ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:73/136)

Domowy ocet jabłkowy 214

mojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek

moj przepis na
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 287

powiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 25g masła szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich 1 op. galaretki agrestowej 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżeczka kakao 2 łyżki(...)misie miksera utrzeć do białości jajka z resztą cukru. Wlać spieniony zaczyn i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę z kakao i solą, po czym wsypać do mieszanki jajecznej. Ciasto zmiksować i na końcu wlać rozpuszczone przestudzone masło. Wlać do formy o średnicy 23cm z papierem do pieczenia na dnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30minut

https:KKuchniaMniam
Faworki bezglutenowe 226

pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 220 ml gęstej śmietany 18% - 2 łyżeczki octu jabłkowego - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka sól, ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Szarlotka kajmakowa 328

macie innego wyjścia jak zrobić poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego cukru - 50 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na mus jabłkowy: - 700 g prażonych jabłek ze słoika - 24 g żelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem(...)ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości

Kuchenne Wariacje
Zimowa szarlotka 182

przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " Składniki na spód:2 żółtkajajko3/4 szklanki miałkiego cukru 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią300 g mąki tortowej150 g miękkiego masłałyżka cynamonuSkładniki na jabłkowy farsz:5 jabłek pokrojonych w kosteczkę0,5 szklanki cukru brązowego3 łyżki cynamonu2 łyżeczki przyprawy

Słodkie Przyjemności
Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną. 172

Dziś mam dla Was ciasto. Takie zwyczajne, ale jakie pyszne! Zapraszam! Składniki na biszkopt; 8  jajek 8 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia       Składniki na masę jabłkową; 2 kg  jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku       Składniki na masę śmietanową; 500 ml. śmietany(...)upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Wyłączamy mikser i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na blachę 25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp. 180C. W czasie gdy biszkopt się piecze robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt.   Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych

Radość kipiąca uśmiechem.
Racuszki bananowo-jabłkowe 135

bananowo-jabłkowe Składniki: - 1 banan - 1 jabłko - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - olej - cukier puder Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemiennie z mlekiem i dokładnie miksujemy tak żeby w cieście nie było

Kulinarne życie
Babcina szarlotka z kratką 223

którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratkąSkładniki:Ciasto:400 g mąki krupczatki200 g schłodzonego masła1 jajko2 żółtko1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegocukier puder do posypaniaMasa jabłkowa:2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie(...)łyżeczki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę

Mania Gotowania
Drożdżówka z jabłkami. I o tych, których już z nami nie ma 210

Gdy byłam mała, co roku jeździliśmy na cmentarze. Na ten dobrze znajomy, który często odwiedzałam z Babcią, gdzie leży mój Pradziadek. Nigdy go nie poznałam, zmarł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 237

Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe.  Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTECZKA CEBULOWE. 162

orkiszowej) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopsytką ze ścianek na dnia naczynia miksującego.  Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Dodać mąkę, ocet i sól, wyrobić 3 min/opcja wyrabiania Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z naczynia, uformować kulę

ClauditteMissCooking
Pizza z komosy ryżowej (quinoa) – Najprostsza pizza bezglutenowa 144

Smakowita Ella” – Elli Woodward. Odrobinę go zmodyfikowałam i zachęcam do wypróbowania. Ciasto wyszło ciemne bo postanowiłam użyć ciemnej odmiany quinoa, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyście użyli białej. 150 g czerwonej komosy ryżowej 50 g czarnej komosy ryżowej łyżeczka octu jabłkowego kopista łyżka mieszanki ziół (organo, bazylia, suszone pomidory, natka pietruszki) szczypta soli himalajskiej Dodatki do pizzy(...)plastry szynki bresaola 2 ogórki kiszone bazylia Komosę przekłądamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na calą noc. Na następny dzień odsączamy ją z wody i miksujemy na gładkie ciasto wraz z przyprawami i octem. Przyznaję, że sprzęty których używam miały problem ze zmiksowaniem jej na idealnie gładko ale z małymi grudkami też wyszło ok. Na blaszkę wyłożoną papierem

Mienta blog
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 123

służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżkikwaśnej gęstej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 6 łyżek cukru 1/2 łyzeczki cynamonu Dodatkowo: 200 g malin ( mogą być mrożone(...)cukrem i dusić od czasu do czasu mieszając przez około15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym

Gosia gotuje
Budyniowiec z jabłkami 187

ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą. Czas trwania: 2 h 30 min Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 2 jajka 3/4 szklanki cukru Masa jabłkowa

KuchniaWeDwoje.pl
Marwitkowe ślimaki naleśnikowe - zdrowy lunch kids 181

pszennej pełnoziarnistej 2 jaja 125 ml szklanki mleka 125 ml wody szczypta soli 125 ml świeżego soku Marwirt buraczkowo-jabłkowego 125 ml świeżego soku Marwit marchewkowego niewielka ilość oleju Mąki przesiać. Jajka zmiksować z mlekiem, wodą i solą. Dodać mąkę. Ciasto naleśnikowe podzielić na 2 części. Do jednej części dodać sok buraczany, do drugiej sok marchewkowy. Zamieszać, odstawić

Pełny talerz
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 213

cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.  Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo

SzczyptaSmaQ
Muffinki bezglutenowe. 187

Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Muffinki bezglutenowe. is a post

MODA NA BIO
Super prosta i szybka babka z kefirem 336

jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki Dodatkowo: 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie) 1 łyżka mąki Polewa: 100g czekolady deserowej 80ml śmietany kremówki

Smakowy Raj