ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:12/39)

serowe rożki z mirabelkami 137

ułożyłam 2-3 mirabelki i zwinęłam rożki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru, a mirabelki są kwaskowe udekorowałam moje rożki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej

babka w formie
Jak zrobić lukier na pierniczki? 126

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie

SMYKWKUCHNI
Piernikowy domek z #Decoradą 131

Kilka godzin pracy najpierw projekt, później opracowanie, wycinanie i pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci(...)białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie:  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód /syrop oraz posiekaną czekoladę . 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia

vaniliowoczekoladowa
Słodkie środy - Cynamonowa szarlotka z pianką 117

towarzyszy pieczeniu już od momentu kiedy blacha wędruje do piekarnika. Dzisiaj zapraszam na klasykę, która znana jest przez wszystkich królewską szarlotką bądź przez wielu, a także przeze mnie szarlotką z pianką. To pyszne, aromatyczne jabłka z nutą cynamonu na kruchym cieście z towarzystwem bezowej pianki. Ktoś dzisiaj skusiłby się na kawałeczek? Do kawy idealna .... Cynamonowa szarlotka z pianką SKŁADNIKI : ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Choinki z piernika 150

cukru1 jajkolukier królewski:50 g białek250 g cukru pudru1/3 łyżeczki soku z cytrynyMąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić.Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować(...)schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić.Przygotować lukier królewski:Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka Królewskie Góry 196

czystym sercem polecam! Mój mąż, gdy ją zobaczył to zapytał: co to jest? Odpowiedziałam: Szarlotka "Królewskie góry". Mąż na to: mnie to raczej wygląda na biusty...Hmmm :). No cóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka

Mania Wypiekania
Choinki z piernika 112

rozmiarach, mogą też być foremki okrągłe lub w kształcie kwiatka. Te choinki są przeznaczone na prezenty. A Wy robicie jadalne prezenty? Pracę rozłożyłam sobie na 2 dni, wczoraj zrobiłam ciasto, wykroiłam i upiekłam piernikowe gwiazdki, a dzisiaj zlepiałam z nich choinki i dekorowałam. Tym razem zamiast miodu w składzie na pierniki jest syrop klonowy, który przyszedł w świątecznej paczce(...)ciasta różnej wielkości gwiazdki Piernikowe gwiazdki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy pierniczki ok. 15 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, uważamy aby się nie przypaliły. Na drugi dzień formujemy i dekorujemy choinki zaczynając od największej gwiazdki (podstawa) do najmniejszej (czubek). Na każdy upieczony pierniczek kładziemy łyżeczkę lukru królewskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulinarnym tropem krainy lodu i ognia 132

większość potraw przygotowana jest w dwóch wariantach: średniowiecznym i współczesnym. Książka podzielona jest na 6 działów z przepisami: Mur,Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem.  Na zdjęciu wypróbowany przeze mnie pasztet wołowy w cieście. Zamiast suszonych owoców dodałam marchewkę i ziemniaki. Wyszło bardzo smacznie i syto. Co prawda jest to jedno z najbardziej pracochłonnych dań (samo

W poszukiwaniu inspiracji
Kolorowe pierniki świąteczne 172

podsypania 2 jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C

Kuchnia domowa Ani
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 173

Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy

Ostra na Słodko
Lukier królewski 171

przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru – idealnie sprawdza się przy rysowaniu konturów jak również do tworzenia napisów na ciastach i tortach. Rzadki – dodajemy odrobinkę więcej wody i gotowe – rzadkiego lukru używamy do wypełniania konturów.   Wskazówki do lukrowania: Lukrując ciasteczka lub tworząc lukrowe rysunki, warto zacząć od obrysowania konturów(...)kolorze danego elementu. Gdy ten zacznie trochę tężeć (prawie od razu), można wypełniać wzory rzadkim lukrem. Ten zabieg daje bardzo ładny efekt estetycznego, równego wykończenia krawędzi dekoracji. Post Lukier królewski pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Szarlotka ucierana 163

Od kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA

Ostra na Słodko
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 127

Miękkie i słodkie pierniczki ozdobione lukrem królewskim. Są szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w wilgotnym pomieszczeniu lub zamkniemy z kawałkami obranego jabłka w szczelnym pojemniku (jabłko wymieniamy co dwa dni). Pamiętajmy, że lukrujemy pierniczki dopiero gdy zmiękną.  Ciasto na etapie rozwałkowywania jest elastyczne, nie klei się(...)piernika) 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru dokładnie roztartego z 1 białkiem WYKONANIE Masło, miód i cukier puder podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski, lekko studzimy, mieszamy z jajkami. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Dokładnie mieszamy/miksujemy, formujemy kulę. Gdyby ciasto było zbyt sypkie można dodać

cool and minty
ŚWIĄTECZNE CYTRYNOWE KRUCHE CIASTECZKA 111

piekarniku nagrzanym do 170'C około 10 minut. Brzegi ciastek muszą się zarumienić. Czynność z rozwałkowaniem i wykrawaniem powtarzać do wyczerpania ciasta.  Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet około 1 miesiąca. Do dekoracji ciastek polecam lukier królewski  (przepis tutaj

Zrób to smacznie
Wegańskie śniadanie, czyli jogurtowe placuszki. 286

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Postanowiłam zrobić dziecku przyjemność i zrobić jak to Miśka później określiła „królewskie śniadanie”. Zrobiłam naprawdę lekkie i pożywne placuszki, które wbrew pozorom robi się bardzo szybko: przygotowanie ciasta to maksymalnie 10 minut i drugie tyle smażenie, no może 15, ale zawsze można smażyć na dwóch patelniach na raz, co często robię i wtedy

greenscarf
weekendowe piernikowanie 114

przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków.  składniki: 2 białka ok 400 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białek

6niebo