Teatralnym i chcą podbić serca wszystkich wrocławian swoją prawdziwą włoską pizzą. Jestem pewien, że osiągną zamierzony cel, bowiem serwują coś, co ludzie doceniają — autentyczność i szacunek do produktu. Ciasto na pizzę przyrządzają według tradycyjnej receptury na zakwasie, które naturalnie dojrzewa przez kilkadziesiąt godzin. Następnie jest ono ręcznie wyrabiane i wypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze(...)licznie! ;) * W piecu trzeba czymś napalić. Bo przecież nie ma dymu bez ognia. Sos pomidorowy i oliwa z oliwek to podstawa każdej pizzy. Uczymy się, jak poprawnie wyrabiać ciasto na pizzę! Pizza gotowa! ... i hop do pieca! Sprawcy całego „zamieszania”: Maciej Gibowski i Tomasz Ćwiszewski. * Niezły Dym pl. Teatralny 1, Wrocław Czynny codziennie
Food SquareCzasami lubię pizzę wręcz ociekającą serem i składnikami, jednak przeważnie wybieram cienkie ciasto z lżejszymi dodatkami. Ta pizza jest idealna na lato, ale jesienią warto powrócić do tego smaku. W pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej(...)wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc nie musi spędzać dużo czasu w piekarniku). Gdy jest już gotowa wyjmujemy z piekarnika i posypujemy rucolą i pokrojonym w cienkie plasterki (chipsy) serem. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiZdradzę Wam przepis na najlepsze ciasto na pizze. Mówię, serio! Kocham pizze i ostatnio byłam podekscytowana festiwalem pizzy w San Lorenzo. Wracam do domu, a mój mężczyzna mówi, że on zrobi mi najlepszą pizze w mieście i tak się się stało. 4 porcje Składniki: 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 kg mąki 3 łyżki oliwy(...)kolejno, aby ciasto było elastyczne. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i dodajemy dopiero sól i znowu ciasto wyrabiamy. Dzielimy je na 4 równe kulki na pizze oprószone lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą. Ciasto zostawiamy w lodówce przez całą noc. Smacznego
Niezły Młynekcukinią Prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna! Świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy. PRZEPIS NA PIZZE Z CUKINIĄ Składniki na pizze z cukinią: ciasto: 500g mąki 3 łyżki posiekanych świeżych liści pokrzywy 5 dag drożdży 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty(...)ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na pizze. Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami kiełbasy i cukinii, oprószamy oregano. Pieczemy ok 15 min w 220st. Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze minutę
Dorota Smakujemoich do nieco innego ciasta niż to tradycyjne na białej mące pszennej. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie, więc bez obaw, że nie będzie zjadliwe. Właściwie jest to modyfikacja ciasta na pizzę, które już pojawiło się na blogu. Dodatki możecie dowolnie modyfikować. Ja od dawna miałam ochotę na brokuła, a i Staś też dawno nie jadł, więc tu jako dodatek(...)kawałki) około 100-150 g kiełbasy pokrojonej w plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Kolejno kładziemy ser żółty, kiełbasę, brokuł, kukurydzę i pomidora. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenie jest zależny od mocy piekarnika, u mnie jest dość słaba
Niebieski kubek z kawawarzywami i serem labneh Składniki / dla 4 osób czyli 2 mniejsze lub 1 większą pizzę: 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki oliwa sól, pieprz 1/2 porcji ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami 1/2 porcji klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki) 6 łyżek domowego serka labneh (lub 12 kulek(...)patelni grillowej (lub na grillu ogrodowym), aż warzywa lekko się zrumienią. W międzyczasie piekarnik z blachą w środku (lub kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni C. Ciasto do pizzy rozpłaszcz dłońmi, następnie rozciągnij na placek o pożądanej wielkości i grubości. Na pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, przełóż ją na blachę (na papierze do pieczenia) lub kamień i piecz przez
Chilli Czosnek i OliwaSemolina to mąka z pszenicy durum. Stosowana jest przy produkcji makaronu. Jednak nie tylko, bo ciasto na pizzę z dodatkiem tej mąki jest rewelacyjne. Jeżeli nigdy nie próbowaliście dodać do ciasta tej mąki to polecam. Dodatki do pizzy można już dodać według własnego smaku i własnej fantazji. Z podanej porcji wychodzi jedna duża blaszka pizzy i dwie małe. Ciasto(...)ułożyć na blaszce. Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki. Piec w temp 200 stopni C do momentu aż boki ciasta się przyrumienią. U mnie trwało to 20 minut. pizza na cienkim cieście z semoliną
O kuchni z uczuciemmuszę się poddawać szalonemu porankowi, kawa i bułka i biegiem do pracy. Tak więc łącząc troszkę mniej zajęty poranek z dużą wybrednością kulinarną, powstała odchudzona pizza. Na cieniutki cieście z minimalną ilością odtłuszczonego żółtego sera, a zamiast sosu jogurt naturalny. Składniki:50 g mąki1/4 łyżeczki suszonych drożdży1/4 łyżeczki cukru1/4 łyżeczki soli1/2 łyżki oliwyok 5-6 łyżek wodyjogurt naturalnyketchupząbek czosnkuser żółty(...)składniki u mnie: odtłuszczony ser żółty, 2 plasterki porwanej szynki (bądź jakiejkolwiek wędliny, którą znajdziecie w lodówce), 2 plastry pomidora. Całość posypuję oregano.Wstawiam do piekarnika na 180st i obserwuję pizzę (ciasto bardzo szybko się piecze), więc pozostawiamy w piekarniku w zależności od tego jak przypieczona ma być pizza. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiPizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze. Składniki dla 3-4 osób: spód(...)długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie szparagi obrać, umyć i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ugotowane szparagi zahartować (zalać zimną wodą). Ciasto na pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym serem. Przygotowaną
Ugotowaćwielu próbach i poszukiwaniach idealnego przepisu na ciasto do pizzy w końcu się udało. Przepis Tomka ( tu znajdziecie też kilka porad) znalazła i przetestowała najpierw moja siostra, ale i ja się w nim zakochałam od pierwszego zjedzenia. Ciasto jest miękkie, puszyste, idealne. Składniki dodaję zazwyczaj takie jakie mam w lodówce: ser, salami, pieczarki,cebula, papryka. DOMOWA PIZZA Składniki(...)oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut). Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem
Bon appetit mon amiepizzerii, ale po co? Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych przygotowań, a przynajmniej ma się pewność co się pochłania. Odkąd posiadłam tajemną wiedzę przygotowywania ciasta na pizzę ta zamawiana nie smakuje mi już tak bardzo. Kilka dni temu (w sobotę przed wypadem na RODOS) złapaliśmy z Mężem smaka na pizzę. W portfelach delikatnie mówiąc susza, więc(...)koncentrat i oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym
Kuchnia po mojemukiełbasą chorizo. Znalazłam coś innego dla zrównoważenia smaków i ostrości chorizo – mascarpone. Pomysł genialny więc odrazu musiałam się z nim z Wami podzielić Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie(...)pizze (2 porcje). Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki
Moja pasja smakuwyrabiania ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto utraci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy pokrojoną szynkę, boczek, kiełbasę, plasterki ogórka konserwowego oraz(...)składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Stronachcemy zrobić pizzę na grubym cieście po wyrośnięciu ciasto delikatnie rozwałkowujemy układamy na blasze smarujemy sosem i układamy składniki. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach C. Jeśli ciasto do pizzy ma być cieńsze to po wyrośnięciu zagniatamy je kolejny raz następnie rozwałkowujemy i zapiekamy w piecu ok 10 min w 180 stopniach C. Następnie sparujemy sosem i nakładamy dodatki
Między kuchnią a pokojemGyros” Kolejna pizza , która podbiła serca moich dzieciaków . Nawet nie muszę się zastanawiać dlaczego . Przecież to pizza i gyros w jednym . Nie ma dla nich nic lepszego , następnym razem belgijskim zwyczajem położę na niej jeszcze frytki Proste , cienkie ciasto , zawsze się udaje . Dobra propozycja na obiad(...)kolację , szczególnie gdy mamy gości . Mało kto nie lubi pizzy a domowa zawsze jest najsmaczniejsza Zrobiona z sercem pod gusta domowników , ze świeżych składników ! Składniki na dwie średnie pizze : ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli – płaskiej 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 duża szklanka
Ogrodnik w podróży