ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:107/1075)

Rabarbarowy pocałunek 166

Witajcie Tak zdecydowanie w maju najlepiej smakuje rabarbar, dlatego mam dla Was jeszcze jedno ciekawe ciasto z rabarbarem. Tym razem postarałam się by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej(...)brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje mu lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 margaryny lub masła 2 jaja Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką 1028

Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką, tym ciastem zaskoczysz domowników. Składniki: Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek   Budyniowa pianka: 5 białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru(...)podpieczony spód. Następnie układamy maliny. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.  Pieczemy około 30 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem. SMACZNEGO Artykuł Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Apple Pie - klasyczny placek z jabłkami 155

Dziś przedstawiam przepis na Apple Pie, czyli klasyczny placek z kruchego ciasta z jabłkami, który znany jest z wielu amerykańskich filmów :) Jest nie za słodki, nie za kwaśny - po prostu idealny. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 200 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka drobnego cukru szczypta soli 60-70 ml lodowatej wody Składniki na nadzienie(...)TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Masło kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mąki. Ciasto siekamy nożem, specjalnym nożykiem do kruchego ciasta lub miksujemy mikserem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy lodowatą wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 90 minut. 2. Jabłka

My Culinary Art
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 153

Nigdy wcześniej nie piekłam i nie jadłam, kruchego ciasto z rabarbarem, może dlatego że wydawał mi się, że takie ciasto nie zachwyca smakiem, a także farsz często po przekrojeniu “wypływa” z tego rodzaju cist, jedni powiedzą że to zaleta ciasta, a ja po prostu tego nie lubię. Nie mniej jednak odważyłam się upiekłam kruche z rabarbarem- nie skromnie powiem

RAROSSA
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 187

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę waniliową:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo:500 g malincukier puder do posypaniaDzisiaj zaprezentuję(...)aromatyczne... Po prostu rozpływa się w ustach. Jedyne czego nie mogę opisać - to smaku ciasta na drugi dzień - po prostu nie miało szansy przetrwać tak długo :)Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę składników i szybko zagnieść całość. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Świat Ciasta
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 185

już jest i koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;)  Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku(...)szarlotka przebiła wszystkie!  Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :)  Musicie koniecznie wypróbować przepis! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista ze zwykłą pszenną) 200 g masła 100 cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę

Kuchnia Ellie
Kremówka 320

kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche:           - 3 szkl mąki pszennej- 4 żółtka(...)minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut).  W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam

mojewypiekiinietylko
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE 2314

piekłam). W oryginale ciasto było zamrażane ale ja jak zwykle nie zastosowałam się do tej procedury, wystarczy, że dobrze je schłodzimy. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cmSkładniki kruchego ciasta:- 400g mąki orkiszowej, u mnie typ750- 250g zimnego masła- 80g ksylitolu lub cukru- 2 żółtka (białka zostawiamy do masy serowej)- 6 łyżek dobrego, ciemnego kakaoSkładniki umieścić w misce i zagnieść(...)energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się hakiem miksera, masło pokroiłam na mniejsze kawałki i z pozostałymi składnikami zagniotłam jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić

Smaczne Zdrowe
Sernik z figami (bez jajek) 111

przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): ciasto kruche z tego przepisu, zamiast jajka dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru(...)łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem i budyniem. Gotową masę wylewam na podpieczony spód i układam na nim pokrojone w ćwiartki figi. Całość

Mango Papaja
Tarta z malinami i jeżynami 160

Kruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie. Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka. Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki zimnej wody Krem: 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Atlas Smaków
Kruche ciasto z jabłkami. 158

Kruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra ciasta .....chyba

Basia w kuchni
Krucha szarlotka pod pierzynką 138

mąki 4 jajka 10 dag cukru pudru + 2 łyżki 25 dag masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać z mąką, dodać cukier puder, szczyptę soli. Zrobić na środku wgłębienie i wbić trzy żółtka. Białka zostawić. Szybko zarobić ciasto dłońmi na stolnicy. Zawinąć w folię spożywczą(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Na końcu ubijanie dodać 2 łyżki cukru pudru. Po 20 min. pieczenia wyjąc ciasto, na jabłkach rozsmarować pianę z cukrem i piec kolejne 20 min. tak, aby piana miała złoty kolor. Ta wspaniała, krucha szarlotka z pewnością na stałe zagości na Waszych stołach. Jabłka można zastąpić innymi owocami – jagodami, gruszkami, brzoskwiniami czy morelami.  (adsbygoogle

Gotujemy i jemy
Pâte sucrée / Kruche ciasto 308

Pierwszym ciastem, które przygotowałam będąc małym brzdącem, było kruche ciasto. Tradycyjne, proste w przygotowaniu, uniwersalne. Każdy powinien je znać i jak najczęściej z niego korzystać. Idealny smak ciasto zyskuje dzięki dobrej jakości dodanego do niego masła i aromatycznym ziarenkom wanilii. Składniki:2 żółtkajajko150 g drobnego cukru300 g mąki200 g masłaziarenka z 1 laski waniliiszczypta soli morskiejSposób przygotowania:Jajka ubijamy(...)odpoczęło. Ciasto którego nie potrzebujesz w danej chwili możesz zamrozić. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Kruche ciasto wykorzystujemy jako spód do tarty, babeczek serników czy ciast owocowych.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche z budyniem i morelami 115

Kruche z budyniem i morelami Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto. Powoli mamy sezon na świeże morele – warto je wykorzystać i upiec pyszny deser. PRZEPIS NA KRUCHE Z BUDYNIEM I Z MORELAMI Składniki na kruche z budyniem i z morelami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło lub smalec pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy

Dorota Smakuje