ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:294/1075)

Bułeczki "krupczatki" 137

razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco. Bułki są  kruche i  bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami. 500 g mąki krupczatki op. drożdży instant 1 łyżeczka cukru(...)masła jajko+ sezam do posypania Wszystkie suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i lekko ciepłe wlać do miski z suchymi składnikami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Smakołyki Asi
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 199

Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe(...)masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Sernik o smaku krówki autorka: edytaha | blog: Kuchenne zapiski CIASTO TOFFI autorka: Pyszne Kaprysy | blog: pysznekaprysy.blogspot.com Miodownik karmelowy autorka: anekbu | blog: Mania Gotowania Sernik krówkowy na spodzie Oreo autorka: anekbu | blog: Mania Gotowania Ile flottante - bezy pływająca wyspa autorka

Mania Gotowania
Tarta - kruche ciasto wytrawne - wersja 2 z jogurtem 215

Druga wersja ciasta na tartę wytrawną. Elastyczne, łatwo się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu.  Składniki: 300g

Gotowanie i blogowanie
Sernik brzoskwiniowy pieczony na jogurtach. 130

ktoś to ciacho tak nazwał. Kiedy piekłam je pierwszy raz nie widziałam co z tego wyjdzie, wyobrażałam sobie sądząc po nazwie coś bardziej suchego, kruchego, kokosowego. Zrobiłam też  w ten sam dzień jeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy(...)można zmieniać dowolnie, można dać jogurt o innym smaku i inne owoce ale można także dać gęstą śmietanę i zrobić wersję śmietankową. Składniki na prostokątną blaszkę około 27x37: Na ciasto kruche: 3 szklanki maki pszennej tortowej pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła lub dobrej margaryny 10 dojrzałych brzoskwiń Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sernik niejedno ma imię – najlepsze przepisy na sernik 43

Poza tym warto go upiec po prostu na deser.  Istnieje mnóstwo przepisów na sernik, dzięki czemu trafia w rozmaite gusta. Zobacz, jakie wersje serowego ciasta przygotowaliśmy dla Ciebie. Sernik – co to za ciasto? W serniku pierwszoplanową rolę gra ser. Aby masa była idealnie puszysta i lekka, najlepiej skorzystać z twarogu tłustego lub półtłustego. Należy go zmielić(...)najlepiej trzykrotnie. Można też kupić gotowy zmielony. W niektórych przepisach znajdziesz połączenie tradycyjnego twarogu z mascarpone albo ricottą.  Część wersji powstaje bez spodu, a inne piecze się na kruchym cieście. Może to być też biszkopt albo po prostu pokruszone kruche ciasteczka. Powstało mnóstwo wariacji na temat sernika, a podobny deser był znany już w starożytnej Grecji. To jeden

Kuchnia MagdaLeny
Mazurek czekoladowy II 157

konfitury z płatków róży Masło rozgniatamy palcami do dużej miski. Dodajemy do niego cukier puder oraz żółtka i sól. Na koniec dosypujemy mąkę i zagniatamy kruchy spód. Jeśli wyszedł zbyt twardy, można lekko pokropić ciasto wodą i zagnieść ponownie. Bez odstawiania do lodówki, wylepiamy ciastem spód tortownicy lub formy do tarty o wielkości 25 centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach(...)doprowadzić do wrzenia. Ponownie na parze łączymy śmietankę z czekoladą i dodajemy również masło. Krem pozostawiamy do przestudzenia. Do polania spodu powinien mieć temperaturę pokojową. Na przestudzone kruche ciasto wykładamy konfiturę z róży. Tę zalewamy kremem czekoladowym. Na koniec formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli chcemy mazurek ozdobić bakaliami, należy zrobić to po polaniu

Kuchenna Kontrrewolucya
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 628

którym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :) Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200(...)grubości ok. 3 cm, podsypując mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki.  Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem.  Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z rabarbarem i bezą włoską 134

Ciasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To właśnie ta ostatnia nadaje charakteru wypiekowi. Jest gęsta i słodka, właściwie przypomina bardziej krem niż bezę. Składniki: Ciasto: 200g mąki krupczatki 2 żółtka(...)łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy

Wrzosowa Polana
Kruchy placek z rabarbarem 141

Sezon na rabarbar w pełni i pieczemy ciasta z jego udziałem. Dzisiaj mam dla Was kruche ciasto przekładane rabarbarem i truskawkami, które nadają lepszy smak. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i nie tylko. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)podzielić ciasto na dwie równe części. Z każdej części upiec placek (przed pieczeniem ponakłuwać widelcem) na blaszce (23x38cm) wyłożonej papierem. Piec w temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Masa 1 kg rabarbaru 8 truskawek 200 g cukru 1 galaretka cytrynowa Cukier puder do oprószenia Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić

O kuchni z uczuciem
Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami. 156

żeby mazurek przygotować w kształcie torciku. Kruche blaty przełożyłam bardzo słodką masą kajmakową. Wierzch udekorowałam bitą śmietanką i kolorowymi cukierkami. Wyszło pysznie i kolorowo. Taki mazurek jest idealny na świąteczny stół. Można nim zaskoczyć gości. Prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru(...)wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem. 3. Pieczenie: Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy. 4. Przekładanie: Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta. 5. Dekoracja: Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek

Izabelawkuchni
Różane kruche ciasteczka Wielkanocne 213

Skoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej  200 gram masła(...)szklanki cukru pudru szczypta soli  2 łyżki wody różanej  Polewa królewska: 1 białko  1 szklanka cukru pudru  rozpuszczona czekolada  Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
ciasteczka słoneczka vel ciasteczka warszawskie 348

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany wykonanie: Do mąki dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy siekając nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 1/3 cm. Przy pomocy np. kieliszka (troszkę większego nić standardowy) wykrawamy kółka. składniki na lukier: 2 białka 200 g cukru pudru wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec 182

lepsza niż ta kupna. Ale jeżeli brakuje Wam czasu i chęci, to możecie pójść na skróty i niczym się nie przejmować ;). Gorąco polecam to ciasto na stół świąteczny, jestem pewna, że posmakuje każdemu :).  Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki proszku(...)pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Formę o wymiarach

Opowieści z piekarnika
Sernik z kokosową bezą 112

Sernik to klasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g cukru pudru

Kuchnia Pani Wiosny
Kruche ciasto z bezą i dżemem z czerwonych porzeczek 98

TUTAJ <<   czeka na Was zniżka!  Z kodem: bistromama książkę możecie kupić tylko za 25 zł! To teraz chodźcie na ciasto. To taki mój klasyk. Jak nie wiadomo co upiec, to piekę kruche z dżemem, którego nikt nie chce jeść, bo ma pestki z porzeczek i zgrzytają w zębach. Ale do ciasta nadaje się wyśmienicie. Jeszcze

bistro mama

Proponowane wyszukiwania