Super kruche ciastka z piwem karmelowym (wiórkami, rodzynkami i płatkami owsianymi) 247www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jestem dumna z tych ciasteczek, ponieważ wyszły takie jak lubię. Są super kruche, nie za twarde i idealne smakowo. Piwa absolutnie nie czuć, więc spokojnie nadają się również dla dzieci. (18-20 sztuk) 1/2 szklanki piwa karmelowego (może być też zwykłe) 1 szklanka mąki pszennej 100g smalcu (*) 5 łyżek cukru(...)błyskawicznych) 25g wiórek kokosowych 25g rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotuje
Sernik z rosą 379przed pieczeniem jest dość płynna sernik ten nazywany jest również sernikiem lanym. A w smaku… przepyszny – delikatny, wilgotny z lekką pianką, na której są piękne kropelki rosy ;) KRUCHY SPÓD: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK: 1 kg twarogu zmielonego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)rzepakowego BEZA : 4 białka 1 szczypta soli 1 szklanka cukru Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z cukrem pudrem. Posiekać razem z żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość foremki 23 x 33 cm i ułożyć na dnie. Ciasto schłodzić przez ok 30 min i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez
https:KKuchniaMniam
Mazurek orzechowy 167Mazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe batoniki Bounty! 292Co powiecie na domowe batoniki Bounty? Czy mogą smakować tak samo dobrze jak te ze sklepu? Uwierzcie mi – TAK! Kokosowe szaleństwo Bounty pod warstwą kruchej czekolady
Kuchnia Łukasza
Naleśniki z serem i owocami 206Dzień dobry :-) Mieliśmy już straszną ochotę na naleśniki takie z jagodami i borówkami. To ulubione owoce mojej córy. Po szczepieniu, za to, że była bardzo dzielna
kruche babeczki
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 199Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie jakoś tak słabo, w sensie, że ja taka jakaś nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio
kruche babeczki
Puszysta kremówka 219Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto
Kuchnia w czekoladzie
Sałata na każdą porę dnia 411Bardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka
kgwjanczewo
Ciasto Pawi ogon 202wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste. Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez(...)wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę. W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną
kulinarne odsłony pati
Kruche, maślane ciasteczka. 190pomału nadrabiamy zaległości. Dziś chcemy Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne, kruche i szybkie do przygotowania maślane ciasteczka. Składniki: - 260 g mąki pszennej - 110 g cukru pudru - 130 g masła - 2 łyżki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku(...)wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i kawałki rozdrobnionego masła. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy tak aby się dobrze połączyły. Ciasto dzielimy na dwie części. jedną wkładamy do lodówki a do drugiej dodajemy kakao. Ponownie dokładnie ugniatamy ciasto tak aby miało jednolity kolor. Wkładamy je do lodówki i schładzamy przez około
Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik na owsianym spodzie 509Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki
Słodkie Przyjemności
rogaliki z nadzieniem migdałowym 252sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych(...)się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort
babka w formie
Bezy 175kolejną porcję czekamy aż cukier już dodany się rozpuści. Ciasto bezowe jest dobrze zrobione gdy nie widać ani nie wyczuwa się między palcami kryształków cukru. Teraz wystarczy uformować beziki i suszyć w temperaturze 90 o C z włączonym termoobiegiem przez 2 -3 godzin. Z żółtek, które zostaną można zrobić np. kruche ciasteczka
Mama Gotuje
Z ŁĄKI NA TALERZ: Maślane ciasteczka z kwiatami 234możliwości i w każdym sezonie inne :) Letnie obrazki na kruchych maślanych ciasteczkach to przyjemność patrzenia i rozkoszowania się delikatnym smakiem ale też miły sposób na spędzenie czasu w kuchni i zabawę w ciastkowego ogrodnika. Mnie osobiście tak grzebanie w ziemi i pielęgnowanie roślin (a szczególnie zbieranie plonów), jak i zagniatanie ciasta i siekanie ziół, bardzo odprężają :) Rozpływające się w ustach
Kuchnia w Słońcu Skąpana
CIASTKA M&M's 193Kruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy. Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być. Ciastka wyciągamy z piekarnika
cool and minty