ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:289/1075)

KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 115

nawet z młodszym rodzeństwem i psem ;) W końcu to Sylwester! Jednocześnie zaprezentuję to, co w tym roku na 100% pojawi się na naszym party. KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI I RICOTTĄ (dla 4-6 osób) ciasto : 100 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli szczypta suszonego oregano dodatkowo: duży dojrzały pomidor(...)mniejsze) 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko zagniatam. Jeśli ciasto mocno klei się

W kuchni Karmel-itki
Krucho-drożdżowe rogaliki z kajmakiem i orzechami 166

Nastoletnich... mam nadzieję, że wszystko wyszło tak, jak powinno?! Dzisiaj coś drobnego w postaci krucho- drożdżowych rogalików nadzianych kajmakiem i orzechami. Polecam!  Składniki: (na ok. 20-25 sztuk) Ciasto krucho-drożdżowe: 100 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa kajmakowo-orzechowa: 140 g masy(...)kajmakowej z puszki 50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych Dodatkowo: kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę

Nastoletnie Wypiekanie
Krucha rolada orzechowa 162

Orzechowy Tydzień organizowany przez Atinkę i Elę skłonił mnie do upieczenia ciasta, którego nie jadłam już chyba ponad 10 lat! I przez te lata wciąż o tej kruchej roladce myślałam i wciąż chodził za mną jej smak... Skoro tyle lat o niej pamiętam to oznacza tylko jedno: jest pyszna! Dziewczyny zmobilizowały mnie do jej upieczenia i wraz z jej wykonaniem(...)cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może być 16 g); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę lub dużej miski, dodać pozostałe sypkie składniki przeznaczone do ciasta kruchego, wymieszać. Następnie dodać masło i dobrze posiekać z mączną mieszanką, grudki ciasta rozetrzeć w palcach. Dodać jajo i mleko i zarobić ciasto (ja dodałam mleka troszkę więcej ponieważ składniki mimo moich

In my kitchen
Tarta z brukselką i pulpecikami 146

wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g brukselki świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól(...)pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik

Smak mojej kuchni
Ciasteczka orzechowe 868

Ciasteczka orzechowe to idealna przekąska dla wielbicieli orzechów. Te małe ciasteczka są pysznie orzechowe i bardzo kruche. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt.W przepisie użyłam drobno posiekanych orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne(...)ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach- każdą kulkę delikatnie spłaszczyć widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek- jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, resztę schłodzić na czas pieczenia pierwszej tury ciasteczek- uformowane ciasteczka piec przez

Smakołyki Bereniki
Fit ciasto 3 bit 127

Kruche ciastko, karmel, kremowy budyń waniliowy i czekolada, czyli… słodki, warstwowy 3 bit w zdrowszej wersji. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation(...)poczekaj aż ostygnie. W misce zmiksuj miękkie masło, aż zrobi się puszyste, a później łyżka po łyżce dodawaj przestudzony budyń. Gotowy krem włóż do lodówki aż lekko zesztywnieje. Na kruche ciasto dodaj warstwę karmelową, później masę budyniową, rozsmaruj gęstą śmietankę, posyp pokruszoną gorzką czekoladą i kawałkami 3 bita. Włóż do lodówki na ok. 1-2 h aż wszystko się dobrze

Mrs. Endorfina
Sernik królewski w tortownicy / Polish Cheesecake with Cocoa Crumble 89

pomysł na święta i nie tylko. Jeśli chodzi o serniki , każdy ma swoje preferencje: jedni uznają tylko sernik wiedeński bez spodu, inni tylko z kruszonką, jeszcze jedni wolą więcej ciasta, inni mniej, a inni uznają tylko serniki pieczone w kąpieli wodnej na styl amerykański, U nas wzięcie mają wszystkie serniki :) Dzisiejszy jest bardzo prosty w przygotowaniu, dość klasyczny, z oddzielaniem(...)kakao.  Sernik królewski w tortownicy to dobry wybór na wszelkie okazje. Jest delikatny, odrobinę kremowy i pyszny. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej ciast na wyjątkowe okazje:) Na święta polecam również tradycyjne C iasto Niebo na kruchym spodzie : Przepis na sernik królewski w tortownicy, składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm: na ciasto: 250 g mąki, 1 całe jajko

Lekcje w kuchni
Tarta z budyniem, malinami i borówkami 130

szybko, na zachciewajkę. Powinno się ją zaliczyć do serii pyszne, szybko znika w całości :-) Już mam zamówienie od mojego syna na kolejną. Tarta naprawdę rewelacyjna, ja kocham ciasto kruche więc dla mnie rewelacja :-) Myślę, że większości takie tarty smakują. Przepis znalazłam tutaj - klik  skorzystałam z przepisu na ciasto. Miłego dnia kochani :-) Forma 26 cm Składniki na ciasto(...)zamrażalnika. 2. Formę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto po wyjęciu z lodówki musimy rozwałkować. Wykładamy nim formę, widelcem dziurkujemy spód, papier zgniatamy w rękach, kładziemy na ciasto i wysypujemy na niego fasolę/groch. Pieczemy 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy papier z grochem i tartę pieczemy dodatkowe 10 minut. Musimy sprawdzać, żeby za bardzo nam się

kruche babeczki
Mazurek z domową krówką i czekoladą 84

cukru kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak) 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g masła Wszystkie składniki wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy. Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ (25 dag) szklanki mąki pszennej 3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kolorowych bezików ) ½ łyżki śmietany kwaśnej Szczypta soli 100 g masła Uwaga: szklanka o pojemności

Słodki sentyment
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 120

Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia w tarcie łagodzony jest przez cukinię i do tego przełamany serem.   Składniki: ciasto: – 225 g mąki pszennej – 140 g masła – 1 łyżeczka soli – 4-5 łyżek wody Nadzienie(...)pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować (3-5 mm grubości) i wyłożyć formę do tarty. Brzegi przyciąć do formy. Włożyć jeszcze na kilkanaście minut

Pociąg Do Kuchni
Makowiec pod kokosową chmurką 138

wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco do blaszki. Do naszej masy makowej dodajemy dwa ubite białka łącząc delikatnie i starannie. Wykładamy na kruche ciasto. Pozostałe dwa białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i jeszcze przez chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy kokos i łączymy łyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez

W Moim Magicznym Domu
Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą 156

przepis na wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto kruche: 120 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej(...)kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki, olejek, cukier puder i zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę

Na słodko lub wytrawnie
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 65

popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki  to łatwy  i szybki w przygotowaniu  wypiek. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę.  Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować(...)masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Jaja lekko ubijamy  ze śmietaną i dodajemy do mąki, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto się połączy, będzie trochę lepkie. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi). Kawałki rabarbaru wrabiamy w ciasto. Z ciasta formujemy kulę, następnie

Tajemnice Smaku
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 205

Sary Buenfeld) i od razu zapragnęłam je zrobić! Słodycz wiórków kokosowych i kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki idealnie się ze sobą komponują! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, jeśli masz wszystkie składniki akurat pod ręką! Chwila na wyrobienie kruchego spodu, chwila na ubicie białek, poukładanie wszystkiego warstwami w blaszce i około 30 minut pieczenia - i to przepyszne ciasto może zagościć również(...)białka schowaj do lodówki. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz wiórki koksowe, całość wymieszaj. Masło poszatkuj na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych suchych składników, wyrabiaj siekaczem do kruchego ciasta lub rękoma, aż wszystkie składniki się połączą, po czym dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał poza krawędzie, by łatwiej było później wyciągnąć

Moje Qulinaria
Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezą 195

przepyszny deser przygotowałam z okazji Dnia Matki. Początkowo miałam upiec wielką tartę dla mamy, ale skoro ja też nią jestem, to upiekłam dwie ;) Kruche ciasto z kwaskowatą konfiturą malinową i niesłodzonym serkiem mascarpone, tworzą rozkoszną całość wraz ze słodkimi bezikami i czekoladą rubinową. Polecam na specjalne okazje :) ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania