ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 140 stopni przez
Praktyczna plKiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta kokosowe, nie mogłam nie spróbować
CookYourselfmiksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przeciąć na dwa placki(...)koniec dodać płynną żelatynę. Na biszkopcie ułożyć przecięte wzdłuż banany. Masę wylać na banany,przykryć drugim biszkoptem i umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi
Kolorowa kuchnia Elkimąki. Bez pieczenia. Bez cukru. Nie oznacza to jednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!! Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm): 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g płatków migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego do 2 łyżek zimnej wody Wykonanie(...)minut. Odcedzić, osuszyć. Płatki owsiane, wiórki kokosowe drobno zmielić. Dodać rozpuszczony olej kokosowy i daktyle. Ponownie całość zmiksować. Płatki migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto
gutfutnawet przy bardzo niskiej temperaturze pieczenia spala mi ciasta :-( więc chyba niedługo nadejdzie czas na nowy piekarnik, bo ten już stracił swoją dożywotność. Pomimo utrudnień tarta wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser bez cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych(...)orzechy laskowe lub włoskie zmielone 1/2 szklanki olej kokosowy roztopiony 3 łyżki żółtka 3 sztuki miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 2 łyżki kakao gorzkie 2 łyżki cynamon 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki Masa: białka 3 sztuki erytrol 4 łyżki miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 1 łyżka budyń toffi
Kuchnia Paulettessłodkich bakalii. Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm: 100g wiórek kokosowych 190g mąki pszennej 180g cukru 300ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata(...)Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Ciasto piec około
Grunt to przepis!ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko i letnio Składniki: - 1/2 szklanki mleczka kokosowego; - 1/2 szklanki wody; - niecałe 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1/2 łyżeczki cukru(...)dużo ulubionych letnich owoców (u mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę i olej rzepakowy zagotować w rondelku, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól cały czas mieszając aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blasze
dom-agi.pltemu robiła go moja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu(...)Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę
Smaki Na TalerzuWspaniały w smaku sernik z dodatkiem orzeźwiającego ananasa i kokosowej bezy. Moim gościom bardzo posmakował i każdy prosił o dokładkę :) Będzie jak znalazł do weekendowej kawki. Polecam :) Spód: 3 szkl mąki 250 g zimnego masła/ margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 125g masła(...)jajka 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 kg sera 2x zmielonego 2 budynie waniliowe Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g wiórków kokosowych puszka ananasa Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem
Smakołyki Asierytrytolu 5 jajek Krem budyniowy na śmietance kokosowej: 1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (stała część) 5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżka mąki kokosowej 1 budyń na 3/4 l mleka 2 łyżki ksylitolu Warstwa jabłkowa: 1 słoik (około 400 ml) domowego musu jabłkowego 150 ml wody 1 galaretka dowolnego smaku (najlepiej bez cukru) do nasączenia: domowy ekstrakt waniliowy(...)przegotowana woda do dekoracji: dowolne ozdoby, wiórki kokosowe. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, nadal ubijając. Nie przerywając, dodawać po jednym żółtku. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w temperaturze
Fitkotczęści ciasta, ale po upieczeniu kolor pozostaje bez zmian, a nawet ciasto ma siny brzydki kolor, dlatego dodałam odrobinę barwnika spożywczego . Stąd taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel(...)szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej
O kuchni z uczuciemSzybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50 g roztopionego masła5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego½ szklanka wiórek kokosowych3(...)łyżki kakao3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie)1/3 szklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu
Mania GotowaniaJak myślicie, jaka najgorsza przygoda, może zdarzyć się blogerowi kulinarnemu? Możliwości jest wiele. Padnie komputer, internet, nie ma czasu, zachoruje, albo straci wenę, chociaż w to
dolcevitainmykitchendodatku cukru. A w dodatku bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. PIECZONE OMLETY Z OWOCAMI BEZ CUKRU Czas przygotowania 10 minut + 20-25 minut pieczenia Z podanych składników wyszły 3 małe omlety 2 jajka Duży, dojrzały banan Duża łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej (można użyć też owsianej, orkiszowej czy pszennej) Kilka truskawek, garść borówek Odrobina sody(...)Woda Banana rozgnieść widelcem i połączyć dokładnie z jajkami Dodać mąki, sodę i wymieszać. Dodawać wody do uzyskania masy konsystencji ciasta biszkoptowego Masę wylać do foremek, na górę powkładać owoce Piec 20-25 minut w 180 stopniach
HealthyCreationsRafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek(...)wsypujemy mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w zasadzie nie ma różnicy, bo biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo. Gdy mąka dobrze się zmiesza z ciastem przelewamy je na średniej wielkości blaszkę (ok. 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 ⁰ C przez około 25 minut. Upieczony, lekko przestudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru
Smakowy Raj