pikników, wyjazdów za miasto i rowerowych wycieczek. Jedni pakują plecaki, a inni koszyk piknikowy pełen pyszności! Dziś mam dla Was pomysł właśnie do tego koszyka! Przepyszne tartaletki z delikatnego, kruchego ciasta wypełnione farszem z cebulki, pora, zielonych szparagów i sosem śmietanowy-serowym – smakują obłędnie! Idealne zarówno na gorąco prosto z piekarnika, jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)SŁONE KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimna woda – 50 ml FARSZ: * duża cebula – 1 szt * mały por – 1 szt * ser żółty- 200 g * zielone szparagi – 10 szt * śmietana 30% – 250 ml * żółtko – 2 szt * masło min. 82% – 1 łyżki * sól, pieprz, papryka
Ostra na SłodkoTruskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z truskawkami i nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego dżemu lub konfitury. Polecam! Przepis pochodzi z tego bloga. Scroll down
karmelowymnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie czekoladowe 1/2 szk oleju rzepakowego 400 g borówki amerykańskiej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach
Ala piecze i gotujeBardzo dobry sernik, polecam. Wykonanie kruchego ciasta – wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i posiekać nożem. musi powstać tzw kruszonka. Następnie szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić w proporcji 1/4 – 3/4. Do tej mniejszej części dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. wmieszać dodane składniki i pokruszyć ciasto(...)fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie. Wykonanie ciasta kruchego w thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki, interwał, czas 1 do 1,5 minuty reszta jak wyżej Wykonanie masy serowej – twaróg zmielić
Kuchnia Pokoleńcierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam(...)Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi. Raj dla podniebienia! Maślana tarta kajmakowa z pewnością Ci posmakuje. Spóbuj! Nie wahaj się użyć solonego masła do kruchego ciasta – sprawdza się rewelacyjnie. Do jesiennych deserów wypijamy dzbanki herbat. Dosłownie hektolitry tego napoju. Z miodem, sokiem malinowym lub porzeczkowym i cytryną. Artykuł Maślana tarta kajmakowa z orzechami
Raj dla PodniebieniaKruche, kakaowe ciasto i masa przygotowana z serków homogenizowanych, pychotka. Delikatny, wilgotny w środku, nie za słodki. Kto lubi takie ciasta? :) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: * 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 kostki masła * 2 żółtka * pół szklanki cukru * 2 płaskie łyżki kakao (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) Masa(...)serka homogenizowanego waniliowego * pół szklanki cukru * 2 budynie waniliowe * pół kostki masła * 2 białka Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kawałki (1/3 i 2/3). Większą częścią ciasta wyłożyć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, mniejsze ciasto owinąć
Zrób to smacznieAmeryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora. U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo pierożki są naprawdę pyszne 😊 Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 całe jajko 3 łyżki zimnej(...)wody szczypta soli szczypta cukru Dodatkowo do posmarowania wierzchu: 1 rozkłócone jajko + np.sezam czy czarnuszka do posypania Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować. Wykrawać szklanką (kubkiem, literatką) koła, na które nakładać przyrządzony farsz. Każdego pierożka dobrze skleić. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem
Walijskie Pichceniemojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ SKŁADNIKI: 370 g gotowego ciasta kruchego 2 filety z kurczaka Papryka zielona i czerwona 1 cebula 2 łyżki świeżej bazylii Pieprz i sól 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka(...)mieszam. Cebulę obieram, kroję w kostkę dodaję do mięsa. Na koniec dodaję świeża bazylię. Farsz przekładam do miski, dodaję ketchup i sos bbq. Mieszam dodaję ser żółty tarty. Z ciasta kruchego wykrajam kółka. Za pomocą łyżki nakładam farsz na środek i zaklejam jak pierożki. Każdy pierożek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję mlekiem. Piekę
Gotowanie Patkiżurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta(...)Tłuszcz: 5,4 g Smacznego! Szarlotka z żurawiną i pianką Szarlotka z żurawiną i pianką Szarlotka z żurawiną i pianką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta 200 g świeżej
moj przepis naKruche ciasto z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki oleju agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek agawa (może być cukier kokosowy) wiórki kokosowe (można pominąć) Składniki na kruche zmieszałam, wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do lodówki. Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę :) Obrane jabłka dusiłam przez
nietadietaptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam z blogu Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru(...)śmietany 18% 3/4 - 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić ciasto kruche
moj przepis naDużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać(...)mniej więcej taki wymiar na jakim ostatecznie będzie pieczone ciasto. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach ok 25x25 cm. Budynie pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Z podanych składników wyrobić szybko kruche ciasto (brak cukru sprawi, że ciasto będzie naprawdę bardzo kruche). Odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie 3/4 ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki. Ciasto wstawić
Jadło i czytadłoMazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii... Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone
maniapieczeniaDziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli truskawek i rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie truskawkowo-rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:) Pomimo jego niezaprzeczalnej kaloryczności ze względu na sporą ilość cukru, starałam się troszkę ulżyć swojemu sumieniu i do produkcji ciasta kruchego użyłam też zdrowej mąki
karmelowy