ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:283/1075)

Krucha tarta z jabłkami i musem 127

tarty. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Właśnie tych jabłek użyłam do naszej dzisiejszej tarty, którą widzicie na zdjęciach. Lobo - kruche i kwasowe jabłka(...)idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów  Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku jest idealny na szarlotkę, dość szybko rozpada się podczas podsmażania. Przepis na najlepsze kruche ciasto na tartę proporcje na formę o średnicy 22-24 cm 220 g mąki pszennej tortowej 110 g miękkiego masła 1 żółtko lub 2-3 łyżki zimnej wody

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem 240

prawda to warzywo, ale znakomicie zastępuje owoce, zwłaszcza w cieście. Co roku staram się wypróbować jakiś nowy przepis z dodatkiem tego właśnie składnika. Tym razem połączyłam go z delikatnym, kruchym ciastem i kokosową pianką. I choć zużyłam tylko 500 g rabarbaru (a przepis jest na 1,5 kg), to jego kwaskowatość i tak była wyraźnie wyczuwalna. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto z rabarbarem 192

propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto  z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam. Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło 200 g mąka

Kuchnia Viki
Ciastka kruche PRL-ki 127

Kruchutkie, słodkie, przekładane dżemem i kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne 😊 Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek: ok. 60 dag mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 3-4 żółtka 15 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego(...)łyżce ciepłego mleka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach.   Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.    Pieczemy po 25- 30 min. w temp 175-180 stopni. Studzimy

Domowe ciasta
Ciasto z rabarbarem 113

Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy(...)minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.    Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.   Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka

Maminek kulinarny
Ciasto z truskawkami i budyniem 105

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)temperatury 180 stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie

I LOVE LIFE
Ciasto z truskawkami i budyniem 156

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)temperatury 180 stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie

I LOVE LIFE
Tarta z truskawkami 339

zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku .  Moja wersja była na biszkopcie.  Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast tortu.  Miałam rację.  Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.     Składniki: ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko(...)waniliowego 250 ml śmietanki 30%   truskawki (ok 500 g)   Wykonanie: Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie).  Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą

Sto kolorów kuchni
Tarta czekoladowa z borówką 118

borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika! Forma do tarty 24-26 cm Maślane ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 7 dag cukru 1 łyżeczka   cukru waniliowego   1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 jajko Szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 500 ml śmietany(...)kremówki 30% 20 dag mlecznej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu 1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker Dodatkowo: 15-20 dag borówki amerykańskiej Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać   zimne pokrojone masło, zagnieść szybko aż będzie jednolite. Wylepić   spód i boki natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać   widelcem,   przykryć

Wanilia i Kardamon
Kruche pierożki z masą kukułkową 83

Kruche pierożki z masą krówkową. Rozpływają się w ustach. Są idealne. Bardzo kruche ciasto i masa krówkowa o smaku znanych cukierków kukułek. Proste i szybkie w wykonaniu. Takie ciasteczka to moja propozycja na świąteczny stół.Upieczcie :) Dobrego dnia :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo(...)masy krówkowej kukułka od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykrawamy krążki, nakładamy masy krówkowej, składamy na pół, widelcem zlepiamy brzegi i nakłuwamy.  2. Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.  3. Następnie pieczemy około 20-25 minut

Izabelawkuchni
Kruche ciasto z czereśniami 132

schłodzeniu będzie trzeba zetrzeć na tarce, wiec dobrze jest, aby jego kawałki nie były zbyt duże. Wtedy łatwo dadzą się trzymać podczas ścierania, a samo ścieranie będzie krócej trwało. Kruche ciasto nie powinno za bardzo ogrzewać się w dłoni, gdyż po upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki(...)wymagają już tyle cukru, bo ciasto będzie zbyt słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 164

Wiem, że sezon na śliwki się skończył. Ale jak dobrze poszukacie, to z pewnością jeszcze gdzieś się jakieś znajdą. A jak nie, można naruszyć zmrożone zapasy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 244

Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste, dojrzałe śliwki dodają smaczku słodyczy sernika i śmietanowo czekoladowej pianki, a kruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość i delikatność całej reszty. Ciasto kruche: 150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) 50 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy

Cynamonowe szczęście
CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM 134

Kruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje   rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)stopni piekarnika. Piekłam około 25-30 minut. Posypałam płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.   Smacznego! A jeśli lubicie rabarbar to zajrzyjcie tu: * ciasto z rabarbarem czerwoną porzeczką i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasto z rabarbarem i truskawkami   * ciasto drożdżowe z rabarbarem

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania