Dziś mam dla Was ciasto. Takie zwyczajne, ale jakie pyszne! Zapraszam! Składniki na biszkopt; 8 jajek 8 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową; 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Składniki na masę śmietanową; 500 ml. śmietany(...)upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Wyłączamy mikser i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na blachę 25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp. 180C. W czasie gdy biszkopt się piecze robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych
Radość kipiąca uśmiechem.bananowo-jabłkowe Składniki: - 1 banan - 1 jabłko - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - olej - cukier puder Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemiennie z mlekiem i dokładnie miksujemy tak żeby w cieście nie było
Kulinarne życiektórą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratkąSkładniki:Ciasto:400 g mąki krupczatki200 g schłodzonego masła1 jajko2 żółtko1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegocukier puder do posypaniaMasa jabłkowa:2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie(...)łyżeczki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę
Mania GotowaniaGdy byłam mała, co roku jeździliśmy na cmentarze. Na ten dobrze znajomy, który często odwiedzałam z Babcią, gdzie leży mój Pradziadek. Nigdy go nie poznałam, zmarł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuorkiszowej) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopsytką ze ścianek na dnia naczynia miksującego. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Dodać mąkę, ocet i sól, wyrobić 3 min/opcja wyrabiania Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z naczynia, uformować kulę
ClauditteMissCookingSmakowita Ella” – Elli Woodward. Odrobinę go zmodyfikowałam i zachęcam do wypróbowania. Ciasto wyszło ciemne bo postanowiłam użyć ciemnej odmiany quinoa, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyście użyli białej. 150 g czerwonej komosy ryżowej 50 g czarnej komosy ryżowej łyżeczka octu jabłkowego kopista łyżka mieszanki ziół (organo, bazylia, suszone pomidory, natka pietruszki) szczypta soli himalajskiej Dodatki do pizzy(...)plastry szynki bresaola 2 ogórki kiszone bazylia Komosę przekłądamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na calą noc. Na następny dzień odsączamy ją z wody i miksujemy na gładkie ciasto wraz z przyprawami i octem. Przyznaję, że sprzęty których używam miały problem ze zmiksowaniem jej na idealnie gładko ale z małymi grudkami też wyszło ok. Na blaszkę wyłożoną papierem
Mienta blogsłuży. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżkikwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 6 łyżek cukru 1/2 łyzeczki cynamonu Dodatkowo: 200 g malin ( mogą być mrożone(...)cukrem i dusić od czasu do czasu mieszając przez około15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym
Gosia gotujeciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą. Czas trwania: 2 h 30 min Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 2 jajka 3/4 szklanki cukru Masa jabłkowa
KuchniaWeDwoje.plpszennej pełnoziarnistej 2 jaja 125 ml szklanki mleka 125 ml wody szczypta soli 125 ml świeżego soku Marwirt buraczkowo-jabłkowego 125 ml świeżego soku Marwit marchewkowego niewielka ilość oleju Mąki przesiać. Jajka zmiksować z mlekiem, wodą i solą. Dodać mąkę. Ciasto naleśnikowe podzielić na 2 części. Do jednej części dodać sok buraczany, do drugiej sok marchewkowy. Zamieszać, odstawić
Pełny talerzcynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt. Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo
SzczyptaSmaQCałość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Muffinki bezglutenowe. is a post
MODA NA BIOjest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki Dodatkowo: 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie) 1 łyżka mąki Polewa: 100g czekolady deserowej 80ml śmietany kremówki
Smakowy Rajkostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp. ok. 180 st. C), drugą rozwałkowujemy i kładziemy na masę jabłkową. Warstwa jabłkowa: 1 kg startych jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżki
kuchcikowniaskładniki: 2 szkl grubo startych jabłek np. renet 280 g mąki 180 g cukru 2 jajka 125 ml oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2
Domowy Smak Jedzenia