kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje(...)oczekiwania. Bułeczki wyszły nieco cięższe niż zazwyczaj, sycące, pięknie pachnące jabłkami i rozmarynem. Plasterki z wierzchu były pyszne - jeszcze troszkę soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny gwarantowane.Jabłkowe bułki z rozmarynemSkładniki:(na 6 bułek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawkowo mi ... wciąż. Dziś będzie słodko! Najpierw o cieście w stylu poczciwej W-Z-tki z masą truskawkową. Ciasto podałam z truskawkami. Kostka truskawkowa ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp do masy jajecznej. Po wymieszaniu wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (28cm x 38 cm) i upiecz w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty
Gotuj Sam!jabłkowy bez cukru na zimę do zrobienia w kilka chwil. To jest 100% ekologiczny mus jabłkowy bez konserwantów, bez cukru i dodatków smakowych, jest bardzo zdrowy! Bezcukrowy mus jest pyszny, naturalnie słodki, ma delikatny smak papierówek, nie dodałam do gotowania nawet cynamonu, gdyż stwierdziłam, że można go dodać, tuż przed wykorzystaniem np. do posmarowania naleśników, do wszelkiego rodzaju ciast
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa(...)się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaeksperymentować, przyprawiać, smakować, próbować, jestem w swoim kulinarnym małym świecie. Uwielbiam to. Dziś kolejny dzień kuchennych przyjemnych zmagań z domową spiżarnią - czas na konfiturę jabłkową pachnącą cynamonem i goździkami. W domu unosi się piękny jabłkowy aromat, a całą słodycz konfitura zawdzięcza słodkim jabłkom z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przełamaniem jest odrobina soku z cytryny, oczywiście możecie zastąpić ją limonką(...)przewróceniu powinny być wklęsłe, gdy nie są lekko je wciśnij, pozostaną już wklęsłe. Konfiturę możesz z powodzeniem dodawać do różnych wypieków, ciast, szczególnie pysznej domowej szarlotki, nakładać na kanapki do śniadania. Jest pyszna i zdrowa, bo domowa. Smacznego jabłkowego
Zasmakuj Kuchnibędzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut(...)nieprzyjemnego posmaku w ustach i nie zioniemy nim nikomu w twarz). Zmiksować. Do groszku dodać ricottę i starty grana padano. Zmiksować. Pastę doprawić do smaku octem jabłkowym, a jeśli ktoś potrzebuję również solą i pieprzem. Ostudzone ptysie przekroić w połowie. Pomiędzy obie części wkładać pastę groszkową. Ja zrobiłam to łyżką, ale dla ładniejszego efektu można szprycą z rękawem cukierniczym
Weekendy w domu i ogrodziewszystko masło. Łatwiej się wyrabia i mniej się klei do rąk. Gdy nasze ciasto nie będzie się kleić, to owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. Akurat tyle czasu zejdzie nam na przygotowanie reszty. Czas na przygotowanie nadzienia gruszkowo-jabłkowego: 5 gruszek średniej wielkości 3 jabłka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki
Kuba Gotujeszczerze polecam!Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki:na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam. SKŁADNIKI Kruche ciasto 50 dag.maki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 25 dag. masła, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany , np 18% Masa jabłkowa około 3 kg. jabłek antonówek 3 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru kryształ WYKONANIE Do mąki
W kuchennym oknie Ewyodsyłam tutaj . Ja swoją wersję wzbogaciłam o mus jabłkowy ale można użyć dowolnego farszu lub po prostu posmarować je ulubionym dżemem :) Naleśniki są bardzo sycące przez co mogą stanowić nie tylko doskonały obiad ale także zdrowe i energetyczne śniadanie. Na 3 naleśniki Ciasto: szklanka mąki owsianej* 1 jajko 3/4 szklanki mleka z wodą w proporcji(...)mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć raczej gęstszą konsystencję. I tutaj mała uwaga: im dłużej ciasto stoi, tym bardziej "pęcznieje". Jednak możemy wówczas rozcieńczyć je odrobiną mleka lub wody.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron troszkę dłużej niż te tradycyjne. Mus jabłkowy: 3 kwaśne jabłka 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) szczypta cynamonu Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
My simple kitchenpołączenie wprost idealne. Tradycyjnie bez cukru z dodatkiem ksylitolu i bez pszenicy, na mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej, która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne
Smaczne ZdroweWilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki(...)Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy. masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne
Kuchcik gotujeFarsz jabłkowy: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka, ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy
Słodkie PrzyjemnościOstatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKruche mini szarlotki z jabłkowym musem, z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Składniki na 5-6 sztuk: 1 szklanka maki 8 dag margaryny 1/4 szk cukru 5 dag smalcu 1 jajo płaska łyżeczka proszku(...)stronie www.Skworcu.com.pl 1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze
Apetyczna babeczka