ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:71/136)

5 w 1 ciasto 348

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szk. cukru 1 galaretka pomarańczowa Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić

w mojej kuchni
Torcik bezowy 147

Składniki: 6 białek 1,5 szkl cukru 1 łyża octu jabłkowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do dekoracji: śmietana 30% 330 ml 2 łyżki rumu 1

czarrna od kuchni
Jabłecznik z pianką 139

składniki zagniatamy razem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. 1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika.  Pozostałym ciastem wylepiamy formę (u mnie 25x35) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 st. C Warstwa jabłkowa : ok. 8 -10 jabłek ( u mnie antonówka) 1 op. cukru wanilinowego cynamon Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach(...)budyniu śmietankowego Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz budyń i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na jabłka, a na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym 194

Łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym Ależ znalazłam jabłecznik. Mówię wam przepyszny i bardzo łatwy. Tylko nie piszcie mi tutaj, że przypaliłam bezę. Nie przypaliłam. No może wyszła odrobinke za ciemna, ale jeszcze jej nie przypaliłam Zabrakło minuty w piekarniku. Chciałam żeby wyszła bardziej chrupiąca, ale nie do końca się udało. W każdym razie umówmy się, że to tylko na zdjęciach(...)potem drugi blat z resztą jabłek i bezą. Na końcu wystarczy tylko położyć jedną część na drugiej. Moje warstwy jabłkowe są dość wysokie, ponieważ jabłka uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak kawałki jabłek to prawie obowiązek Same blaty też wyszły przepyszne, a dzięki bułce tartej nie rozmiękły

Relaxtime
Ciasto z mikrofalówki 171

Ciasto w 5 minut? Myślicie, że to niemożliwe? Też byłam sceptyczna dopóki nie spróbowałam tego deseru ze strony internetowej www.dompełenpomysłów.pl Kiedy przyjdą do Was niespodziewani goście, a nie macie w domu nic słodkiego, za to macie wszystkie poniższe składniki, to wykonajcie ten pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie.Składniki:8 łyżek mąki pszennej4 łyżki oleju6 łyżek(...)łyżek mleka3 łyżki nutelli (ja dodałam masę krówkową z puszki, bo akurat miałam w domu lub można dodać też mus jabłkowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 jajkaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ciasto umieszczamy w małych filiżankach do 3/4 wysokości, bo ciasto z pewnością urośnie. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 3 minuty

upichcic
Szarlotka z bezową pianką i malinami 262

Uwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift(...)zapakowana, że zanim się do niej dostałam minęło trochę czasu J A ciasto na niej smakowało…wyjątkowo. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szkalnki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 1 kisiel  słodka chwila

Wanilia i Kardamon
jabłecznik pod bezową czapą 202

pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha! *foremka 23*30 cm Składniki: na ciasto: 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki  cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROLADA CZEKOLADOWA Z JABŁKAMI I WIŚNIAMI 182

zdziwią moje dzisiejsze zdjęcia...bo po co bombki w październiku :)? W mojej rodzinie rolada jabłkowa bardzo często gości na stole świątecznym. A skoro miałam ochotę ją zrobić i do świąt w sumie nie zostało za dużo czasu, to i takie fotografie.  Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić

Przepisy Aleksandry
Ciasto Bananowe 179

ostatnim, pysznym cieście marchewkowym, idąc za ciosem zrobiłam kolejne. Tym razem ciasto bananowe, z puszystym kremem, tym samym, którego użyłam w cieście marchewkowym. Całość oceniam na szóstkę z plusem Blaty bananowe są wilgotno-puszyste, delikatny krem podrasowany szczyptą cynamonu idealnie je spaja, tworząc przepyszny bananowy torcik. Polecam bardzo.   Składniki na ciasto: 2 banany dojrzałe, rozgniecione 2 łyżeczki soku(...)cukrem, do gładkości, puszystości. Dodajmy stopniowo jajka. Ucieramy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, śmietanę, sok jabłkowy. Ucieramy. Partiami na zmianę z mlekiem dodajemy wymieszane suche składniki. Całości ucieramy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, lub do tzw. suchego

Made By Mom And Son
Ciasto bawarskie 284

serka śmietankowego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 4 jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu [dałam przyprawę do kawy i deserów ] 4 łyżki płatków migdałowych Nagrzać piekarnik do 180 °C. Tortownicę o średnicy 23 cm. wysmarować masłem. Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć nim dno tortownicy. Podpiekać ok. 20 minut. Serek utrzeć z jajkami

Moje domowe kucharzenie
Najpopularniejsze przepisy stycznia 2016. 10 pysznych propozycji. 157

Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 8. Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. 9. Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 10. Mocno jabłkowa i zdrowa owsianka śniadaniowa z olejem kokosowym

Słodkie okruszki
Chleb wielozbożowy 154

szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą. Skropić octem jabłkowym i dobrze zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Delikatnie skropić letnią wodą i odstawić jeszcze na 20minut. Ponownie skropić

Z miłości do słodkości
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 313

ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka

Słodkie Przyjemności
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 158

polewę i dekorację mleczną  HELIO   Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę(...)kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami. Przykryj wierzch folią aluminiową i piecz około 35 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Baklava 148

Baklava to tradycyjne ciasto w Turcji oraz w Grecji. Zrobione jest z ciasta filo przełożonego orzechami, które po upieczeniu zalewa się syropem.  Pierwszy raz jadłam baklavę w Grecji i wtedy się w niej zakochałam 💖 Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości, a to ciasto to najsłodszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale smak jest warty naszej pracy. Najwięcej czasu(...)ciasto z trzydziestu warstw. Stwierdziłam ż e skoro decyduje się na zrobienie tego deseru to chce mieć porządny kawa ł  ciacha :-) Możemy również zaoszczędzić dużo pracy, kupując gotowe ciasto filo.  Składniki: ciasto filo: m ą ka pszenna 6,5 szklanki, jajka 2 szt, olej 1 szklanka, mleko 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, ocet jabłkowy

kulinarne odsłony pati