ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:112/1075)

Tartaletki z budyniem i porzeczkami 52

Kwaskowate porzeczki zostały przełamane słodkim budyniem. Musicie zrobić sobie takie do kawy :) Składniki Kruche ciasto wg przepisu na blogu lub wersja dla leniwych: kupić gotowe kruche ciasto w sklepie Budyń śmietankowy 1 opakowanie Czerwone po The post Tartaletki z budyniem i porzeczkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kruche z malinami 477

Kruche ciasto z delikatną pianką pokryte słodziutkimi malinkami . Czy można chcieć coś więcej ? Niezwykłe doznania smakowe :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis " Ciasto porzeczkowe " z bloga w-zielonej-kuchni. Wymiary blaszki : 28 x 34 cm Czas pieczenia: 25 minut , 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny(...)Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy.  Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo:  koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45  minut w temp. 180 C. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto z musem dyniowym i bezą 124

Wszystkie, najlepsze smaki jesieni, znajdziecie w tym cieście :-) Kruchy, maślany spód, fantastyczny mus dyniowy z nutką pomarańczy i absolutnie wspaniała beza. Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie. Mus dyniowy zróbcie koniecznie sami, to takie łatwe, a równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gofrów czy innych deserów. Pamiętacie, jak pisałam Wam o http://fototapetynawymiar.com/ ? Nie tylko mi spodobały(...)robi niesamowite wrażenie i to tanim kosztem :-) Podziwiałyśmy pokój dzidziusia zajadając się tym pysznym ciastem. Zachwytom nie było końca, zarówno nad ciastem jak i nad kolorową fototapetą :) Składniki na ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 1 żółtko 100 g schłodzonego masła 1/2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię

Domowa cukiernia Ewy
Pieczone pierożki krucho-drożdżowe z malinami 166

Przedstawiam pierożki- na słodko, z malinami, z ciasta krucho-drożdżowego. Dosłownie na jeden kęs! Z gorącą herbatą albo świeżym mlekiem to zestawienie bezkonkurencyjne. Jeśli masz zamiar postawić na stół gotowe sklepowe ciastka w celu poczęstunku dla gości, to jest ten moment, by zrobić coś samemu ;). Malinowe pierożki przekonają wszystkich! Składniki: (na ok. 55 sztuk) Ciasto krucho- drożdżowe: 15 g świeżych(...)mąki pszennej 100 g zimnego masła Dodatkowo: 250-300 g malin 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka cukier trzcinowy do posypania cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto krucho- drożdżowe: Drożdże wkruszyć do dużej miski, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Rozgnieść widelcem, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać jogurt naturalny oraz jajko, całość wymieszać widelcem. Na koniec wsypać mąkę

Nastoletnie Wypiekanie
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 833

Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne(...)tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie. 4. Sernik nowojorski z frużeliną- Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek Sernikowy Z Polewą Mleczną I Ciasteczkami 71

piekę mazurek na każdą Wielkanoc i w tym roku też się pojawi na moim stole świątecznym, to wdzięczne ciasto które możemy dowolnie nadziać i przyozdobić i pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Składniki na blaszkę 30 x 10 cm Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść) Masa serowa: 300 g sera twarogowego 60 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40 ml mleka 15 g masła 4-5 łyżek mleka w proszku 1-2 łyżki cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut

Gotowanie...to proste !
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1146

kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia...  Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche: 250g mąki pszennej, 2 żółtka, 100g cukru, 150g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać

Z miłości do słodkości
Kruche ciasteczka świąteczne / Christmas Shortbread Cookies 86

Kruche ciasteczka świąteczne Kruche ciasteczka świąteczne to łatwe w przygotowaniu, tradycyjne ciasteczka maślane na święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Zobaczcie, jak przygotować kruche ciasteczka świąteczne na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasze domowe ciasteczka  udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto(...)kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy da się bez problemu wałkować. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto do zamrażarki na 20 minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin  w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować i wycinać

Lekcje w kuchni
Tarta orange curd 130

soku pomarańczowo-mandarynkowego ( 2 pomarańczki 2 mandarynki)5 jaj100 g cukru pudru100 g masłałyżka ekstraktu pomarańczowegoKruche ciasto:400 g mąki120 g cukru150 g masła2 jajkaDodatkowo 3 pomarańczkiSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę razem z cukrem, mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajka, całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza(...)formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut.Orange curdDo wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać a następnie dodać roztrzepane w oddzielnej miseczce jajka. Masę gotować do momentu zgęstnienia. Ostudzić co jakiś czas mieszając.Na ostudzony kruchy blat wylewamy orange curd

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowa szarlotka 263

lodówki. Robi się ja bardzo szybko, i tak samo szybko znika. U mnie wersja z dużą ilością jabłek bo tak lubię. A co owoców nie ma co sobie żałować. ciasto kruche: 400 g mąki bezglutenowej / kukurydziana, ryżowa, kokosowa, ziemniaczana/ 4 żółtka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 220 g masła jabłka: 1,5 kg jabłek(...)kronselka i antonówka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki cynamonu 50 ml wody kwasek cytrynowy Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąki, dodaję żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło. Całość kroję nożem i zagniatam krótko w rękach. Ciasto dziele na dwie części i wkładam do zamrażalnika na dwie godziny. Formę o wymiarach 27 cm x 18 cm wykładam

wesoła kuchnia
Pleśniak 123

ciasto zna chyba każdy, kruche warstwy przełożone dżemem i pianą z białek prosto i pysznie. W moim domu gościło od niepamiętnych czasów i od niepamiętnych czasów znikało w tempie błyskawicznym, dlatego robię je dość często. A Wy znacie, lubicie? Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia łyżka kakao słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy Stovit) szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Z mąki, 1/2 szklanki cukru, proszku, mąki, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce. Po co najmniej godzinie wyjmujemy i albo ścieramy na tarce jedną cześć jasnego ciasta

Cynamonowe szczęście
Kruche babeczki z dżemem malinowym! 188

Najwspanialsze kruche babeczki z dżemem malinowym, wspaniałe! Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze(...)mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 320 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto z budyniem i musem z papierówek 159

podrzucam poniżej.  Ps. Zamiast piec mus z papierówek specjalnie do ciasta można wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika Ilość porcji: Duża prostokątna blacha (ok. 20 kawałków) Składniki: Na ciasto kruche: 300g mąki pszennej (około 2 szklanki) 200g masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Na mus jabłkowy: Ok. 2kg papierówek (przed(...)nagrzanego na 180 stopni na godzinkę. Pod koniec pieczenia dodajemy cukier i mieszamy. Papierówki powinny się rozpuścić i stworzyć mus jabłkowy. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok. Przygotujemy ciasto kruche: do miski robota przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość mieszamy delikatnie szpatułką i dodajemy   pokrojone zimne masło. Ugniatamy ciasto przy

Kolizje Smaków
Ciasto "Orzech Włoski" 184

orzechami. To ciacho robiłam już wiele razy i za każdym razem smakuję wybornie! Polecam w szczególności na święta :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)   Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 150 g masła 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka   Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych(...)śmietankowe 4-5 łyżek cukru 800 ml mleka 250 g masła   Dekoracja: 1 gorzka czekolada 1/2 białej czekolady 5 łyżek śmietany 30% 24 połówek orzechów włoskich  Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc). Po tym czasie ciasto podzielić

Nastoletnie Wypiekanie