ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:112/234)

Babka w trzech smakach ^ 141

składnikiciasto* 8 jajek* 1 i 1/4 szklanki cukru* 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych* 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich* 3 i 1/2 łyżeczki kakaopolewa* 3 łyżki masła lub margaryny* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżki kakaoSposób wykonania   Oddzielić białka(...)dodać żółtka i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty, po trochu dolewać olej i ubijać aż do połączenia. Następnie po trochu dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na trzy części 1/2, 1/4 i 1/4.Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę kakao

Mix smaku
Placek rabarbarowy z trzech misek 168

Placek – bo plackowaty cały swoim jestestwem. W konsystencji gdzieś między biszkoptem a ciastem ucieranym, idealnie podkreśla cierpki smak rabarbaru. Naprawdę uwielbiam to ciasto, spróbujcie.   Czemu to placek z trzech misek? Bo dokładnie tyle naczyń potrzeba do jego zrobienia. Przyda się też ręczny mikser i duża blacha do pieczenia (moja ma 36/23cm). Umyjcie rabarbar i obierzcie go. Pokrójcie na drobne(...)miksując, wsypujemy mąkę z proszkiem. Dodajemy miksując 3 łyżki oleju i kilka kropli aromatu – tutaj migdałowy świetnie podkreśla smak rabarbaru, spróbujcie sami! Miksujemy wszystko, aż składniki dokładnie się połączą. Nagrzewamy piekarnik do 180⁰C, blachę do pieczenia wykładamy papierem (dużo łatwiej później wyjąć to ciasto). Wlewamy masę, poruszając foremką dokładnie rozlewamy ją po dnie. Wysypujemy dłonią rabarbar z rodzynkami, najlepiej

Karo in the Kitchen
Makowiec orzechowy 508

wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :)Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 żółtka- 1/2 kostki margaryny- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki śmietanyMasa makowa:- 7 jajek- 50 dag maku- 7 jabłek- 20 dag margaryny- 20 dag cukru pudru- olejek migdałowy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 9 łyżek kaszy mannyMasa orzechowa:- 1 kostka

Zainspirowana w kuchni
smaczne, pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami... 151

cukrowa: - w opisie jajka "L", miękka palma, cukier, aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba wsypać do masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką 80

śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i nabiera migdałowego aromatu. Spróbujcie! Przepis na 25-30 plastrów. Przy podziale na 25 kawałków, jeden to około 129kcal(...)dużej miski. Dodajemy erytrol oraz sól i mieszamy. Dodajemy miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę

Be Fit Be Strong
Orzechowy jagielnik z kremem daktylowym 48

mały, dojrzały banan. Masa orzechowa z kaszy jaglanej: 200g kaszy jaglanej, 2 szklanki napoju migdałowego bez cukru/ lub mleka, 6 łyżek masła orzechowego 100%, mały, dojrzały banan. Krem daktylowy: garść suszonych daktyli bez pestek, 3 łyżki masła orzechowego 100%. Sposób przygotowania Przygotowanie tego pysznego ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste i szybkie. Nie wymaga pieczenia Rozpoczynamy od przygotowania spodu . Wrzucamy(...)jaglaną i krótko prażymy ją, aby pozbyć się goryczki. Następnie przesypujemy kaszę na sitko i przepłukujemy pod zimną wodą. Później przepłukaną kaszę ponownie wrzucamy do garnuszka i zalewamy napojem migdałowym. Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn (około 20 minut). Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy banana oraz masło orzechowe i całość blendujemy na pyszny, orzechowy krem. Krem wykładamy

Natka Pietruszki
Strucla makowa 112

mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej) 25 dag maku 15 dag cukru pudru 2 żółtka migdały, rodzynki, orzechy olejek migdałowy Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką(...)wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryci zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą cześć cienko rozwałkować, rozsmarować na niej równo masę makową

Kuchenne aromaty
Truskawkowa chmurka 207

sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone(...)truskawek beza z migdałami 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych posypka truskawkowy maczek Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z kawałkami zimnego masła, cukrem wanilinowym proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy formą i wkładamy na 45 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy

DefinicjaSmaku
Cynamonowe placuszki z dynią / kabaczkiem. 167

skrzynce z dyniami, ale jego zielona skórka oraz soczysty  i jasny miąższ wskazywało na ten drugi. :) Dziś na śniadaniu gościły placuszki z pieczonym ów tajemniczym warzywem. Do ciasta dodałam cynamon, który genialnie komponuje się z wszelkimi "dyniowatymi".  W końcu wchodzi on w skład przyprawy "Pumpkin Spice Latte" znanej i lubianej na całym świecie :) CYNAMONOWE PLACUSZKI Z DYNIĄ / KABACZKIEM(...)drobno pokroić. Dodać cynamon, stewię, obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksować. Połączyć z masłem migdałowym, jajkiem i jeszcze raz porządnie zmiksować, aby masa stała się jednolita. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni położyć foremki i wypełnić je ciastem.  Smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. + serek

Poranek na słodko
Brownie KitKat na Halloween 214

czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów(...)stopni na  około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy

Kolizje Smaków
Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami 153

dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach nakładamy farsz, po czym przykrywamy drugą połową, ugniatamy i wycinamy kółka lub kroimy nożem na kwadraty. Każdy ma swoją technikę, ale najważniejsze żeby(...)Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów

Powiedz dietom nie
METROWIEC 114

łyżki  proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki szczypta soli aromat migdałowy kilka kropel sok z cytryny 1 łyżka krem karpatka 2 op.  mleko 700 ml.  masło 25 gram czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka czekolada mleczna 1 tabliczka  mleko 4 łyżki METODA:  CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę

Kuchnia Paulettes
Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami 95

słodkim zakończeniem dnia. Czy nie brzmi to jak świetny pomysł na dzisiejszy wieczór? :) * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 250 ml ciepłego mleka kilka kropel esencji migdałowej Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych garść obranych migdałów ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku

Food Square
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 873

Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose i Royal Old England .     Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki(...)się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Do kremowej masy dodać wiórki kokosowe, mak, aromat i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Ciasto marcepanowo-jabłkowe 144

takie niepozorne ciasta! Bo przyznajcie sami, że wygląda zwyczajnie. Ot, ciasto z jabłkami. Ale pozory mylą :) Ciasto jest przepyszne, wilgotne i - niestety czy stety - po spałaszowaniu kawałka ma się od razu ochotę na drugi. A sprawcą zachwytu jest dodatek marcepanu - delikatnie wyczuwalna migdałowa nutka w połączeniu z jabłkami i cynamonem to strzał w dziesiątkę! Przekonajcie się sami :) Składniki (wszystkie(...)mielonych orzechów (u mnie nerkowce) pół łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 jabłek 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 2. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można też rozetrzeć

Domowa Cookierenka Agi