ciasto kremowe - 1000 przepisów (strona:11/67)

Ciasto kruche z czereśniami i malinami pod owsiankowo kokosową kruszonką 204

Kruche ciasto, czerwień skąpanych w słońcu sezonowych owoców, delikatny kremowy i rozpływający się w ustach budyń, na górze słodka, lekko chrupiąca, owiankowo kokosowa skorupka... To nie jest kolejna opowieść o moich przygodach kulinarnych... to przepis na ciasto, które pokochasz ! Łamiące się smaki, nachodzące na siebie faktury, gwarantują prawdziwe kulinarne doznanie. Jest krucho, mięciutko i delikatnie, miejscami ostro i chrupiąco

Mój Smak na Życie
Łatwa karpatka ;) 141

Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35 cm) i obsypanej mąką przez ok. 30 minut w 180*C. Przygotowanie kremu: Zagotować 2 szklanki mleka(...)mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

The Sweet Damsel
Torcik charlotte z kremem owocowym 197

Lato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto z kulkami i kremową pianką 183

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruchy spód połączony z delikatną kremową pianką i warstwą galaretki, zawsze zachwyca moich gości prezencją i smakiem. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 margaryna 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 2 części, jedną rozwałkowujemy na blaszkę i smarujemy dżemem. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałeczki

Cynamonowe szczęście
Sernik intensywnie waniliowy. 117

Dziś zapraszam na pyszny, kremowy, delikatny, waniliowy sernik. Jest BOSKI!!! Kiedyś gdy byłam jeszcze mała nie przepadałam za sernikami, bo były bardziej twarde i zbite niż te które piekę teraz. I były bardziej pracochłonne! Dziś wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski zamieszać i gotowe :-), a efekt oceńcie sami. Polecam!!! Składniki na sernik intensywnie waniliowy CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g

Rozpustne gotowanie
Ciasto urodzinowe 5919

Zostałam niedawno poproszona o upieczenie ciasta na urodzinowe przyjęcie - stąd nazwa wypieku :) Wymyśliłam sobie coś kremowego, słodkiego i puszystego;) I poniżej przedstawiam Wam efekt mojej inwencji twórczej;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale zapewnia, że przy odpowiedniej organizacji pracy pójdzie Wam szybko i sprawnie :) Ciasto składam się kakaowego biszkoptu z nuta kawową, budyniowego kremu

My simple kitchen
Dyniowy sernik i krótka przerwa 171

aromat nadaje ciekawego posmaku i jest jak najbardziej wyczuwalny.Smaku dyni nie czuć - a przynajmniej ja go nie czuję. W zależności od gatunku, jakiego użyjecie, ciasto może przybrać bardzo intensywną, pomarańczową barwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza.Czekoladowy, ciężki spód wspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają interesującej nuty. A polewa tylko(...)masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spanakopita 186

smarować.  Składniki (na 4 sztuki): ok 190-200 g szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm roztopione masło  Wykonanie: Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość wody.  Powinno pozostać nam około

Sto kolorów kuchni
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 415

ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne. W stylu brownie. Krem na bazie serków kremowych z masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy. Nie jest mdły, czego się obawiałam(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Wierzchni blat nasączamy 4-5 łyżkami wody.     Krem:   600 g serka kremowego (soft cheese typu Philadelphia) 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 50 g cukru pudru   Serek i masło umieszczamy w misie

Made By Mom And Son
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 170

minut./Dip:Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną.Ciasto francuskie bezglutenowe:FRANCA i to "rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku i dojść z nią do konsensusu, ale jest to wykonalne i... (jak to w życiu(...)stylu "a jak nie ma świeżego, to jaki mam wziąć?" (pytanie z życia wzięte, z serii - wyślij faceta do sklepu) odpowiemy: "HORTEX!!! Bierz Hortex". Co go wyróżnia? Jest niesamowicie kremowy, ale nie "papkowaty". Smakuje zupełnie jak ten świeży. Szczerze mówiąc od wyboru szpinaku zależeć może co czy go polubimy. Ten (mimo, że jeden z droższych) to zdecydowanie jest najlepszy

Wypisz Wymaluj
Piernik staropolski - etap II 142

śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka spirytusu Polewa: 50g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 75g śmietanki kremowej 30% Przytnij trzy arkusze papieru do pieczenia o wymiarach blaszki. Podziel ciasto na 3 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek bezpośrednio na papierze do pieczenia. Upiecz kolejno trzy placki. Piecz w piekarniku nagrzanym

Wiem co jem
Prosta tarta z waniliowym kremem z ricotty oraz serka Apetina i truskawkami 147

coś przygotować. W lodówce jednak zazwyczaj mam ricottę, mam kremowy serek naturalny a w sezonie zazwyczaj truskawki. Co to za problem zatem zrobić szybką tarte? Niebo w gębie, mówię Wam. Składniki (na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tarte o średnicy 28 cm): Kruche ciasto inaczej: szklanka mąki- u mnie orkiszowa typ 2000, może być pszenna 80 gram oleju kokosowego(...)soli 3-4 łyżki cukru (u mnie jedna łyżka stewii) łyżka jogurtu naturalnego Krem: 1 opakowanie naturalnego, kremowego serka Arla Apetina 1 opakowanie ricotty (250 gram) 1/2 laski wanilii 4-5 łyżek cukru Ponadto: 700 gram truskawek Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, wałkujemy, wkładamy do formy tarty (wystające boki odcinamy), nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem

Mango Papaja
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 136

piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół.     Krem:   400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru   Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego gęstego

Made By Mom And Son
Jagodzianki z serem. 177

Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych  jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY ) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy

Rozpustne gotowanie
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 159

gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię)- 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko

mojewypiekiinietylko