poprzednim poście udostępniłam przepis na mini pizze na ziemniaczanych plackach. wtedy też pomyślałam, żeby zrobić takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :)Składniki na ciasto ziemniaczane:4 - 5 ziemniaków1 cebulasól, pieprz, 3 łyżki olejususzone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca1 jajkoodrobina mąki przecier pomidorowySkładniki na pizze wg uznania, u mnie
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na błyskawiczną pizzę do której przyrządzenia nie musicie przygotować drożdżowego ciasta. Wystarczy placki tortilli nadziać startym serem i ulubionymi dodatkami, np. podsmażonymi pieczarkami, plasterkami pomidora czy też pokrojoną wędliną. Taką pizzę przygotujecie wraz z pieczeniem w niecałe 30 minut 😄 Składniki na 2-3 porcje: 4 placki tortilli 300 g pieczarek 1 mała cebula 200-300 g startego sera mozzarella
Ugotowaćsiekając nożem ciasto dolewać mieszanki śmietanowej. Następnie zagnieść ciasto rękami, uformować kulę i odstawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto bardzo cienko rozwałkować. Pociąć je na prostokąty (użyłam noża do pizzy :)), w których na środku zrobić nacięcie, następnie przez otwór przewlec boki ciasta (instrukcja poniżej). W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz wrzucać
chili & sugarpół godziny. Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis(...)pół godziny. Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis
MamaOskarkaręką, stopniowo dolewając wodę. Ilość dodanej wody zależy do wilgotności mąki i powietrza w kuchni. Na koniec wyrabiania ciasta dodać łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto delikatnie, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Kamień do pieczenia pizzy lub blachę podgrzać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Cebulę pokroić w piórka. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Cukinie pokroić wzdłuż na połówki. Uformować(...)warto zrobić wyższy rant dookoła placka) na blacie posypanym mąką lub papierze do pieczenia. Ciasto przełożyć na kamień lub blachę. Posmarować sosem pomidorowym i posypać suszonym oregano. Na sosie rozrzucić cebulę i kulki mozzarelli. Rozłożyć promieniście połówki cukinii. Cukinie posypać solą i oregano. Pizzę piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Podawać z sosem czosnkowym
Weekendy w domu i ogrodziepizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób, możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej(...)Swoim korzenno ziołowym aromatem, doskonale dopełnia smak i zapach sosu, tworząc razem z papryczką i pomidorami prawdziwe, małe dzieło kulinarnej sztuki. składniki na przesmarowanie sosem dwóch sztuk pizzy 1 kg pomidorów 3 łyżki oliwy sól oraz 7-8 papryczek chilli tabasco czerwone SKWORCU 4 łyżeczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka (płaska) pieprzu Gold SKWORCU 4-5 ząbków czosnku
Miód i pieprzRaczej nie jest to jeden''zły'' posiłek, wtedy cały dzień jem ile chce, o której chce i co chcę. Od razu zaznaczę też, że nie jestem fanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe wypieki
fitolarun.blogspot.commną? Na blogu znajdziecie również przepis na dwie inne propozycje ze szparagami: pizzę z zielonymi szparagami zieloną pizzę ze szparagami Pizza ze szparagami i jajkiem Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 3 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek(...)Wierzch pizzy: kilkanaście zielonych szparagów 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry sera pleśniowego sól morska oliwa z oliwek EV listki kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto
Kulinarne przygody Gatitywyjścia i były pizzerinki zamiast pizzy, ale to to samo, tylko w mniejszej wersji. Ser rzeczywiście idealny do pizzy. Z resztą wszystko są super do zjedzenia solo, do sałatek, pizzy, do łososia, no do wszystkiego. Są po prostu super :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 6 sztuk: 20 g drożdży 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej(...)luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy. 3. Po tym czasie na stolnicę dajemy troszkę mąki, wysypujemy ciasto i zarabiamy. Dzielimy na 6 części i formujemy koła, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. ketchup mieszamy z suszonymi pomidorami z czosnkiem
kruche babeczkiChyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pizzy, stała się ona już niemalże naszym narodowym daniem. Spróbujcie, jak smakuje pizza zrobiona samodzielnie w domu. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 4 g drożdży instant 170 g wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy/oleju Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski, wlewamy letnią wodę i oliwę/olej. Ciasto(...)ciepłym miejscu na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek. Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe - ser żółty
Przepisy na domowy ser i chlebFocaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek(...)smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki czy kawałki ostrej papryczki powtykane w ciasto też są pyszne. Focaccię można upiec w jednym większym kawałku, podobnie jak pizzę. Nie trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto jest fantastyczne! Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek. Świetnie się z nim pracuje. Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję! Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego(...)pomidora. Wierzch ewentualnie skropić odrobiną oliwy - cudowne połączenie! Tak podana pizza jest nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale też znakomicie wygląda :) Powiem szczerze: ostatnio jadamy tylko taką; inna już mi nie smakuje... składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 szk ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 0,5 kg mąki 3 łyżki oliwy łyżeczka soli
6niebooprószoną mąką stolnicę i rozciągnijcie palcami do pożądanego przez Was kształtu ( z tego przepisu wyjdą dwie klasyczne, okrągłe lub jedna duża (ok 30x45 cm) pizza). Pozostawcie na około kwadrans. Po kwadransie na ciasto nałóżcie ulubiony sos i dodatki. Pieczcie do zarumienia, zwykle około 10-15 minut. Przepis na ciasto Davida Lebovitza
OliveandThymezagląda tu jakiś fan pizzy? Bo ta jest jedną z lepszych jakie robiłam. Macie ochotę? :) Pamiętajcie o użyciu składników jak najlepszej jakości aby pizza była wyrazista w smaku tak jak moja. ciasto: 300 g mąki pszennej 160 ml soku pomidorowo-warzywnego (użyłam soku sklepowego, naturalnego bez zbędnych dodatków) opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano szczypta soli 0/5 łyżeczki(...)mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry, camembert i gorgonzolę na małe kawałki a parmezan ścieramy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem. Na wierzchu rozkładamy wszystkie składniki—>KLIK. Całość razem z papierem […] Artykuł Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog