy 2 łyżki(...)ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak i wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do reszty ciasta - bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy
Słodka Stronatego słodki krem pysznie się uzupełniają Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 1 margaryna 3 żółtka 1 cale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki ) pół szklanki mleka 1 paczka masła 1,5 szklanki mleka(...)proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść , formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego . Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony. Krem : Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku. Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała . Dodać orzechy i herbatniki Gotową
Malinowa Kawiarenkacytrynowego 80 g mąki tortowej nadzienie do rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia 100 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 kropli aromatu cytrynowego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka do dekoracji: 2 łyżki dżemu malinowego 500 g malin(...)posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja
Moje domowe kucharzeniewrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut. Odstawiamy i studzimy. W tym czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń. Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyjeśli chcemy słodsze) 2 i pół szklanki mąki tortowej łyżka proszku do pieczenia 4 łyżki masła lub margaryny do pieczenia Polewa ciasta: szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao łyżka masła Foremka: forma na babkę z kominem Przygotowanie: W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka, a następnie
Smaki Brazyliicukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę(...)proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Masę podzielić na pół. Składanie ciasta Ciasto kakaowe
Słodkości i nie tylkokostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę(...)dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy i dodajemy budynie, proszek do pieczenia, mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do masy serowej. Miksując dodajemy olej. Białka z resztą
PastelFoodwycisnąć i zmielić 2-3 x (aż będzie gładki). Ser przełożyć do miski i dokładnie utrzeć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy serowej. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i pozostawić na 10 minut w misce pod przykryciem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę o wymiarach(...)blacie rozwałkować w prostokąt i ułożyć na blaszce oraz zawinąć na bokach- około 1 cm. Wiśnie ułożyć na cieście. Spód piec tylko od dołu 40 min. Masa budyniowa: W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy piec góra-dół
Kraina Miodem PłynącaczekoladySposób przygotowania:Miękkie masło i cukier puder mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao.Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami itd., nakładamy najpierw ciemną
Słodkie Przyjemnościgalaretki pomarańczowe* 100 g margarynykrem* 2 kremy waniliowe w proszku* 700 ml mleka* 2 łyżki żelatyny* 2 puszki mandarynekSposób wykonaniaciasto 1Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa stanie się szkląca i sztywna. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i delikatnie wymiesza. Proszek do pieczenia połączyć z octem, a następnie dodać do piany z białek(...)olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać.Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Wystudzone ciasto przekroić na pół w poziomie.masa budyniowaZagotować 3/4 litra soku
Mix smaku