Pyszny, kremowy sernik z lekko kakaowym spodem Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co
Kraina Tysiąca SmakówWalentynki już jutro w związku z tym dzisiaj na blogu serduszka o maślanym smaku, ozdobione kolorowym królewskim lukrem.Składniki:- 300 g mąki- 1 kostka masła (200 g)- 100 g cukru pudru- 3 żółtka- odrobina mlekaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy
Zainspirowana w kuchnivaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne(...)polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami.A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci.Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką
Ostra na Słodkotutaj z kolejnym przepisem na wartą polecenia babkę Tym razem to ciasto z dodatkiem twarogu; wilgotne, mięsiste, pyszne. Babka ma lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość. Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :) Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:) składniki: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 4 jajka(...)Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać masło, kiedy masa będzie jednolita wciąż ucierając dołożyć twaróg, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Białko utrzeć z sokiem cytryny, stopniowo dodając
6nieboDziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł
Kulinarne przygody Gatityziarna, substytutu cukru, czy masy orzechów :) Przepis, który nie jest błyskawiczny :) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki cukru 4 łyżki miodu 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek królewskich Do dzieła: Masa makowa: mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem(...)makowych oczkach. Jeśli miód nie jest idealnie płynny to rozpuszczamy go w małym garnuszku, mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, a następnie wlewamy do zmielonego maku i dokładnie mieszamy. Ciasto: na dużej stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim zakłębienie i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto, dolewając wody w zależności od potrzeby, a kiedy jest już wyrobione, wałkujemy
Spektrum Smakumazurek nie wymaga już tyle pracy co mazurek marcepanowy. Jest super różany. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru 5 zółtek szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży(...)pszennej Lukier królewski: 80 g cukru pudru (tak naprawdę zależy to od wielkości białka, lukier musi być dość gęsty) 1 białko 1 łyżeczka konfitury z płatków róży Przygotowanie: Spód kruchy: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy
Lili w kuchnidużo, by rozpuszczając się nie wylały poza ciastko. Piekę 10-13 (max.15) minut ( w zależności od grubości ciasta, staram się jednak je rozwałkować jak najcieniej). Pozostawiam do wystygnięcia na blaszce, by "okienka" spokojnie zastygły. Czy dekorować dalej? Można np użyć białego lukru królewskiego. Wszystko zależy jakie kształty powycinacie i czy zdecydujecie się zrobić ze swoich pierniczków ozdoby choinkowe. W czasie
Karczma Honoriettyposiadacie takowych,możecie spokojnie przygotować sobie szablony z papieru. Ja mam foremki w kształcie śnieżynek :-) Z ciasta na pierniki z tego przepisu http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/04/pierniczki-wielkanocne-przepyszne.html wycinamy po 3 sztuki każdej wielkości gwiazdkę. Pieczemy. Następnie gwiazdeczki ozdabiamy według własnego uznania lukrem królewskim-tym na bazie białka,ponieważ jest on najtrwalszy i najpiękniej wygląda. Gdy ozdobione gwiazdki wyschną zaczynamy konstruować choinkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułączymy i zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy w 180 C przez około 10 minut, aż się zarumienią. Pierniczki odstawiamy do wystudzenia a następnie dekorujemy lukrem królewskim
Zainspirowana w kuchnisieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki i największe królewskie. Do Polski sprowadza się głównie z Grecji, Hiszpanii(...)funkcjonowanie tarczycy. Poza tym dobrze wpływają na układ sercowo-naczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest
Ciastka - domowe słodkoścismażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. To sprawia, że ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Jada się je przez cały rok, nie tylko w karnawale. A gdy te smażone w oleju, karbowane paluchy macza się w gęstej czekoladzie, uczta jest iście królewska. Mogą być alternatywą dla pączków i faworków w tłusty czwartek. Składniki(...)mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w cynamonowym
Smakowity Blog KulinarnyPrzedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki
AniaGotuje.plOjczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka
My Chcemy Jeść