mojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy
moj przepis namojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy
moj przepis nażurawiny suszonej (bez cukru) -50g ziaren słonecznika -mak niemielony do obtoczenia pralinek Praliny kokosowe (12 pralin) -50g wiórków kokosowych (drobnych) -100g śmietany kokosowej -4 łyżki ksylitolu Polewa jogurtowa -200g jogurtu -2 łyżki ksylitolu -2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody BISZKOPT KORZENNY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną(...)uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. MASA MAKOWA Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i mlekiem kokosowym. Gotować
Candy PandasAromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji). To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka. Całego smaku nadaje im naturalnie mętny sok z jabłek Smaki Victorii. Idealne dla dzieci, wspaniałe do filiżanki ulubionego soku czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka. W przygotowaniu babeczek mogą Wam pomagać(...)Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki cukru z melasą trzcinową 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki naturalnie mętnego soku z jabłek Smaki Victorii 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 jajko 1 jabłko Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z melasą trzcinową, przyprawę do piernika oraz
Słodkie okruszkijabłkami i karmelową glazurą oraz babkę kokosową z lukrem cytrynowym! Zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne babki nie wymagają dużo czasu ani doświadczenia w pieczeniu. W niektórych przepisach wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, a ciasto włożyć do piekarnika. Co ciekawe, babkę możemy przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Przykładem ciasta bez glutenu jest bezglutenowa babka cytrynowa. Lekka, wilgotna, delikatna(...)mleko bez laktozy. Innym pomysłem na przepyszny deser jest babka z jabłkami i karmelową glazurą. Smak jabłek dodatkowo podkreślony jest imbirem i cynamonem. Słodyczy dodaje zaś całości przepyszny sos karmelowy. Babka idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Jest też idealna dla miłośników słodkości. Z kolei fani lekko kwaskowatych smaków z pewnością będą zachwyceni babką kokosową z lukrem
Żyję by jeśćłyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu(...)Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 blaty. KREM KOKOSOWO- RYŻOWY Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, napojem ryżowym i kokosowym. Gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów, teraz można dolać ksylitol w odpowiedniej dla każdego ilości. Zostawić pod przykryciem (już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli
Candy Pandaswsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać(...)przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka kokosowego (po odpowiednim schłodzeniu będzie bardzo twarda). Ubić przy pomocy miksera na gładką, puszystą masę. Dodawać partiami zimny budyń, ciągle miksując, aby masa była gładka, bez grudek. Biszkopt podzielić na 3 części. Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą
FitKotmleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić? Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis : jajka – 6 banany – 2 (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) mleko kokosowe – 1/3 szklanki miód – 1/4 szklanki mąka kokosowa(...)kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki i do chleba użyj mleka kokosowego wymieszanego ze śmietaną. W odpowiednio dużej miseczce ubijaj mikserem (albo ręcznym blenderem) jajka przez parę minut. Następnie dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy
PaleoSMAKłyżka wiórek kokosowych 2 czubate łyżeczki błonnika kakaowego 4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Nadzienie: ok. 9 łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche mieszamy ze sobą, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy aż powstanie masa (najlepiej bez grudek). Następnie ciasto umieszczamy w pojemniku plastikowym
Emcia Pichcisztuk: 110 g pełnoziarnistej mąki żytniej 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 50 g syropu klonowego 2 średnie jabłka (każde o wadze około 180 g) 75 g rodzynek (niesiarkowanych) 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru(...)mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch muffinów można posypać odrobiną cukru kokosowego lub nierafinowanego cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć z formy i pozostawić
Even Better FoodSezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)bez cukru kokosowa pierzynka 10 dag margaryny 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikiniesiarkowanych moreli -cukier kokosowy (jeśli dynia lub batat jest za mało słodki) Kokosowo-dyniowy krem -połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego -4-5 łyżek wcześniejszego kremu dyniowo-orzechowego -ksylitol (indywidualne preferencje) Karmel kokosowy - druga połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego -4 łyżki cukru kokosowego Kokosowy popcorn -ok 3 łyżki ziaren kukurydzy -oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były(...)łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący
Candy Pandaspieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza się kasza jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-) Składniki na blaszkę ok.20x24cm: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wrzącej wody - szczypta soli - 3 jajka - 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny(...)kremówki lub jogurtu np.greckiego - 3/4 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego) - 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba) Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając . Gdy zacznie być wyczuwalny zapach kaszy zalać ją 1 szklanką wrzącej wody i gotować na małym palniku
Smaczne Zdroweupominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 225 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru(...)mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie. Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość. Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj dwa wałki około 30 cm długości. Wałki ciasta posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz je w wiórkach kokosowych wysypanych na deskę lub tacę. Wsadź ciasto do zamrażalnika
Słodko-Słony Świat IlonyCYTRYNÓWKA 2) STROGONOW DROBIOWY 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą(...)kakao i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche
Kuchnia MagdaLeny