Szybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus
Smaczne Zdrowemieszkanko, z jeszcze bardziej mikrą kuchnią. I tak w piątek mąż wracał z pracy a na dole witał go zapach pieczonej szarlotki vel jabłecznika. Tym się chyba wyróżnia moje wyobrażenie do domu? Takim ciepłym i pachnącym ciastem. Potem oczywiście problem, kto zje taką ilość ciasta… Ale warto piec jakieś mikre blaszki? Chyba nie. I zawsze w pieczonym cieście wiemy
Mieszam w Garnkuszarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w chwilę. Szarlotka z antonówkami
Kulinarne przygody GatityJabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę a na spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę(...)zasługa tych ciastek na spodzie, które wchłonęły nadmiar wilgoci z jabłek. Ciasto wyszło przepysznie dlatego też je polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Suche ciastka 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru aromat waniliowy 3 duże jabłka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka (o temperaturze pokojowej) oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem pudrem
zielonacukinkaliku. Każda nacja, ba region, ma swoje ulubione, charakterystyczne tak pod względem składników, formy jak i smaku. Polacy rozkoszują się w jabłecznikach, Amerykanie mają swoje apple pie, Austriacy apfel strudel, a Włosi torta di mele: puszyste, ucierane ciasto z kawałkami jabłek, tak w środku jak na wierzchu. Przy czym, te na wierzchu obowiązkowo krojone są w cieńkie plasterki i ułożone
Mia Cucina SofietaPoprzednim moim ciastem był przepyszny sernik :) Wiem, nie jestem skromny ;) , ale wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu
Parowar FacetaZapraszam na jabłecznik z cynamonem, do zrobienia którego użyłam oleju kokosowego . Składniki ciasta: 250 g mąki (typ 500) płaska łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 8 g proszku do pieczenia 65 g nierafinowanego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) 4 czubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu
Smak mojego domuBardzo prosty w wykonaniu i pyszny. Jabłuszka których użyjecie muszą być kwaśne i soczyste. Przepis pochodzi z mojej starej książki kucharskiej. Wykonanie ciasta – mąkę i
Kuchnia Pokoleńwieku. Stephanie i Caroline na przełomie XIX i XX wieku prowadziły hotel położony 100 mil na zachód od Paryża. Stephanie robiła jabłecznik – szykowała w piekarniku jabłka i uświadomiła sobie, że zapomniała pod jabłka włożyć porcję ciasta. Oszczędna i sprytna gospodyni niewiele myśląc położyła kawałek maślanego ciasta na jabłkach, zamiast pod nimi, a upieczone ciasto po prostu odwróciła do góry nogami
Karo in the KitchenGdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z
Mienta blogTo właśnie jesienią i zimą mamy największą ochotę na szarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla
Ostra na SłodkoSzarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku
Kolorowa kuchnia ElkiJesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo. *foremka 23*28 cm Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta
Luźna Kuchnia