Można go kochać lub nienawidzić. Jednak co by nie mówić, sernik to jedno z ciast klasyków. Pojawia się na każdym świątecznym stole, czy też z okazji różnych uroczystości. Dziś on sam obchodzi swoje święto – 30 lipca to Międzynarodowy Dzień Sernika . Tradycyjny sernik ostatnio nie ma dobrej sławy. Specjaliści żywieniowi straszą przed szkodliwym wpływem słodyczy na zdrowie, coraz więcej mówi(...)też zdarza mi się przygotować i jeść, ale nie będę Was oszukiwać, klasyczny sernik świąteczny w wykonaniu mamy czy babci nigdy nie dorówna wersji fit super light bez cukru i wszystkiego. Przepisów na to ciasto znajdziemy mnóstwo – tych tradycyjnych, czy też tych bardziej nowoczesnych, w których miejsce twarogu zastępują rozmoknięte orzechy nerkowca, czy w innej wersji tofu
365 dni dookoła kuchniswoim czasie jak już ochłonę i zbiorę się do kupy aby coś takiego napisać. Przechodząc już do "części właściwej" wpisu, chciałam was zaprosić na przewspaniałe, a jakże banalne ciasto - Tiramisu. Jednak jest pewne ALE! (jak zawsze ;) ) Poza umiejętnościami i wiedzą, do domu przywiozłam również kilka kilo tu i ówdzie więcej... także niestety Tiramisu pojawi się kiedy indziej, a dzisiaj zapraszam(...)budynie śmietankowe szczypta soli 3/4 szklanki cukru (ja nie użyłam w ogóle, bo lubię również niesłodkie wypieki, poza tym jak fit to fit ;) ale generalnie dla tych co wolą chociaż trochę słodkie ciasta polecam dodać) + kilka kostek gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo cukier, następnie budynie
Jedzeniomaniafit również nie pogardzę. Zresztą nie raz publikowałam takie słodkości. Już od dłuższego czasu chciałam przygotować sernik (może sernik to za dużo powiedziane) z nerkowców, ale przeglądając multum przepisów nie znalazłam takiego, który w całości by mi podpasował, więc zrobiłam taki... po mojemu. Całość wyszła przeeepyszna i zniknęła w oka mgnieniu. Już słyszę prośby, aby ponownie zrobić to ciasto
Di gotujepremierą nowej książki Katarzyny Maciejko-Zielińskiej „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”. Zawsze podziwiałam kreatywność autorów przepisów fit, choć uczciwie trzeba przyznać, że podchodziłam do ich przepisów ze sporą dozą nieufności – bo czy ciasto bez cukru może być smaczne? Śpieszę donieść, że owszem :) Dziś mam dla Was przepis z książki Kasi na bezglutenowe ciasto marchewkowe
CiastkozercySzarlotka w wersji fit - bezglutenowa, wegańska. Pycha! Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli jednak wolisz tradycyjną szarlotkę, zapraszam tutaj po rewelacyjny przepis. Smacznego! Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Ciasto: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 laska wanilii 5 łyżek oleju kokosowego pół szklanki cukru kokosowego + 1 łyżka do posypania ciasta 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki
Domowa Cookierenka AgiWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie
SMYKWKUCHNIspód oraz aksamitny krem... Żeby nie czekolada, uznałabym ją za zdrową. Mój krem został przygotowany z czekolady mlecznej, ale Wy możecie użyć gorzkiej i wtedy uznajmy, że będzie bardziej fit. Tak samo z melasą czy syropem - kto co lubi. Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 18-20 cm) Spód: 1,5 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów (u mnie mąka migdałowa(...)wiórkami kokosowymi i szczyptą soli. Dodać syrop/melasę oraz olej kokosowy i całość dokładnie wyrobić. (Masa powinna byś zbita i konsystencją odrobinę przypominać mokry piasek.) Powstałym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, aż się przyrumieni. Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w mleku kokosowym i przelać na ostudzony
Di gotujeostudzone ciasto. Nektarynki kroimy na ósemki lub szesnastki i układamy na kremie. Dekorujemy listkami mięty. Schładzamy i podajemy. Smacznego! Artykuł Mocno czekoladowe ciasto bez mąki z kremem i nektarynką pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongalbo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam na Święta Bożego Narodzenia, status życiowej przemiany i "bycia fit" nie ulega zmianie ;) Ps. 2. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com DELICJA Składniki na biszkopt: - 2 jajka - 70 gramów drobnego cukru do wypieków - 50 gramów(...)jednym kierunku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.(samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Gorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów. Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zużywając 750 mililitrów
Życie zamknięte w smakuwiem jak Wy, ale ja porostu raz na jakiś czasu muszę zjeść czekoladę, mam po prostu po dziurki w uszach już fit batoników, suróweczek , lekkich zupek warzywnych i marzy mi się brownie. Zaletą tego ciasta jest nie tylko podniesienie poziomu endorfin, ale tez to że robi się bardzo szybko (no z 10 minut) i pieczenie tez nie zajmuje dużo
greenscarfTiramisu to włoski deser, który składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Będąc na LCHF wcale nie musimy rezygnować z
Ola la LCHFSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni
LatosiowydomUzupełniłam dziś zapasy orzechów i akurat tak się złożyło, że Synek poprosił bym upiekła muffinki, to padło na bardzo smaczne muffinki z orzechami nerkowca, które uprzednio
Smaki ArmineBardzo lubię smak bananów wymieszany z pastą orzechową i dziś postanowiłam połączyć te dwa smaki z gorzką czekoladą i zrobić domowe cukierki, które wyszły pyszne. Spróbujecie
Smaki ArmineO tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy
kulinarnyJa