Jeżynowy sernik na zimno to świetny pomysł na letni deser. Spód sernika przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną
Tajemnice SmakuFaworki z piwem to zdecydowanie mój faworyt, jeśli chodzi o karnawałowe słodkości. Te chrusty są bardzo kruche i przez długi czas zachowują swoją świeżość, a do
PysiaGotuje.plHej :)) Dzisiaj pierożki z jagodami, bo moje dziecko nie wytrzymało, jedliśmy w Karpaczu i jak tylko wróciliśmy to pierogi musiały być. Trzeba było zaliczyć ryneczek i
kruche babeczkibardzo popularne w Stanach. Ja przygotowałam swoją polską wersję. Robią się szybko, bo ciacho drożdżowe wyrabiam mikserem, a nadzienie to mieszanka 2-óch składników. Są miękkie, ale jednocześnie momentami kruche dzięki cukrowemu nadzieniu. Idealne do herbatki, smak naprawdę niepowtarzalny, a wszyscy amatorzy cynamonu i szarlotkowicze- będą bardzo zadowoleni J Składniki na ok. 24 sztuki Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy
Domowe ciastaKruche ciasteczka z kremem karmelowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z pysznym kremem o smaku karmelowym z solą morską. Uwielbiam ten krem <3 Mogłabym go wyjeść łyżeczką ze słoiczka Ciasteczka są proste w przygotowaniu Idealne do weekendowej kawy, herbaty lub od tak na poprawę nastroju Mi była bardzo dziś potrzebna taka dawka słodyczy Jeśli lubicie(...)słodkie można pominąć oprószanie cukrem pudrem lub dodać ciut mniej cukru do ciasta. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, 1 jajko i posiekane na małe kawałki masło. Wszystko wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania można dodać niewielką ilość mąki. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy je około 30 min w lodówce. Rozwałkowujemy na macie
Słodkie okruszkiracuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich muffinek od czasu do czasu nie zaszkodzi, no ale pamiętajmy, że jest to deser i nie należy z nimi przesadzać. Muffinki dyniowe są niesamowicie miękkie, delikatne, kruche z zewnątrz(...)cukier trzcinowy – 30-40 g * małe jajko – 1 szt * cynamon – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną dynię blendujemy. Do miski przesiewamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy jajko, olejek i dyniowe puree – mieszamy, przekładamy do foremek
Ostra na SłodkoWitajcie kochani, dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciacho, które dedykuję pewnej dzielnej dziewczynie - Kasi Dołęgowskiej i jej mamie, Ewie. Kasia ma 20 lat i
Codzienna kuchnia niecodziennaszesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu 400 g masła 2 - 3 paczki przyprawy korzennej 1/2 kg cukru 3 jajka wykonanie: Mąkę przesiałam do dużej miski(...)wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne
babka w formietylko w przetworach, ale również w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie ochotę, zapraszam na bardzo miękkie, wilgotne babeczki z soczystymi malinami i kruchym wierzchem. Komu, komu? :)"Składniki:2 jajka1/2 szklanki mlekałyżka śmietany(...)ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi
Słodkie Przyjemnościpolecam Składniki: Ciasto: 270 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka sernikowego(u mnie Mój ulubiony) 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 5 jajek 2 białka 2 szklanki malin Przygotowanie: Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy(...)wierzch nakładamy równomiernie maliny. Piec przez 60-65 minut w temp. 170 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Sernik z malinami Sernik z malinami Ciasta z owocami , Serniki , Słodkości 1 Komentarz
Swojskie jedzonkosię same. Z ciastami i ciasteczkami tłumaczyłam Wam kiedyś jak jest. Mistrzynią wypieków nigdy nie byłam i raczej się nie stanę, potrafię tyle o ile, i zdecydowanie mi to wystarcza. Ostatnio upiekłam bezglutenowe, marchewkowe babeczki i w sumie mogłabym uznać to za cud, że w ogóle były zjadliwe, a zjedzone zostały wszystkie. Dziwne. Te kruche ciastka wyszły super, chociaż(...)było ostatnie czego po nich się spodziewałam. Były idealnie kruche, idealnie cytrynowe i idealnie słodkie. I dlatego właśnie dzielę się z Wami przepisem na nie. Poza tym zakochałam się w tych zdjęciach. Zwłaszcza w jednym. Składniki (na około 20 ciasteczek): 200 gramów mąki pszennej tortowej 80 gramów zimnego masła 1 żołtko 1/2 szklanki cukru (najlepiej
Mango Papajasztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo: 20 g dżemu dyniowego ( Przepis ) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki(...)wyłożyć dżem dyniowy. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Do drożdży wsypać mąkę 3. Dodać margarynę, jajko, sól oraz cukier 4. Energicznie zagnieść ciasto 5. Ciasto rozwałkować 6. Wyciąć trójkąciki 7. Nałożyć dżem dyniowy 8. Zwinąć ciasto, tworząc małe rogaliki 9. Rogaliki
KuchniaWeDwoje.plzawsze mi przykro, gdy zabiera ze sobą ciasta z glutenem, a ona musi obejść się smakiem). Oczywiście, mieszankę mąk można zastąpić pszenną, będzie jej trzeba jednak dodać nieco więcej. Ciasteczka, wbrew pozorom, wcale nie są zbyt słodkie. Pięknie pachną korzennymi przyprawami, a ich pierniczkowy smak doskonale komponuje się z marcepanem. Są kruche i po prostu rozsypują się w buzi(...)dodatkowo: 200 g marcepanu Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika. Dodać do masy maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego. Z każdego kawałeczka formować
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierożki to kruche, a zarazem miękkie ciasteczka z pysznym nadzieniem kokosowym. Na pewno wielbicielom znanych nam pralinek posmakują bez zwątpienia. Zasady przygotowania są proste, a składniki jeszcze bardziej, ponieważ jest to ciasto 4 składnikowe. Natomiast nadzienie jest z ricotty, wiórek i żółtek. Po upieczeniu smakuje jak kokosanki otulone dodatkowym ciastem 🙉😊 Główny przepis na ciasto do ciasteczek dostałam od znajomej Kingi
Kuchnia PaulettesProste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe – Dzisiaj kolejny przepis na przepyszne, kruche, proste w przygotowaniu ciasteczka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną pomarańczą, masłem. Te rożki na 100% będą u mnie na Święta. Polecam!!! Uwielbiam świąteczne ciasteczka :) (przepis z gazetki „Ciasta i desery” 2008). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki
Mała Cukierenkałyżeczki cynamonu masa jagodowa: 140 g mrożonych jagód 100 g cukru sok z połowy cytryny kruchy spód: 125 g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki żółtko kilka łyżek lodowatej wody, ok 1-2 Składniki ciasta zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut a następnie wylepiamy nim nasmarowana masłem tortownicę
Dzieje kuchennej Wiewióryjajko Nadzienie: czubata łyżka dżemu 100 % truskawek 1 opakowanie serka grani Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – należy dolać odrobinę wody. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem. Delikatnie obracamy na drugą stronę. Ciepłe naleśniki są kruche i łamliwe, ale gdy ostygną, stają się trochę bardziej „współpracujące” ;) Twarożek mieszamy z dżemem
KucharzycaIdealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet. Ciasto ( ok 40-45 sztuk): 300 g mąki + ok 50 g do podsypania kostka masła 1 jajko 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Nadzienie
Niespełnione zdolności kulinarneteż ilość cukru w cieście i sprawia, że mimo krótkiej pracy drożdże są bardzo efektywne – ciasto nie dosyć że podwaja objętość, pracuje także po wywałkowaniu i w czasie pieczenia na patelni. Chlebki pita zrobione na samej wodzie po upieczeniu będą dużo bledsze i bardziej kruche. SKŁADNIKI 8 sztuk średnicy 20cm 400g mąki pszennej typ 550-650 + zapas 8g suszonych drożdży
Karo in the Kitchenniego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna.. najpyszniejsza! Cudowny, idealnie kruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!! Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-) To prawdziwy Hit! Polecam. Uwielbiacie niezwykłe ciasta? Zobaczcie koniecznie
AniaGotuje.plwykrawaczkami w kształcie zwierzątek ((u mnie Wilton - Arka Noego ), o max. wielkości 3,8 cm. Ciasto na ciastka można przechowywać w lodówce przez całą noc, następnie je wyjąć i odstawić na około 5 minut przed rozpoczęciem wałkowania, aby nie było bardzo twarde. Ciasteczka są kruche i maślane, o delikatnym aromacie migdałowym. Ja użyłam ekstraktów Dr Oetker . Polukrowane ciastka można
Gospodyni Miejskazawartość składników mineralnych. Dodatkowo gorzkie kakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy
wysmienityZmielony na mączkę ksylitol zastąpił cukier, upieczone w całości z pełnoziarnistej mąki orkiszowej - oto najzdrowsze kruche ciasteczka przed Wami, voila! Świetne do kawy i jako przekąska do pracy lub szkoły idealna. Poprzez wzorki duszków i dynii na stempelkach idealnie wpisują się w halloweenowe klimaty. Ciasto jest bardzo elastyczne, świetnie się formują i łatwo odwzorować stempelkowe wzorki. Składniki na około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Propozycja na Halloween, mniej straszna niż Paluchy Baby Jagi :-). Kruche ciasteczka (jasne i ciemne) z napisem RIP- Rest In Peace, po naszemu "niech spoczywa w pokoju". Dla dzieci na szkolne obchody Halloween doskonałe! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 120 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko 1 kopiasta łyżka kakao 200 g mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekanieimieniny babci, na lepsze i gorsze dni. Jej, jaka ona pyszna!!! Delikatna i krucha. Taka, jak tarta być powinna. No i te banany w towarzystwie brzoskwiń, opatulone orzechowo-cynamonową pierzynką...mmm Tą tartę trzeba po prostu zrobić! Tarta bananowo-brzoskwiniowa Ciasto: 1 łyżka cukru 1 żółtko 300 gram mąki 150 gram masła Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Tortownicę
Kuchnia smakówPyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy
Kulinarne Fantazje MarioliPyszna, krucha tarta z jabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka (w tym 2 żółtka
MyCookBook.plZostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze
BaRepasZacząć najlepiej tak: Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy miód, mąkę, przyprawy i sodę. Ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy ciasteczka. Pieczemy 180 stopni 15 minut. Bez masła Jak na złość miałam tylko końcówkę masła. Jednak udało mi się wyszperać przepis na super orientalne kruche ciasteczka bez użycia masła. Co prawda podczas ich tworzenia zszargałam sobie nerwy bo i wałka
ClauditteMissCookingcukier, mieszamy i wystudzamy. W kolejnym etapie dodajemy jajka i miód i wyrabiamy ręką "ciasto". Przy użyciu zmoczonych co jakiś czas zimną wodą rąk układamy ciasteczka. Namoczone po to, by ciasteczka się lepiej układały, ale również po to, by z wierzchu były bardziej kruche
BaRepas