Przepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki(...)cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem
Codzienna kuchnia niecodziennaKruche rogaliki Rogaliki wprost rozpływają się w ustach, są kruche i bardzo mięciutkie, a do tego przepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo(...)celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI
Blog z ApetytemPani Walewska – ciasto, które znają i uwielbiają chyba wszyscy. Kruche placki, beza i masa budyniowa a to wszystko przełamane delikatnie kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Obłęd w smaku, raj dla podniebienia. Komplementom dla tego ciasta nie ma końca – być może właśnie dlatego przez wielu nazywane jest „Pychotka”. Deser pięknie prezentuje się na świątecznym stole, doskonale sprawdza
Fascynacje AniCiasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)szklanki wrzącej wody Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść
Domowa cukiernia Ewyduże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta. Kruchy spód. 235g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 85g cukru pudru 125g masła 1 jajko 4 łyżki soku z grapefruita Warstwa marcepanowa. 300g marcepana do ciasta 1 jajko(...)białka Spód. Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min. Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem. Ciasto studzimy i przygotowujemy masę marcepanową. Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko
Kulinarny karnet Christopherasię bliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego
Ciastkozercyinnej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować! Ciasto jogurtowe z masą makową Przepis tutaj (KLIK) Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Makowiec wielkanocny Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną(...)posypek, co uwielbiają robić szczególnie dzieci. Polecam! WIELKANOCNE MAZURKI Z CZEKOLADĄ PRZEPIS TUTAJ 6. Kremowe ciasto z owocami Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia Przepis tutaj (KLIK) Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Malinowa
Blog z ApetytemWybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie i taka mąka wpadła mi w oko, postanowiłam ją kupić i przygotować ciasto opartej(...)niej. Mąka ta idealnie nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam! Ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła szczypta soli 1 jajko Farsz: duży pęczek zielonych szparagów kilka
Codzienne Gotowanienałapać kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem. Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-) Z podanego przepisu wychodzi(...)margaryny 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania babeczek Odjąć 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki
Na słodko lub wytrawnieŚwięta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni. Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka(...)również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami. Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając
Taste TherapyZbliża się czas świąt. Pora więc upiec jakieś pyszne ciasto. W tym roku u nas na stole zagości jedno z naszych ulubionych ciast- szarlotka na kruchym spodzie! <3 W odróżnieniu(...)czekoladowych serników, babek wielkanocnych z mnóstwem lukru i kremowych ciast ta szarlotka zaskakuje smakiem i lekkością. Soczysty, lekko kwaśny smak jabłek, do tego szczypta cynamonu stanowią wypełnienie ciasta. Samo ciasto jest słodkie, maślane chrupiące (ale nie łamiące się ;). Balans smaków… idealny! Ten przepis na szarlotkę jest banalnie prosty. Ciasto przygotujesz bez użycia miksera i mnóstwa składników. Tylko 40 minut
Gotujemywdomu.plmusiałam zrobić sama :). W moim domu rodzinnym nigdy nie gościły, ale tak wszystkim posmakowały, że zagoszczą na pewno jeszcze nie raz. Bo czy może być coś lepszego niż obłędnie kruche ciasto z lekką bitą śmietaną? Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto. Składniki: ok 500 g mąki 250 g margaryny 250 ml śmietany 18% jajko cukier do posypywania
Cynamonowe szczęściemałe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone(...)plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany
Kuchenne syntezyTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Świąteczny mazurek czekoladowy z nutką kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie i świetny smak na wielkanocny stół Polecam Ciasto kruche na blaszkę 33 x 43 cm: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek ) Szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 200-220 g masła Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto
Słodki sentyment