ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:279/1075)

Kukurydziana kokosanka 259

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto nazwałam je Kukurydziana kokosanka :)        Połączenie kruchego ciasta z mąki kukurydzianej i masy kokosowej daje niesamowity smak :)  Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej .      Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami ^ 218

składnikiciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2 i 1/2 szklanki mąki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapianka* 5 białek* 2 budynie śmietankowe

Mix smaku
Kruche z owocami pod bezową pianką 216

składniki  ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2  szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku

Mix smaku
Galette z ananasem 267

Kolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasem Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo:  kilka plastrów świeżego ananasa Składniki na ciasto zagniatamy

NaKońcuJęzyka
Ciasto miodowe z masą budyniową 264

Ciasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2

Moje domowe kucharzenie
Bajaderka light 230

bajaderkami możemy eksperymentować do woli,   za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek,   a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego ( http://mania

Mania Gotowania
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 234

się przyznać, ale spróbowałam chyba ze cztery różne strudle. I każdy był inny, a to pod względem nadzienia,  ekstra dodatków, czy kruchości ciasta. Właśnie to super cienkie i kruche ciasto skutecznie odstraszało mnie od popełnienia tyrolskiego appel strudel. Zawsze używałam ciasta francuskiego, aż do wczoraj... Powiem Wam, że juz nigdy do strudla nie użyję innego niż z oryginalnej receptury

Mia Cucina Sofieta
SERNIK DYNIOWY. 219

pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam  z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam

W kuchni Karmel-itki
Tarta z gruszkami 205

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko  1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 2-3 duże gruszki 2 jajka 180 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć

Monia miesza i gotuje
Tarta z malinami 202

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko  1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 350 g malin Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć

Monia miesza i gotuje
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami 204

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 żółtko  1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka) 3/4 l mleka 3 łyżki cukru śliwki węgierki ok 12 szt 3 figi Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię

Monia miesza i gotuje
Tarta na słodko z cukinią 246

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 350 g  cukinii a’la ananas 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% lub gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z połówki cytryny lub 2-3 łyżki soku z cytryny

Monia miesza i gotuje
Malinowa pantera 322

kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Masa(...)szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na pierwszy kruchy blat i przykrywamy drugim. Różowa pianka: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki malinowe 1 łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem

Cynamonowe szczęście
26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 249

rondlu, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy ok.15 minut na wolnym ogniu. Po osiągnięciu tego czasu odsączamy go na sicie lub gazie i odstawiamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, splaszczamy je, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wylepiamy nim dno formy do tarty(...)wysypujemy na nie fasolę (w celu równego upieczenia powierzchni). Pieczemy 15-20minut. Finalnie studzimy. Jeśli po wylepieniu formy do tarty zostanie nam trochę ciasta możemy powylepiać ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy na jak najwyższych obrotach miksera, kolejno porcjami dodajemy cukier puder i ulubiony

Symfonia Smaków
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 251

Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić Wam beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka(...)sztywna piana. Masę cytrynową przelewamy na spód. Następnie wierzch pokrywamy bezą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do   180 stopni na   20 minut. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Ciasto studzimy w piekarniku

Mania Gotowania