Ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu, wyciskane przez rękaw, z dodatkiem powideł. Bardzo smaczne i kruche, idealne do kawki i podjadania. Przygotowane w domu zadowolą nie jednego domownika(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką, wyciskamy okrągłe ciasteczka jak zakręcone ślimaczki. Na każde ciasteczko nakładamy po małej łyżeczce marmolady. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, i pieczemy około 12-15 minut. Ciasteczka układamy na talerzu, posypujemy odrobiną cukru pudru i podajemy. Są mega smaczne i kruche, uzależniają :) życzę smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliCzas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa, albo(...)misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. 3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy taki oto wałek z ciasta, zawijamy w folię (by nie podsychało za bardzo) i możemy na chwilę schować do lodówki, by się schłodziło. 4. Następnie odkrawamy 1/3 ciasta, pozostałość zawijamy w folię, i wałkujemy
Kawa z mlekiemPomarańcze są teraz takie tanie, że nie mogłam się oprzeć aby na sylwestra nie wykorzystać ich do przygotowania kremu do kruchych babeczek, oraz syropu z pomarańczy. Syropem polałam krem przygotowany na bazie sera ricotta, soku z pomarańczy i cukru pudru. Te babeczki są tak smaczne i urocze, że trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Pomarańczowo-serowo babeczki(...)skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małą kostkę, całe jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposypania góry i obtoczenia pralin) KRUCHY KAKAOWY SPÓD 1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki
Candy Pandaslubimy, czyli dużo jabłek zamkniętych między kruchym ciachem. Nazwa "pustynna" wzięło się od popękanej i zarumienionej góry, dlatego raczek idealnie się tam wpasował. Na koniec wystarczy jeszcze polać ją syropem klonowym od Kuchni Świata i tak możemy poczekać do zimy i makowych, świątecznych klimatów 🎅 Składniki (śr: 18 cm): Ciasto ryżowo-jaglane -170g mąki ryżowej
Candy PandasPistacjowy sernik na zimno , bardzo prosty do wykonania sernik bez pieczenia o smaku pistacjowym, na kruchym ciasteczkowym spodzie . Nie jest to sernik na zimno
SMYKWKUCHNIkompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki na 6 tartaletek ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru
Raj dla PodniebieniaKotlety schabowe po amerykańsku Soczyste i kruche w środku oraz pysznie chrupiące na zewnątrz, takie właśnie są kotlety w wersji amerykańskiej. Ciekawy pomysł na schabowe inne niż zwykle. Dodatek majonezu i ketchupu do ciasta nadaje mięsu kruchości, a mieszanka przypraw aromatu i niepowtarzalnego smaku. Polecam spróbować. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 jajka 1 łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu
Blog z ApetytemCrème brûlée pozostało nam 5 białek, dlatego zmieniliśmy nasze plany na weekendowe ciasto i zrobiliśmy migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym . Dynia hokkaido od dawna czekała na swoją kolej, a zrobiony z niej krem dyniowy rozpogodził pochmurny niedzielny dzień. Kruchy tort bezowy z kremowym, dyniowym środkiem to słodkie lekarstwo na nadchodzące zimne, jesienne dni – zalecamy z kawą, na pewno
niecodziennikparyNigdy nie byłam typem ciasteczkowego potwora. Ciasto do kawy (lub na śniadanie ;)), czekolada na deser (lub na śniadanie ;)), lody do dobrego filmu (lub zawsze kiedy najdzie na nie ochota ;)) – jak najbardziej! Ale ciastka? Kruche, suche, często zbyt słodkie – nigdy nie zdobyły mojego podniebienia. Dziwnym trafem, zawsze gdy jestem na diecie i chcę zrezygnować całkowicie z jedzenia słodyczy, nachodzi
helloforest.plCo robisz, gdy dziecko prosi o coś na deser? Przygotowujesz 😀 tak powstały ciasteczka kruche z masłem orzechowym. To dziewczynki chodziły
Kolorowy PrzepisownikKruche, deserowe ciasteczka wypełnione masą serową z dodatkiem świeżych śliwek z nutą aromatycznego imbiru. Dodatek takich składników sprawia, że pieczone tartaletki cudownie pachną i nieziemsko smakują. Składniki: Ciasto 300g szklanki mąki pszennej 120g masła extra 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa 300g białego sera 2 żółtka
Szalona Kuchnia Ewelinypokrojone na małe kawłki bakalie. Pokroiłam też rodzynki, dzięki temu nie przeszkadzają podczas wałkowania ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką, a upieczone ciasteczka wyjdą kruche i delikatne. Wykrawamy ciasteczka foremką lub kieliszkiem ;) Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Ciastkozercykompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki na 6 tartaletek ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru
Raj dla PodniebieniaKruche ciasteczka ze słodkim, maślanym kremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier
Słodka StrefaKruche ciasteczka ze słodkim, maślanym kremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier
Słodka StrefaKruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa
Szalona Kuchnia EwelinyProste i szybkie kruche ciasteczka idealne do herbaty lub mleka. Składniki: 200 g mąki 120 g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać dowolne kształty ciastek. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 stopni C. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościsprawdźcie koniecznie – może akurat wam się spodoba :)). Dzisiejsze ciacha to szybki i spontaniczny pomysł na kruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas
FitkotCzekoladowe, kruche ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich ze środkiem z masy kajmakowej... chyba nie muszę Was specjalnie przekonywać, że to słodka uczta dla podniebienia. Na ok. 25 ciasteczek: Ciasto: 2 1/3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 szklanki zmielonych
Jadło i czytadłoWczoraj upiekłam kruche ciasteczka. Wrzucam przepis, bo są naprawdę smaczne. Zamiast kupować w sklepie, można sobie takie ciasteczka zrobić samemu. Pracę można podzielić na dwa dni.W jeden dzień zrobić ciasto, a na drugi dzień upiec. Przez noc ciasto schłodzić w lodówce. Składniki: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka
Agusiowe smakołykiBardzo dobre ciasteczka, lekko chrupiące. Polecam Przygotowanie ciasta – ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, solą tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone migdały
Kuchnia Pokoleńsoli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce
Kolorowa kuchnia Elkikruche a z dodatkiem cukru pudru lub marmolady wprost rozpływają się w ustach :) Zapraszam! Kruche ciasteczka z kaszą manną Składniki: 24 dag mąki 10 dag kaszy manny 7 dag cukru 10 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat do ciast opakowanie cukru waniliowego 1 jajko cukier puder lub marmolada Przygotowanie: Wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier
Tagebuch po polskuPyszne, kruche i delikatne ciasteczka. Są wspaniałe jako przekąska na wycieczkę, jako słodki deser do kawki. Zakochałam się w nich! To najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam od dawna. Składniki: CIASTO: 200g zimnego masła 250g mąki 1 jajko 1 łyżka miodu MASA SŁONECZNIKOWA: 150g łuskanego słonecznika 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 50g masła Przygotowanie
Cakes By Kejtwaniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło
Ciastkozercyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego 50 g cukru
Na słodko lub wytrawnieczas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen.Ciasteczka dyniowe z cynamonemSkładnikiciasto 220g mąki pszennej100g masła 100g purée(...)masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikirazem tarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt
Anioły w kuchni