ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:115/1075)

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni 216

Nasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest(...)mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię Wam, pycha!!!   Kruche ciasto:   1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki cukru,  125g masła lub margaryny,  łyżka kakao,  1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka śmietany 12%. Mąkę

Z miłości do słodkości
szybka szarlotka jabłkowo-dyniowo-pigwowa na cieście kruchym gotowym... 175

Składniki: ciasto kruche 1 rolka/nie mrożona, jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier puder 3 łyżki, mus z dyni 200 ml, konfitura z pigwy 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę z pigwy(...)wymieszać masę jabłkową wsypać kaszkę mannę i dokładnie wszystko wymieszać blaszkę 25x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć na wielkość blaszki ciasto kruche z rolki, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 C z 10 minut na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, z reszty ciasta wyciąć paski i poukładać na jabłkach, piec w 180 C z 40 minut na złoty kolor

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 184

dużo mówić truskawkowe szaleństwo w pełni. :) Tym razem dla odmiany, ciasto bardzo proste, klasyczne, ale bez wątpienia pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. 4 łyżki kaszy manny ok 1 kg truskawek

Cynamonowe szczęście
Mazurek kokosowy Rafaello 65

Delikatny, kruchy spód z czekoladowo-kokosowym kremem to pomysł na przepyszny wielkanocny mazurek. Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g masła w temp. pokojowej 50 g cukru pudru jajko Krem: 400 ml śmietanki 30% 300 g białej czekolady 100g wiórków kokosowych Dekoracja: praliny rafaello migdały czekoladowe jajeczka Ciasto kruche:  Wszystkie składniki przełożyć do miski(...)ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście

Smakołyki Asi
KRUCHE CIASTO Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 160

Uwielbiam proste ciasta 💗   Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku!  Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 31cmx21cm) 2.5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: pokrojone morele(...)kruszonka  przepis tutaj Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto  łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ja często kruche ciasto przygotowuję wieczorem, a następnego dnia  dodaję owoce i kruszonkę. I tym sposobem szybciutko ciasto jest gotowe.  Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę.   Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Szarlotka 134

świątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma w niej nawet cynamonu gdyż nie wiem czemu nie miałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna(...)szarlotka. Polecam ten przepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej.  Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 4 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki szklanka cukru 1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotek łyżeczka cynamonu Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek chałwowo-orzechowy 166

tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja:  motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na dwie części: ¾ i ¼. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wiekszą częścią ciasta wykładamy formę, obrzeża ciasta dekorujemy motylkami zrobionymi(...)wodzie lub białku i przyciskamy do ciasta w formie. Pieczemy 20 min w 200°C. Studzimy. Masa chałwowo-orzechowa: W malakserze miksujemy wszystkie składniki, przekładamy do mało przypalającego się garnka,  wstawiamy  na gaz i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze przez 2 min do zgęstnienia. Studzimy. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na kruchym ciescie, zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą

Mia Cucina Sofieta
Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką 122

polecam dodać parmezan lub inny aromatyczny ser. Możecie tutaj pokombinować po swojemu. Z pewnością będzie pysznie, a zakręcona tarta zaskoczy Waszych bliskich! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka zimnej wody lub mleka Nadzienie: 2 cukinie 2 marchewki 2 różnokolorowe papryki(...)jajka 100 ml kwaśnej śmietany 18% 100 g parmezanu lub dowolnego żółtego sera łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie

Food Square
Kruchy mazurek porzeczkowo-migdałowy z lukrem 87

jest naprawdę idealny nie tylko na Wielkanoc. Można z powodzeniem przygotować go jak wspaniałe ciasto inne okazje – przyjęcie komunijne, proszony obiad lub jako wspaniały deser do kawy. Składniki na ciasto kruche: 20 dag mąki krupczatki 15 dag zimnego masła 2 żółtka 10 dag cukru pudru Nadzienie: 2 słoiki dżemu porzeczkowego 10 dag łuskanych migdałów Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić

Gotujemy i jemy
HOT DOGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 190

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY 8 parówek drobiowych 8 plastrów sera żółtego Kruche Ciasto ok 375 g Przyprawa do ziemniaków lub inna z chilli   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:     Ciasto kruche dzielę na 8 części. Kładę na jedną plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki.  Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli

Gotowanie Patki
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 299

Sezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto:    175g mąki pszennej,  żółtko,  2 łyżki cukru

Z miłości do słodkości
Kruche z budyniem i jabłkami 366

Lubię prawie każde ciasto, ale jabłeczniki i serniki najbardziejKruche z budyniem i jabłkami CIASTO KRUCHE:margaryna -250 gproszek do pieczenia -2 łyżeczkimąka- 2 szklżółtka jaj - 5 sztcukier - 3 łyżkiMASA JABŁKOWAjabłka-1,5 kggalaretka cytrynowa -2 opakmasło -1 łyżkaMASA BUDYNIOWAbudyń śmietankowy -2 opakmleko -3 szklcukier -4 łyżkicukier puderPRZYGOTOWANIE:CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać

Kuchnia Danusi
Obłędna szarlotka z kremem budyniowym 225

Obłędna szarlotka z kremem budyniowym Kilkuwarstwowa pieczona szarlotka na dwukolorowym cieście kruchym, przełożona cytrynowym kremem budyniowym. Mega smaczna, nie za słodka i wprost rozpływająca się w ustach. A przy tym wcale nie trudna w wykonaniu. Polecam! Ciasto można podzielić na pół i upiec w dwóch równych blaszkach a następnie przełożyć kremem, lub upiec na jednej dużej blaszce(...)wyposażenia piekarnika) i po wystudzeniu przeciąć na pół – ja tak właśnie zrobiłam. Wówczas jedną część ciasta umieszczamy w dowolnej blaszce, równej lub większej od ciasta, przekładamy kremem i przykrywamy drugim ciastem. Jeśli blaszka jest dużo większa od ciasta, można jego brzegi owinąć papierem do pieczenia, aby krem za bardzo nie wypłynął, a po kilku godzinach w lodówce zrobi się

Blog z Apetytem
Tarta kokosowa z czereśniami 555

czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta kokosowa

Smakołyki Bereniki
Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami (Crostata al cacao con crema al cioccolato bianco e lamponi) 173

lamponi che conferiscono quella nota agrodolce che mai non guasta. L'unione di cioccolato bianco, lamponi e cacao raggiunge così un risultato eccezionalmente squisito. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Kruche ciasto 280 g mąki pszennej 140 g masla 100 g cukru pudru 30 g kakao 3 żółtka Nadzienie z białej czekolady 450 g ricotty 100 g białej czekolady(...)Crema al cioccolato bianco 450 g di ricotta 100 g di cioccolato bianco 40 g di zucchero a velo 1 albume Decorazione 100 g di cioccolato bianco lamponi PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy kakao oraz 3 żółtka. Wyrobione ciasto

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania