Drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie(...)szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżka cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania ciasta * 50 ml oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka suszone bazylii 1/2 łyżeczki soli czarny świeżo mielony pieprz *u mnie dziś mąka typ 00 do pizzy (dodałam jej ciut więcej) Dodatki: 1 opakowanie polędwicy drobiowej od Henryk Kania 3 łyżki kukurydzy około
Słodkie okruszkiPizza, tym razem puszysta a nie klasyczna włoska na bardzo cienkim cieście. Samo ciasto jest tradycyjne, ale rośnie dłużej i piecze się krócej. Jak przy każdej pizzy o smaku decydują dodatki. Dziś po polsku - zwyczajna kiełbasa, a smak niezwykły
Milion SmakówUrocze, małe pizze! Wspaniale wyglądają i wybornie smakują. W sam raz na mały głód :D Świetnie sprawdzą się również na domówce. Stwórz swoją własną ulubioną pizzerinkę! Baw się dodatkami. To proste! Ciasto: Składniki: 5 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki mąki 0,5 kg mąki 3 łyżki oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka
Krokusowy Domsobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami
Anioły w kuchniGofry bananowe – pyszne, pulchne, mięciutkie gofry do których przygotowania zużyjemy mocno dojrzałe banany. PRZEPIS NA GOFRY BANANOWE Składniki na gofry bananowe: 2 dojrzałe banany 2
Dorota Smakujeznajdować się w każdej kuchni – skorzystaj z oferty sklepu Sferis i wyposaż sie w te niezbędne urządzenie: https://www.sferis.pl/miksery-1911 . Ułatwi on przede wszystkim przygotowywania ciasta na pyszny tort lub na pizzę. Oprócz tego pozwoli przygotować smaczny krem
Trochę smakuBabka do odrywania – ciasto drożdżowe, podzielone na wiele kawałeczków, zrolowane w kulkę, obtoczone w oleju lub syropie klonowym (do wyboru) a następnie w mieszance cukru
Dorota SmakujeŁatwe do przygotowania batony owsiane – idealne na śniadanie, albo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii. PRZEPIS
Dorota SmakujeDeptak Bogusława, miejsce tętniące życiem w weekendowe wieczory, centrum nocnego życia Szczecina. Ulica kojarzona głównie z licznych pubów i klubów, ale czy na pewno znajdują się
CityTasteDziś problemu z obiadem nie było w końcu nie można było przejść obojętnie obok Międzynarodowego Dnia Pizzy. To mój ulubiony przepis na ciasto robi się je szybko i nawet się przy nim zbytnio nie narobimy. Elastyczne i fajnie się wałkuje- wolę ten sposób tzw. Polski;) Zapraszam... Skala smaku 10/10 dodatki możemy sobie sami wybrać ja akurat przedstawiam moje ulubione:) Składniki
Kubki smakusię zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę. Porcja 2 rolady Składniki: Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli
Niezły Młynekokolicy. Jedzenie pyszne, duże porcje w niewygórowanej cenie. Urozmaicone menu. Oprócz pizzy jest także bogata oferta zestawów obiadowych. Zdecydowanie polecam! Przedstawiam Wam trzy wybrane (rewelacyjne) dania: Pizza Carbonara Sos pomidorowy, Pieczarki, Oregano, Ciasto firmowe, Ser, Boczek, Brokuły, Ser feta Przysmak grillowany Schab soute zapiekany z boczkiem, pieczarkami, selerem, ogórkiem kiszonym i czosnkiem. Ziemniaki gotowane Enchilada drobiowa z serem Więcej informacji
Karola gotujeChili con carne zna już chyba każdy:). Potrawa, którą łatwo przygotować, bo większość składników jest z puszek. W podobnie szybki i łatwy sposób przygotujecie tę pizzę. Bardzo sycąca i treściwa, pyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 200g mięsa mielonego 150g mozzarelli
Szefowa kuchniTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli
To co kochamSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( 445g ), plus do podsypywania, 7g suchych drożdży, 5 łyżek oleju ( 60ml ), 220ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 jajko
W kuchni u MonikiWłochy to kraj słynący z pysznej, prostej, opierającej się na świeżych produktach kuchni. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie tam zjemy najlepszy makaron, pizzę z rozpływającym się w ustach ciastem i oczywiście lody, których smaki latami śnią się po nocach. Artykuł Makaronowa przygoda prosto z Włoch pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: Ciasto: 450g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), plus do podsypania, 1 łyżeczka soli, 7g suszonych drożdży, 1 łyżeczka oleju, 250ml ciepłego mleka, ok.100g suszonych pomidorów
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 225g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), 4g suchych drożdży (1 łyżeczka), 1 łyżka oleju, 2g soli (1/2 łyżeczki), 125ml ciepłego mleka. Farsz: 350g pieczarek
W kuchni u Monikicieście francuskim a środek wypełniłam kozim serkiem i pomidorami. Krótko powiem... wyszło pysznie. Takie zapiekanki można zrobić w dużej formie a potem kroić jak pizzę. Ja zrobiłam osobną zapiekankę dla każdego Składniki: ciasto francuskie 250 g koziego serka 2 łyżki miękkiego masła 200 g gęstej śmietany (min. 18%) 2 pomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam
Kuchnia u KrysiWszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkować koło, podzielić nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie. Następnie delikatnie zwinąć i nagiąć rogi. Rogaliki ułożyć na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą
Moje domowe kucharzenieplusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada
Kulinarne przygody Gatitymała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie SKŁADNIKI CIASTO: 1,5 szkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska
słodki bratekradość dzieciakom (matka wariatka) ;) Danie jest bardzo smaczne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Można podawać z sosem, np. czosnkowym. Polecam. P.S. Dzisiaj jest też Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Składniki (na ok. 10 naleśników): Ciasto: 2 szkl. mleka - 1,20 zł 2 szkl. mąki - 1,20 zł 1 duże jajko - 0,70 zł 2 łyżki oliwy Farsz: 4 cebule
zadanie-gotowaniejuż od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony
Kulinarne przygody GatityCześć ! Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze
Moja pasja smakublokadę drzwi Piekarnik mam już od ponad miesiąca i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. "Piekarniki Gorenje to w istocie osobiści asystenci gotowania: innowacyjny kształt, który zapewnia równomierne
Kulinarne przygody Gatitymakaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa
Gotowanie i blogowaniechleba. Ser, salami i paprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze pokruszone przyprawę do pizzy, cukier sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy jajkiem. Piekarnik
Piekielna Kuchnia PatiZewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek lekko docisnąć
Niespełnione zdolności kulinarneocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki. Po kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze
sama złodyczSkładniki: Ciasto: Przepis oraz przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij . Farsz: parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż, 70 g zielonych
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 550g mąki pszennej, 300ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, łyżka oliwy lub oleju. Sos: 1 puszka pomidorów, 3
W kuchni u MonikiCześć, Wreszcie przyszło lato i upały Zapewne nikomu nie chce się siedzieć długo w kuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego
Moja pasja smakuspecjalne pedały. 2. Nie używaj łyżki do jedzenia spaghetti – to nietakt! 3. Nie jedz pizzy przy użyciu widelca i noża – kawałki pizzy bierze się do dłoni, dobre ciasto tak, jak szlachetny papier nie powinno być cięte. 4. Nie zamawiaj herbaty, chyba że boli cię brzuch – zostaniesz obrzucony troskliwym spojrzeniem, przeznaczonym dla wyjątkowo
Bon Ton Italiabójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem. P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie
UgotowaćCiasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam
Gosia gotujeSzybkie, smaczne danie przekąskowe i fajnie się prezentuje na talerzu. Polecam parówkożercom, choć można wykorzystć tu również ulubioną cienką kiełbasę. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta
Gosia gotujewoda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy
Zakręcony WidelecPowołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego
bistro mama