łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana winogrona kawałki anansa migdały płatki migdałowe kiwi banan serek kremowy Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy
Chocolate Muffin Blogserem. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju kokosowego (do ciasta) - olej kokosowy (do smarowania patelni) Składniki na masę serową: - 500g twarogu tłustego - 2 średnie jajka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - esencja rumowa lub migdałowa (ja daję trochę jednej i drugiej
mojewypiekiinietylkoprzepis, dodałem swoją masę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czego użyłem? Do ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru(...)uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche. Po wyciągnięciu z piekarnika
BaRepaskogo: dla fanów ciast typu "Murzynek" dla kochających wilgotne ciacha dla czekoladoholików Składniki na ciasto: 85g roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego 3/4 szklanki cukru jajko 2 szklanki cukinii startej na tarce (ok. 250g) Składniki na polewę: 80ml
Mania WypiekaniaSkładniki na nadzienie: - 200g daktyli - 100g migdałów w płatkach - laska wanilii Zanim zabierzemy się za ciasto to najpierw zrobimy nadzienie. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (kilka minut) aby troszkę zmiękły i łatwiej było je blendować. Następnie wrzucamy je do blendera razem z płatkami migdałowymi oraz nasionami wanilii i wszystko razem blendujemy z tym, że nie na całkowicie gładką masę
Kuchenne WariacjeCzemu niebiańskie? Bo inspirowane meksykańskim ciastem "torta de cielo"... mój hiszpański utknął na poziomie podstawowym, ale z tego co rozumiem oznacza to placek lub
Kraina Tysiąca Smakówdwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy. Ganasz migdałowy: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło(...)Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji). Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet (rożek), napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami. Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/tort-migdalowy-mandorla-bezglutenowy
WojnaNaSmaki.pljajka w pokojowej temperaturze ok 1 kg śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon płatki migdałowe Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Jeśli twoje śliwki nie są słodkie lub lubisz słodkie ciasta, do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka
AZgotuj!Przepis na to ciasto widziałam już wcześniej ale dopiero teraz postanowiłam je zrobić. Dlaczego? Znalazłam go bowiem w norweskiej książce kucharskiej którą nie dawno zdobyłam. Stwierdziłam
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj polecam jak przygotować idealne ciasto kruche wraz z krótkim filmem Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie(...)przesiana (świeżo spulchniona – przesiana) można dodać niewielką ilość mąki migdałowej lub kakao (o gramaturę mąki migdałowej i kakao pomniejszamy gramaturę mąki pszennej) najlepszą kruchość daje mąka krupczatka lub niewielka ilość skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej musi być mocno schłodzone masło można też w temperaturze pokojowej, a dopiero potem schłodzić, ciasto tez się uda, będzie jednak znacząco różniło się strukturą
Pomysłowa kuchniaspodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru 110 g zimnego masła 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) 2 żółtka Nadzienie: 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego 3 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki aromatu(...)czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki
Mania Gotowaniaagrestowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, herbata 1/2 szklanki jajka, cukier, aromat migdałowy, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale to ma tak być wsypać mąkę tortową, mąkę żytnią 2000, proszek do pieczenia i mikserem wymieszać z 1 minutę na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować
W Mojej Kuchni Lubięciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie około 30 rogalików): pół kostki świeżych drożdży - 50 g 0,5 litra mleka 3,2% 1 kg mąki tortowej (użyłam typ 405) plus troszkę do podsypywania(...)farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki pomarańczy pół szklanki cukru pudru zmielone migdały - 80 g Wykonanie: Zrobienie rogalików warto rozłożyć sobie
Poezja Smaków - blog kulinarnyśliwek 100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół(...)nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi. Smacznego
Słodkości i nie tylko