4 żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych(...)Chwile gotujemy. Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciastowego prostokąta zostawiamy pasek bez maku i... zwijamy :) Zwija się wbrew pozorom też łatwo, pomagamy sobie podkładką - papierem do pieczenia i dociskamy delikatnie z góry, żeby nie było dziur w makowcu. Pomijając noc moczenia i czas łupania orzechów (można sobie ułatwić życie używając łuskanych ale ja tam wolę świeże), przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 25 minut(...)żeby lekko zgęstniał, po czym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki. Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte i dawało się bez problemu kroić, smakowało tez już cudnie ale kolejne porcje, wieczorem i następnego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO ksylitol (ja dałam 1 szklankę) pół szklanki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 jajka (nowość w naszej diecie) 6 śliwek 1 jabłko Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do formy silikonowej (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie(...)wierzchu ułożyłam owoce. Całość wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 º C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto się upiekło. Uwaga!!!! czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika. Mój jest najprostszy z możliwych, bez funkcji termoobiegu, czy opiekania jednostronnego
nietadietapieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 250 g truskawek + płatki kokosowe(...)ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 1/4 masy odłożyć, do pozostałej dodać odsączone kawałki truskawek i delikatnie połączyć. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową masy śmietanowej, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu z truskawkami, a na nim masę bez owoców. Udekorować płatkami kokosowymi, Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyciasta wyszło przepyszne i odchudzone ! Gdyby nie to, że było dla gości to zjadłabym wszystko. PRZEPIS mąka lniana 2 szkl. mąka jaglana 1 szkl. słodzik erytrol lub cukier kokosowy1/2 szkl. masło bez laktozy 125 g. jaja 3 szt. mały jogurt naturalny bez laktozy 180 g. proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki(...)rabarbar ok. 8 łodyżek KRUSZONKA masło bez laktozy 2 łyżki mąka lniana 5 łyżek cukier kokosowy 2 łyżki Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Miksujemy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przekładamy do 2 foremek keksówek, które smarujemy masłem i dokładnie dookoła obsypujemy płatki
Kuchnia Paulettesszklanki oleju / ja użyłam rozpuszczony kokosowy, ale może też być rzepakowy 1 pełna łyżka naturalnego kakao 1 szklanka mleka 2 łyżki dżemu /u mnie malinowy Do dekoracji: polewa – u mnie z białej czekolady Helio czekoladowe chrupki dekoracyjne Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę do pieczenia (u mnie keksówka 250x110x75) smarujemy masłem(...)obsypujemy kaszą manną lub mąką. Do miski wsypujemy mąkę, sodę i kakao. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko do połączenia składników. Masę wylewamy do keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z blaszki
Słodkie okruszkipuder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam(...)ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają
Tradycyjna kuchnia Kasitroszkę mniej) - 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia - 2 szczypty sody - 1/3 łyżeczki soli - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) Składniki mokre: - 2 jajka - 200ml mleka kokosowego - 50g oleju kokosowego - 1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego (ewentualnie zwykłego) Dodatkowo: - po ok.3 maliny mrożone na muffinkę - trochę wiórków kokosowych do posypania (nie trzeba) W jednej trochę większej misce wymieszać(...)drugiej (może być mniejsza) misce roztrzebujemy delikatnie jajka, dodajemy mleko kokosowe, mleko ryżowe (najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, ja podgrzewałam mleka po wyjęciu z lodówki) i roztopiony, letni olej kokosowy. Mieszamy. Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie ( tylko do połączenia składników ). Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów
Smaczne Zdroweprzepiórcze) - 2/3 szklanki oleju( ja dałam olej kokosowy) -2 duże banany(rozgniecione) Wszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mieszamy obie miski aż się połącza składniki(mogą zostać grudki). Wykładamy ciasto na papilotki. Pieczemy około 20-25 min. w temp. 180 stopni C (najlepiej bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne Zdrowepomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1 jajo 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła) Wierzch: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajo i syrop daktylowy. Całość blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 25-30 minut w 1801 stopniach. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzony przelewamy na upieczone i ostudzoną tartę. Smacznego
Truskawkowa FiestaCiasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis na rodzinnych uroczystościach. Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)przygotowany krem. Przykryć Upieczoną bezą. (Beza niestety lubi się łamać, dlatego trzeba uważać, jednak, wszelkie niedoskonałości przykryje polewa, więc nie ma się co przejmować nawet jak się złamie w pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. *Jeśli lubimy
My sweet a lifepieczenia pół szklanki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklanki mąki pół szklanki kruszonki z siekanych płatków migdałowych, ciasteczek itd opcjonalnie mąka kokosowa do posypania wiśni Rozpuść olej kokosowy. Rozgrzej piekarnik góra dół na 160-170 stopni. Jaja utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksuj. Wlej olej kokosowy, połącz wszystko miksując(...)Międzyczasie obtocz wiśnie mąką kokosową. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej ciasto. Wsyp wiśnie. Całość posyp kruszonką , u mnie faktycznie z czego popadnie- ciasteczka, migdały itd. Włóż do piekarnika, piecz około 35-40 minut- sprawdzaj. Ja nie patrzę na czas. Po upływie 35 minut , intuicyjnie sprawdzam czy już gotowe czy jeszcze trzeba trzymać. Wyciągnij i delektuj się ciastem
Z Kuchni Do Kuchniciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto(...)jabłkowy wyłożyć na upieczoną tartę a następnie piec przez kolejne 10-15 minut w w temperaturze 180°C obserwując by nie przypiekły się za bardzo brzegi ciasta. Schłodzoną śmietankę (u mnie kokosowa) ubić na sztywną pianę. Osoby nie unikające słodzików lub cukru mogą podczas ubijania dodać „słodzidło”. Smacznego! — BTW całości: 1290g, 2711 kcal
Ola la LCHFWegańska tarta z mango. Edyta Guhl. W tak radosnym dniu...jakim jest Dzień Matki zapraszam na wegańskie ciasto z mango i mlekiem kokosowym. Przepis na to
dolcevitainmykitchen