dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu.C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie.Jabłecznik z budyniem cynamonowymSkładniki:(na formę 24x24 cm)4 jajka270 g mąki pszennej180 g masła150 g cukru2(...)ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem.Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłecznik z lukrem Skoro za oknem typowa jesień, więc na talerzach nie może zabraknąć deseru z jabłkami. Zastanawiałam się, co można by zrobić za ciasto, ale padło na to, które wiele razy zachwalała moja babcia. Jednak stwierdziłam, że pół kilograma cukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła
My sweet a lifePrzepis na najzdrowszą szarlotkę właśnie przed Wami! Bez białej mąki, bez białego cukru i masła. Oczaruje Was jej smak, jej delikatność, chrupkość i aromat! Mnie przekonała
Nastoletnie Wypiekaniejest jeszcze letnia. Inspiracja tutaj. Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 180 g cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli 1 białko do posmarowania ciasta Farsz: 1 kg jabłek cynamon cukier puder Wykonanie: Mąkę
Kulinarne przygody GatityJedna z lepszych szarlotek jakie przetestowałam w swojej kuchni.Pyszny mus jabłkowy i puszysty biszkopt wieńczą cały efekt.Polecam do wypróbowania tego smakowitego jabłecznika. Biszkopt : *********************** 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego Mus Jabłkowy : ****************************** 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy(...)galaretki cytrynowe ******************************** 1 . Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. 2 . Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy z jajek miksując ciasto. 3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach. 4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. 5. Przestudzoną biszkopt
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipamiętacie w weekend upiekłam jabłecznik i rozszedł się w tempie ekspresowym. Miśka była tak zła, że nie dostała drugiej porcji, że dosłownie od razu zabrałam się za ukręcenie kolejnego ciasta. Jedyne owoce jakie miałam poza bananami to były resztki winogron, więc połączyłam je z wiórkami kokosowymi i wyszło fajne wilgotne ciasto. Tym razem dosłownie koczowała obok stolika gdzie stało
greenscarfKruche ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na
kuchcikowniaKolejny przepis, który przepisałam z zeszytu mojej mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 250
IMPRESJA SMAKUwszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając odświeżającej kwaskowatości. Mniam! A miałam już nic nie piec w ten weekend :) Składniki na jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną: na tortownicę o średnicy(...)Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. JABŁKA: 5 i 1/2 szklanki jabłek (obranych
Rozpustne gotowanieJesienią robimy szarlotki, dużo szarlotek Zamówienie przyjęte i zrealizowane Kto zamawiał ten wie. Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej typ 500 5 żółtek masło 250
Kocham CzekoladęOstatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie :) U mnie dzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :( Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :) Zapraszam do wypróbowania(...)posypać cukrem, cukrem waniliowy i cynamonem, wymieszać i na chwilę odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli
Sama słodycz i szczypta chiliwłaśnie teraz najbardziej kuszą, aby przyrządzić z nich...np. taki jabłecznik, jaki Wam dziś prezentuję :). Dlaczego nazwałam go orzechowym? Bo przygotowałam go na orzechowym biszkopcie. Taki biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączenia. No i wspaniale komponuje się z pysznym, jabłkowym nadzieniem. Wierzch ciasta stanowi delikatny budyniowy krem i polewa czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci
Opowieści z piekarnikaprzepisy. Wczoraj dostałam weny twórczej i wymyśliłam znowu. Jeśli lubicie orzeźwiające smaki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Lekkie,wilgotne, trochę kwaskowate, z wyczuwalną nutą mięty. Biszkopt nasączony galaretką, jabłkowo-miętowy mus i lekki krem tworzą bardzo oryginalne połączenie. Podobno dziś na wszystkich stołach jabłeczniki, u mnie więc też, choć nietypowy. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt(...)dzięki czemu będzie wilgotny). Odstawić do całkowitego stężenia. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na masę jabłkową i wstawić ciasto do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasteczka zbożowe 6. Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7. Czekoladowy suflet 8. Deser malinowy z nutką cytryny 9. Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12. Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa
Tradycyjna Kuchnia