rozmrożonymi truskawkami. Tęsknota za prawdziwą wiosną jest już bardzo silna więc zanim przyjdzie czas na prawdziwe truskawki, mam nadzieje dojrzewające w promieniach ciepłego słońca, to oszukujemy się mrożonkami. Ciasto powstało z płatków owsianych, mąki gryczanej i jogurtu. Posłodziłam je lekko stewią, chociaż za jej smakiem nie przepadam, więc możecie użyć dowolnego słodzika (albo i nie). Ja tymczasem robię sobię krótką(...)jogurtu 5 łyżek mąki gryczanej 2 jajka ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia ⅓ łyżeczka sody oczyszczonej 2 garście szpinaku 3 łyżki stewii albo innego słodzika/cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego + więcej do smarowania formy Instructions Wszystkie składniki gofrów umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować przez kilka minut aż powstanie gładka, gęsta masa. Odstawić na 10-20 minut. Piec
Cooking for EmilyUśmiecham się, spoglądając w okno. Rozpiera mnie pozytywna energia, czuję ją każdą komórką ciała. Nieważne, czy deszcz, czy słota. Nieważne, jak długi ma być dzień. Nieważne
W kuchni Karmel-itkikaszy, warzyw (np. papryki, bakłażana, cebuli) i serem. Zapiekaj w piekarniku aż cukinie będą miękkie. Warzywne curry z mleczkiem kokosowym: Przygotuj aromatyczne curry z mieszanką ulubionych warzyw, takich jak bataty, marchewki, kalafior, ciecierzyca czy szpinak, w połączeniu z mleczkiem kokosowym i odpowiednią ilością przypraw. Smażony ryż z warzywami: Upiecz kilka ulubionych warzyw, takich jak groszek, marchewka, papryka, brokuły i dodaj(...)miskę” i wypełnij ją farszem z mieszanki czerwonej soczewicy, warzyw i ulubionych przypraw. Piecz w piekarniku, aż dynia będzie miękka. Warzywna tarta: Przygotuj wyborną tartę z chrupiącego ciasta francuskiego i nadzieniem z warzyw, takich jak szpinak, pomidory, cebula i ser. Piecz w piekarniku, aż ciasto będzie złociste. Zielony makaron z pesto warzywnym: Przygotuj pesto z ulubionych zielonych warzyw, takich
Via Gustopszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując(...)pozostałe przepisy na orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe z nutellą (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać jogurt oraz płynną żelatynę. Kontynuować ubijanie przez kilka sekund (wszystkie składniki powinny połączyć się w jeną całość). Z 10 dkg uprażonych wiórków kokosowych odsypać 7 dkg. Odsypane wiórka włożyć do miseczki, dodać łyżkę cukru pudru oraz płynne masło. Wymieszać. Okrągłą tortownicę wyłożyć wiórkami połączonymi z masłem. Wiórka lekko ucisnąć palcami. Na wiórka wylać(...)kokosem Porzeczki czerwone zastąpić można malinami, borówkami, poziomkami lub truskawkami. Forma do torciku, po którą sięgnęłam miała średnicę 18-u centymetrów i była wysoka na 6,5 centymetra. Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę rabarbarową z bezą . The post Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem appeared first on MeCooks
mecooksPyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny tort śmietankowo porzeczkowy. Porzeczki znakomicie sprawdzają się w tortach, łamią słodycz śmietanki. To co skusisz się na kawałeczek do kawy? Biszkopt (tortownica 24 cm): 6
VioletoweKucharzeniekokosowego w razie gdyby składniki zaczęły przywierać do garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę. Dodać ciecierzycę, pomidory i pokrojoną w kosteczkę dynię, pasatę pomidorową oraz pozostałą ilość mleka kokosowego. Wlać pół szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotować aż sos będzie kremowy i gęsty, a dynia miękka. Podawać(...)odstawić na chwilę na bok. Do osobnej miski wsypać przesianą mąkę, sól i sodę. Dodać także olej i jogurt. Wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od dłoni. Przykryć i mniej więcej odstawić na mniej więcej godziny, tak aby wyrosło. Można dodać czarnuszkę. Po godzinie podzielić na 8 - 10 równych części (w zależności
Karola gotujelśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło(...)miękkim masłem. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu i nasączyłam go kilkoma łyżkami kawy. Na biszkopcie rozsmarowałam ok. 1/3 kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem. Znów nasączyłam ciasto kawą i rozsmarowałam kolejną część kremu budyniowego. Na to ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu, wyrównując powierzchnię. Wygładziłam też boki tortu. Tort odstawiłam do lodówki żeby
Waniliowe ImprowizacjeDzień Mamy możemy Jej sprawić, a czasem najlepszym rozwiązaniem jest właśnie... CIASTO. U mnie Łabędzi Puch jest w wersji lżejszej, bardziej dietetycznej i trochę odchudzonej. Nie jest to ciasto niskokaloryczne, ale na pewno ma mniej kalorii od swojej oryginalnej wersji i jest zdrowsze (z oryginału zabrałam mąkę pszenną, cukier oraz sporą ilość masła i [o zgrozo!] margaryny). Biszkopt(...)piekarnik i studzimy. Masa: 3 bułki (dwie grahamki i jedna zwykła pszenna) 3 szkl. mleka 0,5 szkl. ksylitolu/erytrolu 3/4 kostki miękkiego masła Esencja/aromat waniliowy 100 g wiórków kokosowych Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka, odstawiamy aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem (nie odciskamy mleka). 1 szklankę mleka gotujemy z ksylitolem/erytrolem, dodajemy przygotowaną bułkę oraz wiórki kokosowe. Gotujemy
Czarnawisienkafantastycznie chrupiące z zewnątrz, niebiańsko pachnące pomarańczami i wzbogacone kawałkami czekolady. To jeden z moich ulubionych wypieków jesiennych – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 15 ciastek: 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej /lub masła w wersji niewegańskiej 90 g syropu z brązowego ryżu 125 g mąki ryżowej 40 g mąki z tapioki 50 ml soku z pomarańczy + drobno otarta(...)czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Nabierać porcje ciasta, toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach (ciastka rosną na boki); nie ma potrzeby ich spłaszczać. Wierzch każdej kulki ciasta posypać
Even Better Foodmakarony, idealnie wkomponowuje się w większość przygotowywanych dań. Plastry kokosowe Jadłam już wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, a także wiele innych produktów z udziałem kokosa. Jednak suszone plastry kokosowe były dla mnie nowością. I wiecie co? Są wyśmienite! Mocno chrupiące, aż słychać charakterystyczny trzask podczas łamania. Przyjemnie chrupią podczas gryzienia i mają mocny, intensywny zapach i smak naturalnego, świeżego(...)wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać
Zdrowie na języku :Ppurée z pieczonej dyni 2 łyżki cukru kokosowego 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 banan 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych płatków migdałów 50 g gorzkiej czekolady (co najmniej 75% kakao), pokrojonych w kosteczkę garść rodzynek Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, bądź przygotować silikonowe(...)energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe (jeśli po wbiciu w środek muffinki
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku. Idealne i na co dzień i od święta. Biszkopt: 4 jajka
Kuchnia u Bietkisprawdzi się nie tylko do ciast, a również do mniejszych deserów. Nie wykluczam też, że komuś może tak bardzo zasmakować i pochłonie ją samą od razu ze słoiczka.😆 Ciasto może nie jest jakieś super fit, bo ze względu na dużą ilość masła orzechowego zawiera nieco więcej kalorii, ale naprawdę warto nagiąć dietę dla takich smakołyków (idealne na cheatday(...)płatków suchych (u mnie jaglane) ▸140 g masła orzechowego ▸40 g daktyli +2 łyżki wody po daktylach masa ▸200 g kaszy jaglanej ▸750 ml mleka ▸3 łyżki wiórków kokosowych karmel ▸90 g masła orzechowego ▸110 g daktyli + 7 łyżek wody po daktylach +orzechy na wierzch wedle uznania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi. Lekko przestygniętą
Zdrowie i pysznie na talerzu