jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody wiórki kokosowe Sposób przygotowania(...)masę i przykryć pozostałymi herbatnikami 3. przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą
Darcia w kuchniSzybki torcik bez pieczenia - idealny na każdą okazję. Składniki: biszkopty, ½ l mleka, 4 łyżki kaszy manny, 100 g masła, op. cukru
słodki bratekpapierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z ananasem 2 puszki ananasów 3 ananasowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojony(...)galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 4 białka 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałowych Helio 20 g wiórków kokosowych Helio Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej
Podróż w kulinarialekką jak chmurka kokosową bezę. Wyszło niebiańsko pysznie i do tego cudnie, może Wy upieczecie go na Wielkanoc? Spód: 1/2 kostki masła (100g) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu ) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, ostrożnie mieszając. Masę serową wykładamy na zapieczony spód i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C Beza: 7 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się
Cynamonowe szczęścielodówki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem sernika. Od czterech ciasteczek Oreo oddzielić krem i zachować do jaglanej masy. Czarne herbatniki odłożyć na koniec do dekoracji. na "sernikową" masę bez sera 300 g suchej kaszy jaglanej ok. 150 g ksylitolu (można więcej) 2 czubate łyżki oleju kokosowego +odrobina płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy Kaszę jaglaną(...)razie potrzeby. W większej misce przelać roztopiony olej kokosowy z ksylitolem, stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie odrobinę natłuścić i oprószyć płatkami jaglanymi. Wylepić
Kuchnia Elliepistacji (waga bez łupinek) 1 banan 200 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiej na blat, zrób zagłębienie w mące i dodaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem orzechów. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki jak na typowe kruche ciasto. Po 5-10 minutach ciasto samo praktycznie zacznie(...)orzechy i wsiekaj je w ciasto. Całość zlep w kulę. Dla ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na pół. Uformuj dwa wałki z cista, każdy zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez minimum godzinę. Wałki ciasta pokrój na plasterki nie grubsze niż 1 cm. Ułóż uformowane ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp
greenscarfkokosowe, truskawki, dodałam twaróg i zrobiłam koktajl :) 1. Kaszę ugotować, odstawić do przestygnięcia. 2. Wszystkie składniki (oprócz dodatków) wrzucić do garnka i mikserem wymieszać do dokładnego połączenia składników 3. Przełożyć masę do formy (u mnie małe naczynie żaroodporne) i zapiekać 30 min 180 stopni. Składniki są na jedną porcję dla jednej osoby, nie na całą blachę ciasta 😏 Makro: (bez
Zdrowie i pysznie na talerzuSerniczek na zimno, który zachwyca swoją delikatnością. Puszysty, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Orzezwiąjący smak zawdzięcza galaretkom cytrynowym, a wierzchnia warstwa z wiórek kokosowych i
Z Majeczką w kuchnimasła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać(...)foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Artykuł Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotCiasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1
nietadietadawno jej już nie jadłam, ale po spróbowaniu jakoś od razu skojarzył mi się z tym deserem ;) Sernik jest bez pieczenia i bardzo szybko się go robi. Użyłam chudego sera twarogowego i dodałam stałej części mleka kokosowego (można go zastąpić ubitą śmietaną kremówką), a zamiast cukru oczywiście ksylitol. Chyba bardziej od masy sernikowej smakował mi spód zrobiony(...)radzę podwoić składniki. Składniki: Spód: 3/4 szklanki orzechów/migdałów 2 kopiate łyżki kakao 1/2 szklanki daktyli Masa: 400 g chudego sera twarogowego 1/2 puszki stałej części mleka kokosowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody 1/2 szklanki ksylitolu borówki Wykonanie: Spód: Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia) i odstawić na co najmniej 15 minut, aby zmiękły. Do blendera
Healthy food explorerpieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez(...)minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy lukrem i posypujemy np. płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi
Gotuj z Mąkąszklanki dżemu 1/2 szklanki ciemnego cukru 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 2 szklanki startej cukinii (bez nasion) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej dowolna polewa W misce zmiksuj olej, dżem i cukier. Zalej wodą siemię lniane i odstaw(...)miski i dokładnie zmiksuj. Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj suche składniki do mokrych i ponownie zmiksuj lub wymieszaj. Posmaruj formę olejem, wylej ciasto i piecz ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, polej polewą. Przepis bierze udział w akcjacj
Qlinarnie i Qlinarnieczekoladowa) -100g ksylitolu -50g gorzkiego kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa daktylowa -80g daktyli -2 pełne łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny (lub 1 łyżeczka agaru ) + ¼ szkl. wody Polewa jogurtowa - ½ szkl. jogurtu naturalnego bez laktozy -1 miarka odżywki białkowej WPI (naturalnej lub smakowej) -ksylitol(...)Schar: Chocolate O’s lub Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność
Candy Pandassobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód - 200 gram mąki owsianej - 50 gram mąki kokosowej - 40 gram oleju kokosowego - 2 jajka - 2 łyżki kakao(...)gram gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Spód Na stolnicę wsypujemy obydwie mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier kokosowy. Następnie dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Delikatnie łączymy. Kolejno dodajemy jajka oraz jogurt grecki. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie układamy ciasto na blasze (ja dzieliłam ciasto na mniejsze części
Health-Fit-Life