ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:288/509)

MÓJ KURS CUKIERNICZY 2 156

Od 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w

Ostra na Słodko
Deska serów 227

oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze lody o smaku kremówki 149

Europejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego. - Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów?  - Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi schabowe 140

smaczny. Myślę, że każdemu przypadnie do gustu. Danie mało skomplikowane nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych,polecam:) Składniki 4 kotlety schabowe (około 1 cm grubości) 300 g pieczarek 1 rolka ciasta francuskiego 2 łyżki masła olej do smażenia pieprz,sól Pieczarki pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i … Czytaj dalej Pierogi schabowe

gotuj ze mną
Truskawkowy krem z mascarpone 181

deser. Mało słodki, za to pachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też  tych  ciasteczkach z ciasta francuskiego i w  tym  deserze z rabarbarem. składniki  - 2  - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 250 g truskawek

Stare Gary
MÓJ KURS CUKIERNICZY W KRAKOWSKIEJ SZKOLE RESTAURATORÓW 184

4,5 i 6 maja poprowadziłam Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Zobaczcie co stworzyliśmy! Stoły uginały się od słodkości! Jestem niesamowicie dumna ze swoich kursantów

Ostra na Słodko
Wokół stołu – jak to ugryźć, cz. 1 107

Zdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html Ciasta Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk. Drób Jeśli drób jest serwowany na stół w całości jego pokrojeniem (najlepiej specjalnymi nożycami) powinien zająć się kelner lub gospodarz domu. My z kolei gotową

Kate's Kitchen
Ciasteczka owsiane z żurawiną 215

Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 145

przystawkę został wybrany schab Naturrino z sosem tatarskim z tuńczykiem. Tradycyjna biała kiełbasa została podana w nieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli  polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym

Obiad gotowy
Napoleonka ze słonym karmelem 227

Pyszne ciasto, które robi się szybko, prosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie  przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu.  Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel

Kuchnia od dwojga
Wielkanoc - warsztaty w Akademii Smaku Sokolow 190

tatarskiego w koperty ze schabu Chef dogląda i pilnuje...   Silna ekipa warsztatowa :) Powstały takie oto smakołyki: schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 206

zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym

Ugotowane pozamiatane
Łódeczki z kurczakiem,pieczarkami i fetą 351

bardzo gościom smakowały,rozeszły się od razu ,pyszne zestawienie farszu-z moich ulubionych składników,ale oczywiście możecie go dowolnie modyfikować,tak jak lubicie .Polecam spróbować  Składniki: 2 ciasta francuskie 1 pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona 150 g sera fety 30 dag pieczarek 1 czerwona cebulka pół puszki kukurydzy 20 dag sera żółtego  oliwa przyprawy Przygotowanie:  Kurczaka

Swojskie jedzonko
Mini pizza z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą 135

Kolejna w naszej kolekcji mini pizza na spodzie z ciasta francuskiego. To doskonałe danie, które można szybko przygotować na przekąskę. Tym razem robimy ją z sera mozzarella z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Klasyczne, sprawdzone i bardzo smaczne połączenie

Milion Smaków
Creme brulee 210

piękną skorupkę.     Polecam Ci także inne moje słodkie przepisy: – przepis na chałwę – ciastka brownie – truskawki z kruszonką – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – drożdżówki z truskawkami Artykuł Creme brulee pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl