ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:103/1075)

Mazurek bombonierka 65

Mazurek bombonierka Świetny pomysł na pyszne i efektowne ciasto wielkanocne. Delikatne kruche ciasto oraz wisienki nasączone alkoholem (lub z kompotu, w wersji dla dzieci), zalane czekoladą. Palce lizać! Z podanych proporcji wyjdzie kilka mniejszych mazurków lub jeden duży.     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 50g cukru pudru 120g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: kilka łyżek dżemu wiśniowego(...)wiśnie z alkoholu, likieru lub z kompotu 100g białej czekolady 100g czekolady mlecznej lub deserowej     *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy

Blog z Apetytem
CIASTO BUDYNIOWE Z NEKTARYNKAMI 🍑 330

jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche  ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI: Ciasto: 🍑 2 jajka 🍑 250 gr masła 🍑 3 szkl. mąki pszennej 🍑 1 szkl(...)łyżka mąki ziemniaczanej 🍑 2 łyżki cukru 🍑 2 budynie waniliowe Dodatkowo: 🍑 3 nektarynki 🍑 masło + bułka tarta wysmarowania foremki 🍑 foremka o wymiarach 25 x 30 cm. 🍑 cukier puder do ozdoby WYKONANIE: 🍑 Ciasto kruche: Do misy miksera wsypujemy 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gr. dobrze schłodzonego masła i 2 jajka

RITA food channel
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 156

dużej  blaszce,  o wym. 37,5x24,5cm Możecie użyć mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe. Ważne: potrzebujemy dwie takie same blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750    (lub 500g tortowej pszennej) - 6 żółtek - 0,5 szklanki pudru  (dałam mielony ksylitol ) - 2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 250g zimnego(...)misy miksera odważyć mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, sól, ksylitol z wanilią, ksylitol mielony, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części (ja swoje odważałam) i wykleić nim dokładnie dna blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy ugniatamy ciasto ręcznie

Smaczne Zdrowe
Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami 111

Krucha tarta wypełniona delikatnym, pieczonym kremem jogurtowym. Charakteru dodają gruszki gotowane w winie z przyprawami korzennymi, których aromat przywołuje długie jesienne wieczory. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru(...)stopni. Piec ok 30minut. Na wystudzoną tartę ułożyć odsączone i pokrojone na cząstki gruszki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: gruszki , jogurt naturalny , wino , śmietana

https:KKuchniaMniam
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 277

ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową)     Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem(...)jednym jajkiem. Taki krem wg mnie ma lepszą konsystencję, jest gęściejszy i nie rozlewa się na wszystkie strony podczas krojenia ciasta. Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera Kruche ciasto (tortownica 24 cm): 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier

Mia Cucina Sofieta
Pleśniak 108

pewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut(...)Składniki: Ciasto kruche: 6 jaj 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia op. cukru wanilinowego 200 g masła słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia Piana:  białka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier

Różne smaki w kuchni
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 109

może czujesz już oddech promotora Twojej pracy licencjackiej/magisterskiej na swoim karku? Nie ważne co,kiedy jak i w jakiej formie. Nie marnuj czasu! Idź i upiecz ciasto! Składniki na kruche ciasto: 3żółtka 125gram (pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia(...)maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz masła. Wymieszaj je. 2. Dodaj masło (zimne-prosto wyjęte z lodówki) posiekane nożem w drobną kosteczkę 3. Zagnieć (bądź wykorzystaj do tego

U Fiolki
Mini quiche z pieczarkami i wędzonym kurczakiem 132

Jeśli szukacie smacznej przekąski na karnawałowe przyjęcie to proponuję mini Quiche – małe placki, ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalane jajeczno-śmietanową masą. Składniki na kruche ciasto 1 żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Nadzienie 300 g pieczarek 1 wędzone udko z kurczaka czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko(...)śmietany 30% 1 łyżeczka maki pszennej 1 łyżka masła Ketchup pikantny Kotlin sól i pieprz 2 łyżki tartego sera żółtego Kruche : Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować, następnie przy pomocy wałka przenieść ciasto na foremki. Odkroić nadmiar ciasta z brzegu formy. Nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Kasia i jej kobiecy świat
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 167

Ciasto kruche ma taką zaletę, że możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto  i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.    Składniki na ciasto:   - 500g mąki tortowej(...)podsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą

mojewypiekiinietylko
Ciasto z czarnymi porzeczkami 189

czarnymi porzeczkami jest pyszne i bardzo łatwe w pieczeniu. Słodka, chrupiąca beza świetnie pasuje do lekko kwaśnych porzeczek. To ciasto piekę również ze śliwkami. zawsze się udaje. Jest to ciasto kruche ale całkiem nie do końca, bo ciasto jest dosyć luźne. Ciasto z owocami piekę na maśle. Uwielbiam ciasta na maśle, bo mają taki wspaniały aromat. Z margaryną nigdy(...)pieczenia. Zarabiaj ciasto do wytworzenia kruszonki, po czym dodaj dwa jajka, waniliowy ekstrakt i zarabiaj dalej. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto jest nieco rzadsze niż tradycyjne kruche ale takie ma być. Nastaw piekarnik na 160ºC. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie schłodzone ciasto. Na wierzchu ciasta rozprowadź porzeczki, uprzednio wymieszane z ziemniaczaną mąką

codojedzenia
Podówjnie kremowa kostka orzechowa 228

Dziś coś ekstra, pyszne, efektowne warstwowe ciasto orzechowe z dwoma kremami - waniliowym i czekoladowym na kruchym spodzie. Zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Kruche ciasto:  1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 1 jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 15 minut(...)niego po łyżce ostudzonego budyniu i dalej ucieramy. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Złożenie ciasta: Na kruchym spodzie rozsmarowujemy dżem  i przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Natomiast na kremie czekoladowym rozsmarowujemy krem śmietankowy i posypujemy jeszcze całość wiórkami lub płatkami migdałowymi

Cynamonowe szczęście
Krucha tarta cytrynowa z bezą 94

Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy. Artykuł Krucha tarta cytrynowa z bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Malinowe cudo 336

ciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka masa. Włożyć ciasto do woreczka i włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Pieczenie ciasta – Blaszka 23 x 33 cm , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto w przygotowanej blaszce. Można zetrzeć na tarce(...)chrupiąca. Ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać i odstawić do momentu aż zacznie gęstnieć. Dodać maliny i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przygotowanie masy białej – śmietanę ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier ciągle mieszając. Dodać po łyżce serka mascarpone, mieszać już delikatniej

Kuchnia Pokoleń
Tarta z wiśniami i kardamonem 155

lubić kardamonu... :) ), w zamian dodajcie wanilię lub ekstrakt/olejek migdałowy, który również bardzo będzie tu pasował. Albo zostawcie nadzienie czysto wiśniowe - też będzie pysznie :). Polecam na weekend, tak do kawki ;). Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 100 g cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru okazała się zbyt duża, następnym razem dam trochę mniej ) 1 łyżeczka ekstraktu(...)wiśni świeżych lub mrożonych 80 g cukru 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  około 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesypać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać jajko ( lub żółtko ), wanilię i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem zagnieść do otrzymania kuli jednolitego

Opowieści z piekarnika
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 79

mojprzepisna.pl | Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i bezikami. Ciasto jest dość słodkie, mocno czuć lekko gorzki smak skórki pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy(...)większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki

moj przepis na
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 178

mojprzepisna.pl | Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i bezikami. Ciasto jest dość słodkie, mocno czuć lekko gorzki smak skórki pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy(...)większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki

moj przepis na