Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchniPrzepis podpatrzyłam dawno temu na jednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja
Zdrowie na języku :PSzarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi się już zimno pędzę niczym wiatr na ryneczek w poszukiwaniu szarej renety. Gdy już ją upoluję z przyjemnością siadam w domu i zaczynam planować jabłkowe przysmaki. Tym razem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą(...)wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka ta jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem
Wielki apetytJabłecznik (Szarlotka) Ten jabłecznik robię najczęściej od wielu lat. Ładnie się kroi i jest bardzo smaczny. Lubię dodać sporo cynamonu, więc jabłka są dość ciemne, lecz kto nie lubi tego składnika może z niego zrezygnować, a i tak będzie pyszny. Składniki: Ciasto: 2 żółtka 1 całe jajko 3 szklanki mąki 1/2 paczki margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku
talerz przyjemnościSzarlotka z 4 składników bez mąki, cukru i tłuszczu, powiecie niemożliwe ale tak jest. Spróbujcie koniecznie sami a potwierdzą się moje zapewnienia. Ciasto jest wilgotne, delikatne
Moje Małe Czarowanieprzepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną(...)się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy ciasto do góry nogami, tak by jabłka
Smakowy Rajrodzynkami i chrupiącymi orzeszkami, kwaskowata słodycz jabłek i puszysta, kremowa pianka, wszystko to oblane czekoladą.... Każdy kęs jest jak mały kroczek w stronę nieba... Uwielbiam!!! Składniki na jabłecznik z truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy
Rozpustne gotowanieCiasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą 5 3 8 11 Galaretki 0 0 12 Jabłecznik z bezą 0 0 13 Jajko sadzone- ciastko
Tradycyjna KuchniaTradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnekz ognia).Odcedzamy sok.Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika. Zagniatamy kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny
Maminek kulinarnySkładniki / Ingredients:250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej
Projekty ze smakiemPrzepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:) Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x
Kuchnia w czekoladzie500 g mąki pszennej typ 500250 g margaryny Kasia3/4 szk drobnego brązowego cukru2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek )5 łyżek jogurtu typu greckiego1,5 kg jabłek1
Ewa w kuchniNie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Ciasto jest z każdym dniem bardziej wilgotne i bardzo smaczne. Składniki podaję na dużą keksówkę, ale ja nieraz podwajam składniki i piekę w kwadratowej formie. Serdecznie polecam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka
talerz przyjemnościJabłecznik z kokosową bezą na kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę(...)ciasto 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka
Smakowite Dania