ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:115/1075)

Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 53

ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis(...)jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część

moj przepis na
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 76

część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki(...)jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część

moj przepis na
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 187

część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki(...)jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część

moj przepis na
Wiśniowa tarta z bezą 161

życie jest na to za krótkie. Ważne jest to, by umieć je  sobie osłodzić z głową. Więcej informacji znajdziecie na stronie: Uczymy jak słodzić . www.uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru Diamant szczypta soli 125 g zimnego masła 5 żółtek Na nadzienie: 1 kg wiśni bez pestek 150 g cukru Diamant(...)bezę: 5 białek szczypta soli 200 g cukru Diamant 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy

Passions hobbies life
Tarta z borówkami i kremem 117

jest po prostu genialny. Za pierwszym razem, kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki

PatiGotuje
Kruche ciasto z budyniem, porzeczkami i migdałową bezą z kruszonką. 111

połączenia słodkiego i kwaśnego, chrupiącej bezy z migdałami i kruszonką z migdałów.  Polecam do zimowej kawki! PRZEPIS NA CIASTO Z PORZECZKAMI I BEZĄ MIGDAŁOWĄ przepis na dużą torownicę CIASTO KRUCHE Wskazówki dot. ciasta kruchego: - zagniataj najszybciej, jak się da, nie ogrzewaj ciasta - nigdy nie zamieniaj masła na margarynę bo inaczej kruche Ci nie wyjdzie - po jaja sięgaj prosto(...)rózgą -trzepaczką. Masa wraz ze stopniem gotowania się będzie gęstnieć, dzięki ciągłemu mieszaniu nie zrobią się żadne grudki. Masa jest kremowa i gęsta.  Tortownicę wysmaruj masłem, wylep dno ciastem wyjętym bezpośrednio z lodówki. Wyłóż gorący krem budyniowy. Na krem budyniowy wykładamy dżem porzeczkowy u mnie dwa standardowe słoiki.  Jeśli masz świeże lub mrożone porzeczki, możesz ich użyć

SMYKWKUCHNI
Hand pies - ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowymi owocami 215

Pyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne. Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik.  Składniki: 235 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 170 g zimnego masła, szczypta soli, 1 żółtko z jajka L, 1 łyżeczka(...)czerwona porzeczka, maliny i jeżyny Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i zimną wodę - szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folie spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone

Plate of Joy
SZARLOTKA 90

Szarlotka dziś na blogu. Kruche ciasto, prażone jabłka z cynamonem, maślany smak, delikatny zapach cynamonu, podana na ciepło – nikt nie odmówi! Domowa, ciepła szarlotka nie ma sobie równych. To idealny wypiek na takie chłodne dni jak dziś. Szarlotkę oprószam cukrem pudrem, podaję z kawą, dobrą herbatą lub kakao. Świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Szarlotka podana

Zasmakuj Kuchni
Kakaowe tartaletki z czekoladowym budyniem i bananem 125

poprawę nastroju w zimowe popołudnie. :) Wczoraj zależało mi na tym, by upiec coś prostego. O tartaletkach myślałam od dawna, więc tym razem postanowiłam je zrobić. Do tradycyjnego przepisu na ciasto kruche ( zawsze się udaje!) dodałam dwie łyżki kakao, a ugotowany wcześniej i przestudzony budyń zmiksowałam z tabliczką gorzkiej czekolady. Budyniu spokojnie wystarczyłoby na 2x, a nawet 3x więcej tartaletek(...)dobrze się sprawdził również jako samodzielny deser. W sumie upiekłam 10 naprawdę dobrych babeczek. Wszyscy miłośnicy czekolady muszą koniecznie spróbować! Składniki: ciasto kruche 100 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao 50 g cukru pudru 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli będzie

Kuchnia Ellie
Gruszkowy Królewicz 303

zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest to ciasto, które można upiec i w tym samym dniu zjeść. Ono powinno postać do dnia następnego, gdyż kruche miodowe ciasto zaraz po upieczeniu jest twardawe. Jeśli postoi przez noc, wtedy nabierze wilgoci z kremu i owoców.Nie da się zaprzeczyć, że trochę czasu zajmuje przygotowanie(...)wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - delikatnie wymieszać.Przelać do formy i  piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić.Ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rystykalna tarta z domowego ciasta àla francuskiego- Galette ze śliwkami 99

Kruchy, o 'nieidealnym' kształcie placek- Galette, ze śliwkami, wszak na nie sezon 😊 Prosty i banalny placek- ot wystarczy zagnieść ciasto, wyłożyć owocami, niedbale zawinąć(...)upiec! Dużą robotę w tym przepisie robi ciasto, genialne ciasto- niby kruche, a fantastycznie listkujące się jak francuskie! 👌 Dziękuję Rozkoszny - od dziś jest to mój ulubiony przepis na 'kruche' ciasto! ciasto kruche ála francuskie: 1 szklanka mąki 120 g serka typu Philadelphia 100 g zimnego masła 3 łyżeczki cukru szczypta soli około 400 g dojrzałych śliwek 3 łyżki cukru trzcinowego

Kraina Miodem Płynąca
Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 116

nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.   Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 600 gram jabłek(...)startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu sok z 1 pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji   Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie części. Obie zawijam w folię i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem

Mango Papaja
SERNIK TOFFI 205

jest przepyszny, o aksamitnej konsystencji.  Mi najbardziej smakuje z własnoręcznie przygotowaną odrobine soloną masą toffi , którą również polany jest wierzch sernika, tak jak w serniku dyniowym . SKŁADNIKI Ciasto kruche : (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Masa toffi : 1 litr(...)białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka - plus 2 białak które zostały z ciasta kruchego 3/4 szklanki masy toffi SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jeżeli masę toffi przygotowujemy własnoręcznie, najlepiej zacząć od jej zrobienia, ponieważ przygotowanie jej zajmuje najwięcej czasu . Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól

RAROSSA
Tartaletki z kremem i figami 141

spodzie z budyniowym, pachnącym wanilią, kremem pâtissière i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :)Kruche ciasto (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm):250 g mąki pszennej125 g zimnego masła2-3 łyżki cukru pudruszczypta soli morskiej1 jajkoZ podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować

Food Square