Deptak Bogusława, miejsce tętniące życiem w weekendowe wieczory, centrum nocnego życia Szczecina. Ulica kojarzona głównie z licznych pubów i klubów, ale czy na pewno znajdują się
CityTasteDziś problemu z obiadem nie było w końcu nie można było przejść obojętnie obok Międzynarodowego Dnia Pizzy. To mój ulubiony przepis na ciasto robi się je szybko i nawet się przy nim zbytnio nie narobimy. Elastyczne i fajnie się wałkuje- wolę ten sposób tzw. Polski;) Zapraszam... Skala smaku 10/10 dodatki możemy sobie sami wybrać ja akurat przedstawiam moje ulubione:) Składniki
Kubki smakusię zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę. Porcja 2 rolady Składniki: Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli
Niezły Młynekokolicy. Jedzenie pyszne, duże porcje w niewygórowanej cenie. Urozmaicone menu. Oprócz pizzy jest także bogata oferta zestawów obiadowych. Zdecydowanie polecam! Przedstawiam Wam trzy wybrane (rewelacyjne) dania: Pizza Carbonara Sos pomidorowy, Pieczarki, Oregano, Ciasto firmowe, Ser, Boczek, Brokuły, Ser feta Przysmak grillowany Schab soute zapiekany z boczkiem, pieczarkami, selerem, ogórkiem kiszonym i czosnkiem. Ziemniaki gotowane Enchilada drobiowa z serem Więcej informacji
Karola gotujeChili con carne zna już chyba każdy:). Potrawa, którą łatwo przygotować, bo większość składników jest z puszek. W podobnie szybki i łatwy sposób przygotujecie tę pizzę. Bardzo sycąca i treściwa, pyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 200g mięsa mielonego 150g mozzarelli
Szefowa kuchniTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli
To co kochamSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( 445g ), plus do podsypywania, 7g suchych drożdży, 5 łyżek oleju ( 60ml ), 220ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 jajko
W kuchni u MonikiWłochy to kraj słynący z pysznej, prostej, opierającej się na świeżych produktach kuchni. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie tam zjemy najlepszy makaron, pizzę z rozpływającym się w ustach ciastem i oczywiście lody, których smaki latami śnią się po nocach. Artykuł Makaronowa przygoda prosto z Włoch pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: Ciasto: 450g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), plus do podsypania, 1 łyżeczka soli, 7g suszonych drożdży, 1 łyżeczka oleju, 250ml ciepłego mleka, ok.100g suszonych pomidorów
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 225g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), 4g suchych drożdży (1 łyżeczka), 1 łyżka oleju, 2g soli (1/2 łyżeczki), 125ml ciepłego mleka. Farsz: 350g pieczarek
W kuchni u Monikicieście francuskim a środek wypełniłam kozim serkiem i pomidorami. Krótko powiem... wyszło pysznie. Takie zapiekanki można zrobić w dużej formie a potem kroić jak pizzę. Ja zrobiłam osobną zapiekankę dla każdego Składniki: ciasto francuskie 250 g koziego serka 2 łyżki miękkiego masła 200 g gęstej śmietany (min. 18%) 2 pomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam
Kuchnia u KrysiWszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkować koło, podzielić nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie. Następnie delikatnie zwinąć i nagiąć rogi. Rogaliki ułożyć na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą
Moje domowe kucharzenieplusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada
Kulinarne przygody Gatitymała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie SKŁADNIKI CIASTO: 1,5 szkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska
słodki bratekradość dzieciakom (matka wariatka) ;) Danie jest bardzo smaczne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Można podawać z sosem, np. czosnkowym. Polecam. P.S. Dzisiaj jest też Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Składniki (na ok. 10 naleśników): Ciasto: 2 szkl. mleka - 1,20 zł 2 szkl. mąki - 1,20 zł 1 duże jajko - 0,70 zł 2 łyżki oliwy Farsz: 4 cebule
zadanie-gotowaniejuż od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony
Kulinarne przygody GatityCześć ! Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze
Moja pasja smakublokadę drzwi Piekarnik mam już od ponad miesiąca i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. "Piekarniki Gorenje to w istocie osobiści asystenci gotowania: innowacyjny kształt, który zapewnia równomierne
Kulinarne przygody Gatitymakaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa
Gotowanie i blogowaniechleba. Ser, salami i paprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze pokruszone przyprawę do pizzy, cukier sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy jajkiem. Piekarnik
Piekielna Kuchnia PatiZewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek lekko docisnąć
Niespełnione zdolności kulinarneocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki. Po kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze
sama złodyczSkładniki: Ciasto: Przepis oraz przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij . Farsz: parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż, 70 g zielonych
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 550g mąki pszennej, 300ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, łyżka oliwy lub oleju. Sos: 1 puszka pomidorów, 3
W kuchni u MonikiCześć, Wreszcie przyszło lato i upały Zapewne nikomu nie chce się siedzieć długo w kuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego
Moja pasja smakuspecjalne pedały. 2. Nie używaj łyżki do jedzenia spaghetti – to nietakt! 3. Nie jedz pizzy przy użyciu widelca i noża – kawałki pizzy bierze się do dłoni, dobre ciasto tak, jak szlachetny papier nie powinno być cięte. 4. Nie zamawiaj herbaty, chyba że boli cię brzuch – zostaniesz obrzucony troskliwym spojrzeniem, przeznaczonym dla wyjątkowo
Bon Ton Italiabójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem. P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie
UgotowaćCiasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam
Gosia gotujeSzybkie, smaczne danie przekąskowe i fajnie się prezentuje na talerzu. Polecam parówkożercom, choć można wykorzystć tu również ulubioną cienką kiełbasę. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta
Gosia gotujewoda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy
Zakręcony WidelecPowołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego
bistro mamadodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta" nakładamy konfiturę...Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy kształt rogala.Wierzch smarujemy białkiemPieczemy aż rogaliki się zarumienią
NaKońcuJęzykakoła, delikatnie podsypujemy mąką. Jeśli chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy wyciąć sobie idealne koło odrysowując np. okrągłą tackę czy talerz. Kroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut
Aga w kuchnidomowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :)Składniki:ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku
Aga w kuchniprzywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę przypomina w smaku pizzę. Jako sosu możecie więc użyć ulubionego sosu do pizzy lub po prostu ketchupu. To jest właśnie typ przekąsek, które bardzo lubię(...)komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na drożdżowe wypieki to kliknijcie tutaj -> klik ! Drożdżówki a la Pizza 4 porcje (4 duże drożdżówki, 1 porcja to ok. 300kcal) czas przygotowania to ok. 1 h 40 min (z tego 1 godzina na rośnięcie ciasta i 20 minut pieczenia) koszt to ok. 2 zł 85 gr Składniki: drożdże świeże 20g ciepła woda
rabarbarowoKtóż nie lubi pizzy? Ale wydaje się ona czasami zbyt pracochłonna do przygotowania. Mam wyjście – dla amatorów cienkiego ciasta będzie to idealne rozwiązanie , a może i inni też się do niego przekonają Otóż, ciastem w tym przepisie jest tortilla! Tak, tak, ten cienki placek, który można użyć do wrapów albo wegabów. Z kolei bazą dla nadzienia jest fasola(...)można byłoby się spodziewać w meksykańskiej pizzy A całość jest niezwykle pyszna i szybka w przyrządzeniu. Polecam, nie tylko dla dzieci! Składniki: Ciasto: placki tortille według tego przepisu<klik> lub ze sklepu Nadzienie: 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
Lamarida.plDzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz. Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na cienkie placki na blacie obsypany, mąką. Każdy placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz
Chilli Czosnek i Oliwa